Αποφασισμένος να δώσει μάχη σε όλα τα μέτωπα ώστε να μην επιτρέψει στην αντιδημοκρατική ατζέντα του μπολσοναρισμού να υπονομεύσει τη νέα του θητεία δηλώνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα.
Την ώρα που ταξίδευε στο Μπουένος Αϊρες για να συναντήσει τον σύμμαχό του Αλμπέρτο Φερνάντες και να συμμετάσχει στη σύνοδο της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), στο εσωτερικό της χώρας συνεχιζόταν η θωράκιση των θεσμών και η δίωξη όσων απεργάζονται την κατάλυση της δημοκρατικής ομαλότητας.
Επιλέγοντας ως πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό την Αργεντινή, ο Λούλα έδωσε σαφές μήνυμα της προτεραιότητάς του να ενισχύει την περιφερειακή ένταξη και να αποκαταστήσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που είχαν πληγεί επί προεδρίας Μπολσονάρο.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και ένας αγωγός φυσικού αερίου, αλλά και για την πρόθεσή τους για δημιουργία ενός κοινού νομίσματος: το «σουρ» (Νότος) θα χρησιμοποιείται μόνο για εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες -χωρίς να αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα- συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο για τις διεθνείς συναλλαγές τους.
Η συμμετοχή του χτες στην 7η Σύνοδο της CELAC επισφράγισε την πρωταγωνιστική επιστροφή της Βραζιλίας στην περιφερειακή σκηνή, μετά την απόφαση του Μπολσονάρο να εγκαταλείψει πριν από τρία χρόνια αυτή την Κοινότητα όπου μετέχουν 33 κράτη της αμερικανικής ηπείρου, εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν η συνάντηση του 77χρονου ηγέτη του ΡΤ με τον Νικολάς Μαδούρο, η οποία ωστόσο δεν έγινε καθώς ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ματαίωσε την επίσκεψή του για λόγους ασφαλείας, δηλώνοντας πως υπήρχαν ακραία σχέδια για επιθέσεις εναντίον του από εξτρεμιστές της Δεξιάς.
Δίνοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει, ο Λούλα επωφελήθηκε από τη Σύνοδο της CELAC για να τονίσει πως πρόκειται για ένα φόρουμ συζήτησης από το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία χώρα της περιοχής. «Το πρόβλημα της Βενεζουέλας θα επιλυθεί με διάλογο κι όχι με εμπάργκο ή με προσωπικές προσβολές» δήλωσε ο Λούλα προσθέτοντας με νόημα: «Οπως αντιτίθεμαι στη ρωσική εδαφική κατοχή της Ουκρανίας, έτσι αντιτίθεμαι στις επεμβάσεις στη Βενεζουέλα...».
Θα σπάσει το απόστημα
Στο εσωτερικό της χώρας, ο πρόεδρος Λούλα έχει υποσχεθεί να είναι αμείλικτος απέναντι σε όσους σχεδίασαν, χρηματοδότησαν, συμμετείχαν και επέτρεψαν με πράξεις ή παραλείψεις τις επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου.
Την προηγουμένη της αναχώρησής του για το Μπουένος Αϊρες, καθαίρεσε τον διοικητή του στρατού, στρατηγό Χούλιο Σέσαρ ντε Αρούντα, για την απροθυμία του να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της συμμετοχής στρατιωτικών στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί το ξήλωμα 53 στρατιωτικών που είχαν την ευθύνη της ασφάλειας του προέδρου: 40 από την προεδρική κατοικία και 13 από τη Μονάδα Θεσμικής Ασφάλειας του προεδρικού μεγάρου. «Πώς μπορώ να έχω έξω από το γραφείο μου κάποιον που μπορεί να με πυροβολήσει;» δήλωσε στους δημοσιογράφους γι’ αυτή του την απόφαση.
Οι συλληφθέντες για τις επιθέσεις στην Μπραζίλια ξεπερνούν τους 1.800, ανάμεσά τους και 45 άτομα που ήταν υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα με το κόμμα του Μπολσονάρο, ενώ ήδη έχουν διεξαχθεί σχεδόν 1.500 ακροαματικές διαδικασίες. Περίπου 600 από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (από απαγόρευση συμμετοχής στα κοινωνικά δίκτυα έως και ηλεκτρονικό βραχιόλι) και 354 (προς το παρόν) τέθηκαν σε επ’ αόριστον προφυλάκιση γιατί «συνιστούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια τάξη».
Το ενδεχόμενο φυλάκισης
Τα νέα που έρχονται από τη Φλόριντα (όπου έχει καταφύγει ο πρώην πρόεδρος) είναι πως παρά τις αντίθετες δηλώσεις του και με δεδομένη τη διερεύνησή του από το Ανώτατο Δικαστήριο για τον ρόλο του στην απόπειρα πραξικοπήματος κι αν ήταν ο ηθικός αυτουργός της, θα παρατείνει την εκεί παραμονή του, αναζητώντας σχέδιο για να αποφύγει να καταλήξει στη φυλακή.
Μιλώντας στην εφημερίδα La Vanguardia, η Ζουλιάνα νταλ Πίβα, δημοσιογράφος στον ενημερωτικό ιστότοπο UOL και συγγραφέας του βιβλίου «Η επιχείρηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο», εκτιμά πως οι πιο ισχυρές αποδείξεις της εγκληματικής δράσης της οικογένειας Μπολσονάρο -και αυτές που πιο άμεσα μπορεί να τους οδηγήσουν στη φυλακή- δεν είναι οι επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου, αλλά τα σκάνδαλα διαφθοράς, το δίκτυο με τις σκοτεινές «δουλειές» που έχουν κάνει ξεπλένοντας χρήμα σε δεκάδες ακίνητα και οι οικονομικές και πολιτικές δοσοληψίες με πολιτοφυλακές που αποτελούν την παραστρατιωτική μαφία του Ρίο ντε Ζανέιρο.
Η έρευνά της αποκάλυψε την ύπαρξη 107 ακινήτων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην πρωτεύουσα, στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Σάο Πάολο, τα οποία απέκτησε η οικογένεια (ο Μπολσονάρο, οι τρεις γιοι του, η σύζυγός του και δύο πρώην σύζυγοί του, η μητέρα και τα πέντε αδέλφια του). Σύμφωνα με την Νταλ Πίβα, 51 από αυτά αγοράστηκαν με μετρητά και μέρος αυτών των χρημάτων προήλθε από δίκτυο υπεξαίρεσης χρημάτων του Δημοσίου που είχε στήσει ο μεγαλύτερος γιος, ο Φλάβιο, στο γραφείο του, όταν διετέλεσε πολιτειακός βουλευτής του Ρίο ντε Ζανέιρο, το 2003-2018, κατά τα πρότυπα όσων έκανε και ο πατέρας του όταν ήταν βουλευτής στην Μπραζίλια.
Γνωστή και ως «rachadinhas», η απάτη συνίσταται στην πρόσληψη «ανύπαρκτων» υπαλλήλων για τα βουλευτικά γραφεία, οι οποίοι πληρώνονται από το κράτος, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους καρπώνεται η οικογένεια. Μάλιστα υπεύθυνος για τη «διανομή» αυτού του χρήματος ήταν ο πρώην στρατιωτικός και συνεργάτες του εν ενεργεία στρατιωτικοί και έμμισθοι δολοφόνοι, όπως ο (νεκρός πλέον) Αντριάνο ντα Νόμπρεγκα, επικεφαλής μιας πολιτοφυλακής και υπόλογος για πολλές δολοφονίες.
Αυτό το σκάνδαλο, η διερεύνηση του οποίου έχει προχωρήσει, θα μπορούσε να απειλήσει με άμεση φυλάκιση τον πρώην πρόεδρο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας