Σε νέα δίνη πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων έχει εισέλθει από χθες το Ιράκ μετά την ανακοίνωση του ισχυρού σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ ότι αποσύρεται οριστικά (;) από τον πολιτικό βίο.
Χιλιάδες υποστηρικτές του ξεχύθηκαν στους δρόμους και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κυβερνητικό μέγαρο στη Βαγδάτη. Μέχρι χθες το βράδυ τουλάχιστον δέκα νεκροί και περισσότεροι από 20 τραυματίες ήταν ο απολογισμός από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία. Ο στρατός επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ η μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μουσταφά Αλ Καντίμι, σύμμαχο του Αλ Σαντρ, ανέστειλε τις εργασίες της μέχρι νεωτέρας.
Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί την κορύφωση μιας αναταραχής που ξεκίνησε τον Ιούνιο όταν ο σιίτης ηγέτης αποφάσισε να αποσύρει όλους τους βουλευτές του από την ιρακινή Βουλή, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τις πολιτικές εξελίξεις και να οδηγήσει στην προκήρυξη νέων εκλογών. Στις εκλογές που έγιναν πέρυσι τον Οκτώβριο, το μπλοκ του Αλ Σαντρ ήρθε μεν πρώτο, δεν μπόρεσε όμως να σχηματίσει κυβέρνηση. Δύο μέρες πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση που έριξε λάδι στη φωτιά, ο Σαντρ είχε καλέσει όλα τα κόμματα και τα πρόσωπα που έχουν συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας μετά την αμερικανική επέμβαση του 2003 να εξαφανιστούν από το προσκήνιο. Είχε προηγηθεί μια άλλη εξέλιξη που τον έφερε σε δυσχερέστερη θέση.
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ αγιατολάχ Καντίμ Αλ Χαΐρι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα καθήκοντά του για λόγους υγείας και κάλεσε τους ακόλουθούς του να δηλώσουν πίστη στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αντί για το σιιτικό πνευματικό κέντρο της Νατζάφ, της ιερής πόλης για τους σιίτες του Ιράκ.
Ο Αλ Σαντρ, ένας από τους ηγέτες της ένοπλης αντίστασης κατά της αμερικανικής κατοχής, είναι υπέρμαχος μιας πατριωτικής γραμμής που δεν επιθυμεί την επιρροή ούτε των ΗΠΑ ούτε της Τεχεράνης στα εσωτερικά του Ιράκ. Εχει ανακοινώσει και άλλες φορές στο παρελθόν ότι εγκαταλείπει την πολιτική, κάτι που στη συνέχεια αναιρούσε, αν και, όπως σχολίαζε χθες το Reuters, «το σημερινό πολιτικό τέλμα στο Ιράκ φαίνεται πως είναι δυσκολότερο να επιλυθεί συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους αστάθειας».
Αυτό που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή στο Ιράκ είναι, μετά το Αφγανιστάν και την ολική επαναφορά των Ταλιμπάν, άλλο ένα έκτρωμα που επέφερε η αμερικανική μιλιταριστική πολιτική. Χθες, η Ουάσινγκτον χαρακτήριζε «ανησυχητικές» τις πληροφορίες για την έκρηξη βίας στη Βαγδάτη και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και «διάλογο» διά στόματος του αρμόδιου επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Ωραίο είναι να τινάζεις μια χώρα στον αέρα κι ύστερα να κάθεσαι να παρατηρείς τα αποκαΐδια από απόσταση ασφαλείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας