Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
AP Photo/Ali Abdul Hassan

Κοκκίνισε ο ουρανός στο Ιράκ - Χιλιάδες στο νοσοκομείο από την αμμοθύελλα

Σφοδρή αμμοθύελλα σφυροκόπησε χθες μεγάλο τμήμα του Ιράκ, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και στέλνοντας χιλιάδες πολίτες στα επείγοντα με αναπνευστικά προβλήματα, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για την πέμπτη αμμοθύελλα που πλήττει το Ιράκ τον τελευταίο ένα μήνα.

«Τα νοσοκομεία σε όλο το Ιράκ δέχθηκαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους που έπασχαν από αναπνευστικά προβλήματα, εκ των οποίων 2.000 ήταν κάτοικοι της πρωτεύουσας Βαγδάτης. Επιπλέον, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του», ανέφερε ο Σαΐφ αλ Μπαντρ, εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ενδέχεται να αυξηθεί, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, άρον-άρον έκλεισε το αεροδρόμιο της Βαγδάτης και ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις για αρκετές ώρες, ενώ η κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους διακόπηκε και οι αρχές εξέδωσαν συστάσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν σπίτι τους με κλειστά παράθυρα. Η ταξιδιωτική δραστηριότητα αποκαταστάθηκε σταδιακά, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε ξεκίνησε να καθαρίζει η πολλή σκόνη από την ατμόσφαιρα.

Επισημαίνεται ότι το Ιράκ αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα τέτοια φαινόμενα τις τελευταίες δεκαετίες, τα οποία ολοένα και πληθαίνουν και οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, την ξηρασία και την κακή διαχείριση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

«Η πολιτεία φέρει σοβαρές ευθύνες για την άρνησή της να αναλάβει δράση τα τελευταία 20 με 40 χρόνια», επισημαίνει ο Azzam Alwash, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ΜΚΟ «Nature».

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι το Ιράκ κινδυνεύει με απώλεια 20% των σταθερών πηγών ύδρευσης μέχρι το 2050. Ήδη το διάστηα 2020-21 ο αγροδιατροφικός τομέας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη, έχει υποστεί βαρύ πλήγμα εξαιτίας της ξηρασίας, μία από τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών.

Στο μεταξύ, ο Issa al-Fayad, αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος διεμήνυσε ότι η χώρα ίσως έρθει αντιμέτωπη με 275 μέρες αμμοθυελλών ετησίως τις ερχόμενες δεκαετίες.

Και αυτό, τη στιγμή που τα καλοκαιρία στο Ιράκ γίνονται διαρκώς θερμότερα και ξηρότερα, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 52 βαθμούς τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα προγνωστικά του καιρού, πάντως, μιλούν για αρκετές ακόμη αμμοθύελλες αντίστοιχου μεγέθους εντός του Μαΐου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κοκκίνισε ο ουρανός στο Ιράκ - Χιλιάδες στο νοσοκομείο από την αμμοθύελλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας