Εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν, χθες, ενώ 23 τραυματίστηκαν στο βόρειο Ιράκ από πυρά πυροβολικού τα οποία έπληξαν δύο φορές ένα πάρκο στην περιοχή του Κουρδιστάν, ανακοίνωσαν δύο τοπικοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για τουρκική επίθεση στην επαρχία Ντοχούκ του βόρειου Ιράκ, έκαναν λόγο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ.
Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους «τουρίστες Άραβες ιρακινής καταγωγής κυρίως από το κεντρικό και το νότιο Ιράκ», οι οποίοι συνήθως φεύγουν από τις περιοχές τους που έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να βρουν λίγη δροσιά στα υψίπεδα του αυτόνομου Κουρδιστάν, δήλωσε ο Μουσίρ Μπασίρ, ο επικεφαλής της περιφέρειας Ζάχο, όπου βρίσκεται το πάρκο κοντά στο χωριό Παράχ.
«Η Τουρκία έπληξε δύο φορές το χωριό σήμερα», δήλωσε.
Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται τρείς γυναίκες, τρεις άνδρες και δύο παιδιά -ένα εξ αυτών μωρό ενός έτους-δήλωσε ο Αμίρ Αλι, αξιωματούχος των ιατρικών αρχών στο Ζάχο, σε δημοσιογράφους.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καζίμι υιοθέτησε έναν ασυνήθιστα σκληρό τόνο απέναντι στην Τουρκία, στην ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του από την Άγκυρα.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ, ο οποίος καταδίκασε τον «τουρκικό βομβαρδισμό» κάνοντας λόγο για «απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Επιπλέον, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ καταδίκασε με τη σειρά του την επίθεση και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.
Η τουρκική απάντηση
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θλίβεται για τα θύματα της επίθεσης αυτής, τονίζοντας ότι η Τουρκία φροντίζει να αποφεύγονται απώλειες αμάχων ή καταστροφές στους ιστορικούς ή πολιτιστικούς χώρους, στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγει εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και άλλων οργανώσεων. Βέβαια, νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει το Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει πληροφόρηση για κάποια επίθεση στο Ζάχο.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», πρόσθεσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις υπακούν στο διεθνές δίκαιο.
«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να μην κάνει σχόλια επηρεασμένη από την προπαγάνδα της ειδεχθούς τρομοκρατικής οργάνωσης και να συνεργαστεί για να αποκαλυφθούν οι δράστες αυτές της αποτρόπαιης πράξης», πρόσθεσε, αναφερόμενο στο PKK.
Η Τουρκία, που έχει εγκαταστήσει ντε φάκτο δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εδώ και 25 χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν, ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ.
Το Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με το ΡΚΚ καθώς η παρουσία του στην περιοχή εμποδίζει τις εμπορικές του σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία.
Τα πρώτα ιρακινά μέτρα κατά της Τουρκίας
Σε μία κίνηση κλιμάκωσης της αντίδρασης εκ μέρους της Βαγδάτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον ιρακινό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις και θα καλέσει για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη
Η απόφαση αυτή ελήφθη στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καζίμι.
Στο υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε «να καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ιράκ για να του επισημάνει» ότι η Βαγδάτη καταδικάζει τον πολύνεκρο βομβαρδισμό. Επίσης, διακόπτεται η διαδικασία για τον ορισμό νέου πρέσβη στην Τουρκία.
Το συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, απαιτεί επίσης μια επίσημη συγγνώμη από την Τουρκία και «την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεών της από όλο το ιρακινό έδαφος».
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο INA, η Βαγδάτη σκοπεύει επίσης να διαμαρτυρηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ο λόγος που ο Τούρκος πρεσβευτής, ο οποίος υπηρετεί στη Βαγδάτη, καλείται συχνά στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές περιπλέκουν επίσης τις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της Άγκυρας, που είναι ένας από τους πρώτους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ.
Σε ρόλο παρατηρητή προς το παρόν οι ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά απέφυγε να σχολιάσει λεπτομερώς τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για την επίθεση. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι η στρατιωτική δράση στο Ιράκ θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι οι άμαχοι θα προστατεύονται».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας