Με μια εγκάρδια χειραψία, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο ξεκίνησαν την ιστορική συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής, σε μια αξιοσημείωτη επίδειξη συμβιλίωσης μεταξύ των δυο χωρών. Ο ισχυρός συμβολισμός της κίνησης με τους ηγέτες του δυτικού ημισφαιρίου γύρω τους, μπορεί να είναι ενδεικτική πραγματικής προόδου μεταξύ Κούβας-ΗΠΑ. Και οι δυο πλευρές επεξεργάζονται ακόμα λύσεις σε θέματα-κλειδιά, που ίσως οδηγήσουν στο άνοιγμα πρεσβειών στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα, το πρώτο βήμα για μια νέα διπλωματική σχέση.
Τα πρώτα σημάδια του θετικού κλίματος- τουλάχιστον μεταξύ των ηγετών- φάνηκαν αργά την Παρασκευή, με την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο στον Παναμά. Ενας δημοσιογράφος της τηλεόρασης της Βενεζουέλας δημοσιοποίησε βίντεο που έδειχνε τους δυο άνδρες να χαιρετούν ο ένας τον άλλον με άνεση και πολλαπλές χειραψίες και να συνομιλούν για λίγο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μούν και του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η συνάντηση ήταν ανεπίσημη και ότι δεν έγινε αναφορά σε θέματα ουσίας. Πάντως οι δυο άνδρες αναμένεται να συνεχίσουν αυτή την κουβέντα τους σήμερα- η πρώτη παρατεταμένη συζήτηση μεταξύ ηγετών των δυο χωρών τα τελευταία 50 χρόνια.
«Καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους με την Κούβα ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα βελτιώσει τη ζωή των Κουβανών πολιτών», είπε ο Ομπάμα σε συνάντηση Κουβανών πολιτών, μεταξύ αυτών και αντιφρονούντων. «Κι όχι γιατί το επιβάλουμε εμείς, αλλά μέσω του ταλέντου και της ευφυίας και των προσδοκιών και της συζήτησης μεταξύ Κουβανών, που θα αποφασίσουν ποιά είναι η καλύτερη πορεία για την ευημερία τους».
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμα ανακοινώσει εάν υιοθετεί την σύσταση του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών για την διαγραφή της Κούβας από τη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία - ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Αβάνας- ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει από τον Ομπάμα, πιθανόν και σήμερα.
Την ώρα που η Ουάσινγκτον έκανε τις ιστορικές κινήσεις προσέγγισης με την Κούβα, άλλοι αριστεροί ηγέτες από την Λατινική Αμερική, βρέθηκαν απέναντι της, με αφορμή την αντιπαράθεση με την Βενεζουέλα. Δεν είχε προλάβει να αποβιβαστεί από το αεροπλάνο του ο πρόεδροςτης χώρας, Νικολάς Μαδούρο και έσπευσε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της αμερικανικής εισβολής στον Παναμά, το 1989 και υποσχέθηκε να απαιτήσει προσωπικά από τον Ομπάμα να ζητήσει συγνώμη από τον λαό του Παναμά και να καταβάλει η Ουάσιγκτον αποζημιώσεις στις οικογένειες των 500 και πλέον νεκρών. «Ποτέ ξανά μια αμερικανική εσιβολή στη Λατινική Αμερική», διακήρυξε ο Μαδούρο, με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες να δηλώνει ότι στηρίζει την κίνηση να σταματήσουν οι αμερικανικές παρεμβάσεις στην περιοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας