Από τη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε τη Χαμάς λέγοντας πως η επίθεση που εξαπέλυσε ήταν τραυματική για το Ισραήλ αλλά «και μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους».
Έχοντας στο πλευρό τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ο Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε πως «μια παλαιστινιακή ζωή αξίζει όσο μια γαλλική ζωή που αξίζει όσο μια ισραηλινή ζωή» με τον ομόλογό του να του ζητά να εργαστεί για να σταματήσει η «επιθετικότητα» του Ισραήλ στη Γάζα.
«Σας προτρέπουμε, πρόεδρε Μακρόν, (να φροντίσετε) να σταματήσει αμέσως αυτή η επίθεση», στη Γάζα τόνισε ο Αμπάς, ζητώντας να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός.
Καθώς ο Μακρόν είχε βεβαιώσει νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ο Αμπάς απέδωσε στο Ισραήλ «και στις χώρες που το στηρίζουν την ευθύνη της σύγκρουσης» χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά τη Χαμάς.
Ο Αμπάς ζήτησε επίσης τη δημιουργία «διεθνούς συνασπισμού για την ειρήνη» και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη. Καταδίκασε με πολύ σκληρά λόγια τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «που σκοτώνουν αθώους άμαχους με βαρβαρότητα».
Ενώπιον του Αμπάς, ο Μακρόν τάχθηκε εκ νέου υπέρ της έναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε προαπαιτούμενα για μια βιώσιμη ειρήνη είναι η «ανελέητη και αδιαμφισβήτητη καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και «η αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων» σε μια δήλωση που φανερώνει πως βρίσκεται απέναντι στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που όπως είπε «δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ έφθασε στο Αμμάν της Ιορδανίας – δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας