Εκατοντάδες διαδηλωτές, εξοργισμένοι από το κάψιμο ενός αντιγράφου του Κορανίου στη Στοκχόλμη, εισέβαλαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη νωρίς το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσαν υποστηρικτές του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.
Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι όλο το προσωπικό είναι ασφαλές ενώ νωρίτερα είχαν αναπτυχθεί μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ιρακινής αστυνομίας, που χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και ηλεκτροφόρα γκλομπ για να απωθήσουν διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες κατά των δυνάμεων επιβολής της τάξης.
Τι προηγήθηκε
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, πραγματοποιήθηκε το πρώτο κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία. Ο ακροδεξιός πολιτικός Rasmus Paludan βρισκόταν πίσω από την εκστρατεία.
Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου δέκα καψίματα Κορανίου σε όλη τη χώρα.
Τον Ιανουάριο του 2023, το Κοράνι κάηκε έξω από την τουρκική πρεσβεία και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα αρνηθεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αφού ο Σαλουάν Μομίκα έκαψε το Κοράνι τον Ιούνιο του 2023, ξέσπασαν νέες διαμαρτυρίες. 57 μουσουλμανικές χώρες απαίτησαν τότε μέτρα μέσω του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, IKO.
«Καταιγίδα» τον Ιούνιο
Στις 29 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η πρεσβεία της Σουηδία δέχθηκε επίθεση και το προσωπικό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κτίριο και να μεταβεί σε ασφαλές μέρος.
Η έφοδος τότε λέγεται ότι διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και έληξε μετά την είσοδο των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή. Τότε οι διαδηλωτές λέγεται ότι ενήργησαν κατόπιν έκκλησης του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ. Μετά τις διαδηλώσεις, στα τέλη Ιουνίου, η πρεσβεία έχει κλείσει για τους επισκέπτες.
Καταδικάζοντας την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της, η σουηδική διπλωματία θύμισε πως οι ιρακινές αρχές έχουν την ευθύνη για την προστασία των διπλωματικών αποστολών όσο και του προσωπικού τους.
Η έφοδος στη σουηδική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα έγινε μερικές ώρες αφού η αστυνομία της Σουηδίας ενέκρινε μίνι-συγκέντρωση αργότερα σήμερα στη Στοκχόλμη. Ο οργανωτής της, ιρακινός πρόσφυγας, που ονομάζεται Σαλουάν Μομίκα, επιβεβαίωσε μέσω Facebook πως σκοπεύει να κάψει ξανά αντίτυπο του Κορανίου και ιρακινή σημαία μπροστά στην πρεσβεία του Ιράκ στη Σουηδία.
«Κινητοποιηθήκαμε για να καταγγείλουμε την καύση του Κορανίου», είπε διαδηλωτής, ο Χασάν Άχμεντ. «Απαιτούμε η σουηδική κυβέρνηση και η ιρακινή κυβέρνηση να σταματήσουν κάθε πρωτοβουλία αυτού του τύπου, πρόσθεσε.
Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να διενεργήσουν «επείγουσα έρευνα».
Ο Μοκτάντα Σαντρ
Χαρακτηρίζεται συχνά ταραχοποιός της ιρακινής πολιτικής ζωής, έχει δείξει επανειλημμένα πως μπορεί να βγάλει στον δρόμο χιλιάδες διαδηλωτές.
Το καλοκαίρι του 2022, οπαδοί του μπήκαν στο κοινοβούλιο στη Βαγδάτη, όπου παρέμειναν κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία για εβδομάδες. Ο ηγέτης τους είχε αποδυθεί εκείνη την περίοδο σε μπραντεφέρ με τους πολιτικούς αντιπάλους του για το ποιος θα ονομαζόταν πρωθυπουργός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας