Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η κρίση στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν, ενώ, εκτός από τις ΗΠΑ, δυνατά στο παιχνίδι έχει μπει και η Τουρκία. Στο βάθος, πάντα υπάρχουν και οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ.
Οι ραγδαίες εξελίξεις έχουν θορυβήσει την Άγκυρα, που δείχνει να παίρνει θέση αποφασίζοντας να συσφίξει εν μέσω της κρίσης τις σχέσεις της με το εμιράτο, το οποίο είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στη χώρα. Ήδη από χθες το βράδυ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «παιχνίδια που παίζονται».
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η απομόνωση του Κατάρ δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, ενώ ήδη η Άγκυρα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο.
Παράλληλα, σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο δίνει το «πράσινο φως» στα τουρκικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην τουρκική βάση στο Κατάρ.
Την ίδια στιγμή Τούρκοι εξαγωγείς έσπευσαν να δηλώσουν έτοιμοι να καλύψουν κάθε ζήτηση σε τρόφιμα και νερό στο Κατάρ.
Σε κάθε περίπτωση, η γρήγορη επίλυση του θέματος, αν αυτό είναι εφικτό, αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα που προσπαθεί να τηρεί κάποιες ισορροπίες χωρίς να θιγούν οικονομικά και πολιτικά της συμφέροντα.
Και πληρωμένοι χάκερς
Αίσθηση έχει προκαλέσει και η είδηση πως, σύμφωνα με έρευνα του FBI, Ρώσοι χάκερς διέδωσαν ψεύτικες ειδήσεις (μέσω του κρατικού πρακτορείου του Κατάρ) συμβάλλοντας στην κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ του εμιράτου και των λοιπών αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι.
Στην έρευνα δεν αναφέρεται εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση, αλλά τονίζεται ότι οι χάκερς είχαν πληρωθεί από κάποιο κράτος ή ιδιώτη. Ορισμένοι, πάντως, εκτιμούν ότι θα μπορούσε να έχει ανάμειξη ακόμη και η ίδια η Σαουδική Αραβία, κάτι το οποίο διαψεύδει το Ριάντ.
Ιράν-Τουρκία συμμαχία;
Την ίδια στιγμή, στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τεχεράνη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, βρίσκεται στην Άγκυρα για να έχει επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και τον Ταγίπ Ερντογάν, με το βλέμα στην κρίση της Μ. Ανατολής.
«Η περιοχή μας βιώνει ανησυχητικά γεγονότα», τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, λίγο μετά την άφιξή του στην Άγκυρα, σύμφωνα με τουρκικάμέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι η Τουρκία και το Ιράν πρέπει να «συνεργαστούν στενά» για να αντιμετωπίσουν αυτά τα «γεγονότα».
Να σημειωθεί ότι Τουρκία και Ιράν, δύο ιστορικά περιφερειακοί αντίπαλοι, είναι από τις κύριες χώρες που εμπλέκονται και στον συριακό πόλεμο και μαζί με την Ρωσία αποτελούν τις εγγυήτριες χώρες στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην Αστάνα για τον τερματισμό του πολέμου.
Η Τεχεράνη, πάντως, αναφορικά με το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα πέρασε στην αντεπίθεση, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν ευθέως την Σαουδική Αραβία για εμπλοκή στο περιστατικό.
«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) και των (Σαουδαράβων) οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι το Ριάντ δεν γνωρίζει ποιοι βρίσκονται πίσω από τα σημερινά χτυπήματα.
Πρώτη αντίδραση από την Μουσουλμανική Αδελφότητα
Τις κατηγορίες περί σχέσεις με την τρομοκρατία απέρριψαν σήμερα και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, τους οποίους κατηγόρησε ευθέως η Σαουδική Αραβία.
Η μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε από το Ριάντ να σταματήσει να στηρίζει τον Σίσι και ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες περί τρομοκρατίας είναι ψευδείς.
«Θα το λύσουμε μόνοι μας»
Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άντελ Αλ Τζουμπέιρ δήλωσε ότι οι χώρες του Κόλπου μπορούν να επιλύσουν τη διαμάχη με το Κατάρ μεταξύ τους χωρίς εξωτερική βοήθεια.
«Δεν έχουμε ζητήσει διαμεσολάβηση, πιστεύουμε πως το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μεταξύ των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή το Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ δηλώνουν ότι επιθυμούν το Κατάρ να αλλάξει την πολιτική του και δεν επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων «Η κρίση αυτή όμως δεν έχει στόχο την αλλαγή καθεστώτος» στο Κατάρ, αλλά αφορά την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Ντόχα, η οποία πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως «υπέρμαχος του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή».
Ο Γκάργας κατήγγειλε «τη συσσώρευση εδώ και πολλά χρόνια της ανατρεπτικής πολιτικής του Κατάρ που υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
«Πλέον έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο στις προσπάθειές μας να πείσουμε το Κατάρ να αλλάξει κατεύθυνση», πρόσθεσε.
«Αυτό που λέμε στο Κατάρ είναι ότι είστε ένας γείτονας και πρέπει να σέβεστε τους κανόνες της κοινής ασφάλειας. Αν δεν τους σέβεστε, θα είστε μόνοι σας», κατέληξε ο Γκάργας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας