Οι υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου και ηγέτη Μοκτάντα Αλ-Σαντρ που εισέβαλαν το πρωί του Σαββάτου στο ιρακινό Κοινοβούλιο στη Βαγδάτη για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κτιρίου της Βουλής μέχρι νεωτέρας.
Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, έως αργά το απόγευμα περίπου 125 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων: 100 διαδηλωτές και 25 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Ταυτόχρονα, μεγάλη είναι η ανησυχία από το γεγονός ότι οι αντίπαλοι του αλ-Σαντρ στο Συντονιστικό Πλαίσιο, η συμμαχία σιιτικών κομμάτων που υποστηρίζεται από το Ιράν, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να πραγματοποιήσουν «ειρηνικές» αντιδιαδηλώσεις για να υπερασπιστούν το κράτος.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι εκτός από τους καταληψίες στο κοινοβούλιο οπαδοί του Μοκτάντα Αλ-Σαντρ βρίσκονται γύρω από το κτίριο, το κάλεσμα για αντιδιαδηλώσεις εγείρει φόβους για οδομαχίες μεγάλης κλίμακας και αιματοχυσία, φαινόμενα που έχουν να παρατηρηθούν στο πολύπαθο Ιράκ από το 2007.
«Η πολιτική ειρήνη είναι μια κόκκινη γραμμή και όλοι οι Ιρακινοί πρέπει να είναι έτοιμοι να την υπερασπιστούν με όλα τα δυνατά, ειρηνικά, μέσα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η συμμαχία.
Αντιδρώντας, ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και τον κίνδυνο για περαιτέρω αστάθεια και κάλεσαν τους Ιρακινούς ηγέτες να αποκλιμακώσουν την ένταση. «Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση είναι βαθιά ανησυχητική. Οι φωνές λογικής και σοφίας είναι κρίσιμες για την πρόληψη περαιτέρω βίας. Όλοι οι παράγοντες ενθαρρύνονται να αποκλιμακωθούν προς το συμφέρον όλων των Ιρακινών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται το κοινοβούλιο, κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες ξένων χωρών, έπειτα από κάλεσμα του Αλ-Σαντρ να διαμαρτυρηθούν για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης με επικεφαλής το «Πλαίσιο Συνασπισμού», συμμαχία κομμάτων που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ανάλογη εισβολή είχε γίνει και την περασμένη Τετάρτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κινήματος των Σαντριστών, που διακινήθηκε μέσω του WhatsApp και αναμεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA, «οι διαδηλωτές ανακοινώνουν καθιστική διαμαρτυρία (η οποία θα διαρκέσει) μέχρι νεωτέρας».
Το κόμμα του Αλ-Σαντρ αποχώρησε από τις συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης τον Ιούνιο, δίνοντας στους αντιπάλους του στη συμμαχία «Πλαίσιο Συνασπισμού» την πλειοψηφία που χρειάζονταν για να προχωρήσουν τη διαδικασία.
«Ζητούμε μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από τη διαφθορά... αυτά είναι τα αιτήματα του λαού», είπε ένας διαδηλωτής, ο οποίος έδωσε το όνομά του ως Αμπού Φοάντ, έξω από το κτίριο ανάμεσα σε πλήθη διαδηλωτών που έφεραν πλακάτ με τη φωτογραφία του Σαντρ και εθνικές σημαίες.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης και της εισβολής στο κοινοβούλιο, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βόμβες ήχου για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσαν να τραυματιστούν και δημοσιογράφοι του πρακτορείου Associated Press. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του κοινοβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ οι βουλευτές εκκένωσαν εγκαίρως την αίθουσα.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύσουν τους διαδηλωτές, στους οποίους απηύθυνε έκκληση να διατηρήσουν ειρηνική τη διαμαρτυρία τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας