Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
stratos israil
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Μεσανατολικό «μπουρλότο» στη γεωπολιτική σκακιέρα

Η υποστήριξη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ -που με τη σειρά της υποστηρίζεται και από το Ιράν- προς τους Παλαιστίνιους μαχητές δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στα σχέδια του Ισραήλ για σαρωτική επιδρομή στη Γάζα ● Ακριτη, ομόθυμη στήριξη της Δύσης στο Ισραήλ, πάντα... έτοιμος για διαμεσολάβηση ο Ερντογάν ● Λύση δύο κρατών προκρίνει η Κίνα.

«Κάθε πόλεμος είναι μία ήττα» τόνισε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, καθώς η Μέση Ανατολή βυθιζόταν στο χάος τής πιο σοβαρής πολεμικής κλιμάκωσης εδώ και 50 χρόνια -από τον πόλεμο Γιομ Κιπούρ- μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εν μέσω φόβων για διάχυση της κρίσης.

Κατεύθυνση, προς την οποία έδειξε η χθεσινή επίθεση με βλήματα όλμου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από τη φιλοϊρανική, υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. Ερμηνεύεται ως σαφές προειδοποιητικό μήνυμα για τα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, και δη για τα σχέδια χερσαίας εισβολής.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν αναλυτές, η άνευ προηγουμένου στρατηγική επίθεση της Χαμάς έχει ήδη αλλάξει τους όρους στην ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη, φέροντας το παλαιστινιακό ζήτημα στο επίκεντρο και την παλαιστινιακή ηγεσία στον «τοίχο», στο φόντο ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού τοπίου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και πέραν αυτής.

Στην περιοχή το συνθέτουν η πολύμηνη εσωτερική αστάθεια στο Ισραήλ, η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με κινεζική μεσολάβηση, η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ και η προωθούμενη από τις ΗΠΑ εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, με άγνωστες παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους.

«Νέα Μέση Ανατολή»

Προοπτική, που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου σκιαγράφησε από βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως τη δημιουργία μιας «νέας Μέσης Ανατολής». Πρακτικά όμως θα «φρενάρει» την προσέγγιση Ριάντ και Τεχεράνης (δύο οσονούπω μελών των BRICS), με «σφήνα» αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στη Σαουδική Αραβία. Το «πράσινο φως» για τον εμπλουτισμό ουρανίου από το σουνιτικό βασίλειο για «ειρηνικούς σκοπούς». Αλλά και τη συμπερίληψή του στον νέο «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης» (IMEC), που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής του G20, στο Νέο Δελχί, ως αντίβαρο στην κινεζική «Πρωτοβουλία Μια Ζώνη Ενας Δρόμος».

Τούτων λεχθέντων, αναπάντητα πλανώνται πολλά ερωτήματα για τη συγκυρία της υλοποίησης της επίθεσης της Χαμάς, που έπιασε τους Ισραηλινούς στον «ύπνο». Για τον παρασκηνιακό ρόλο υποκινητών και υποστηρικτών της –προφανώς πολύμηνου σχεδιασμού και εξοπλισμού– επιχείρησης «Καταιγίδα Αλ Ασκα». Για τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο εντός και εκτός των μεσανατολικών ορίων.

Ενόσω η Δύση, εστιασμένη στον ατέρμονο πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνει αμέριστη συμπαράσταση στο Ισραήλ -με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν χθες την άμεση αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και με τη Γερμανία να εξετάζει ακόμη και τη διακοπή της βοήθειας στους Παλαιστινίους-, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καταδίκασε την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά των Παλαιστινίων, τονίζοντας ότι αιτία της αστάθειας είναι η συνεχιζόμενη κατοχή.

Στο Ιράν –το οποίο ο Ισραηλινός πρόεδρος Χέρτζογκ «έδειξε» ως υπεύθυνο για την επίθεση της Χαμάς– ο πρόεδρος Ραΐσι χαιρέτισε «τη νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», καλώντας τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να πράξουν το ίδιο.

Διαμεσολαβητής

Σε μόνιμο ρόλο διπλωματικού «Ιανού», ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε έτοιμος για μεσολάβηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων – την ώρα δε που η χώρα του, μια κατοχική δύναμη, βομβαρδίζει ξανά Κούρδους της Συρίας ως «τρομοκράτες». Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της περιφερειακής ειρήνης είναι η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967», υπογράμμισε, αυτοπροβαλλόμενος ως ηγέτης του πολιτικού σουνιτικού Ισλάμ.

Η άμεση απάντηση της πρέσβη του Ισραήλ στην Τουρκία, Ιριτ Λιλιάν, έδειξε ωστόσο ότι ο δρόμος της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Είναι πολύ νωρίς «να μιλήσουμε για διαμεσολάβηση και για το ποιοι θα είναι οι παίκτες σε αυτήν», υπογράμμισε, ρίχνοντας «καρφιά» για το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου βρισκόταν εν τω μεταξύ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις. Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε ήδη απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτησης, πλην όμως με αιχμές προς τη Δύση για το τέλμα των ειρηνευτικών μεσολαβητικών προσπαθειών του «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία, ΟΗΕ).

Η Κίνα, που αυξάνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή της στη λύση των δύο κρατών, προκαλώντας ενόχληση στο Τελ Αβίβ.

Την ίδια ώρα, στην πολιτικά πολωμένη Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος απέρριπτε τις επικρίσεις που δέχεται εκ των έσω –κυρίως από Ρεπουμπλικανούς– για την αποδέσμευση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανταλλαγής κρατουμένων με την Τεχεράνη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο «πήχης» ήταν χαμηλά για τη χθεσινοβραδινή, κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ο πρέσβης του Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για «εγκλήματα πολέμου».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μεσανατολικό «μπουρλότο» στη γεωπολιτική σκακιέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας