Με ένα πακέτο μέτρων κατά της διαφθοράς αποφάσισε η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ να απαντήσει στις πρωτοφανείς σε μαζικότητα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γνώρισε η Βραζιλία την περασμένη Κυριακή, επέτειο των τριάντα χρόνων της αποκατάστασης της δημοκρατίας.
«Η κυβέρνηση είναι σε επιφυλακή και πρόθυμη να ακούσει τη φωνή των δρόμων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο απευθυνόμενος τόσο στο ενάμισι εκατομμύριο διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους των κυριότερων πόλεων της χώρας διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης όσο και στις δεκάδες χιλιάδες μέλη συνδικάτων που την περασμένη Παρασκευή διαδήλωναν υπέρ αυτής. «Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις τόσο όσων στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και εκείνων που την επικρίνουν», πρόσθεσε ξέροντας πως παρά τις καίριες διαφορές τους, σημείο σύγκλισης των δύο στρατοπέδων είναι η κάθαρση του πολιτικού συστήματος που έχει διαβρωθεί από την διαφθορά. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών, το σκάνδαλο της κρατικής πετρελαϊκής Petrobras, από τα ταμεία της οποίας «χάθηκαν» σχεδόν 3,5 δισ. δολάρια, με ένα τμήμα αυτών των χρημάτων να καταλήγει στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα και συμμάχους του.
Οι αγανακτισμένοι που το 2013 πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των 20 λεπτών στα μέσα μεταφοράς δεν βρέθηκαν στη διαδήλωση της Κυριακής, γράφει η Folha de São Paulo. «Οι κατσαρόλες που βγήκαν στους δρόμους δεν ήταν άδειες ούτε συμβόλιζαν την ανέχεια. Αυτοί που κινητοποιήθηκαν είναι όσοι χαίρουν προνομίων και ζητούν κι άλλα. Είναι οι εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, που μπροστά στη δυσχερή οικονομική συγκυρία ανησυχούν αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής τους».
Οι περισσότεροι, φορώντας τη στολή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, διαμαρτύρονταν γενικά κατά της διαφθοράς αλλά και για την αύξηση των φόρων και της τιμής του ηλεκτρισμού και των καυσίμων, για τις περικοπές και τον κίνδυνο της ύφεσης. Πολλοί ζητούσαν «εδώ και τώρα καθαίρεση» της Ντίλμα Ρούσεφ και αποπομπή του Εργατικού Κόμματος από την εξουσία. Και μια μικρή, αλλά επίσης αντιπροσωπευτική ομάδα νοσταλγών της δικτατορίας, απαιτούσε μια στρατιωτική επέμβαση.
Η μεγαλειώδης ανταπόκριση στο κάλεσμα που έγινε μέσω κοινωνικών δικτύων για την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα εξέπληξε ακόμη και τους διοργανωτές της κινητοποίησης, όπως ομολογεί ο 40χρονος Μαρσέλο Ρέις, από τους ηγέτες της ομάδας «Αγανακτισμένοι online». Ο Ρέις δηλώνει θύμα συνωμοσίας: διατείνεται πως τον απέλυσαν από την εταιρεία επικοινωνιών όπου εργαζόταν γιατί βουλευτής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος τον αποκάλεσε «νεοναζί» έπειτα από εμπλοκή του σε βίαια επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης. Εκτοτε έχει αφοσιωθεί να οργανώσει το κίνημα που με αφορμή τη διαφθορά στη χώρα ζητά την με κάθε τίμημα «έξοδο της Ντίλμα». Ακομμάτιστος; Ετσι δηλώνει χαίροντας της αμέριστης στήριξης της αντιπολίτευσης, ιδίως του Αέσιο Νέβες, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που έχασε τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου από την Ρούσεφ. Μετά το τέλος της διαδήλωσης ο Νέβες έγραψε στο Twitter «Να μη διαλυθούμε, έτσι;», ευελπιστώντας πως αυτές οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Περνώντας στην αντεπίθεση, η κυβέρνηση απάντησε στα μίντια που τη θέλουν αποδυναμωμένη: «Πιστεύουμε ότι οι διαδηλωτές στην πλειονότητά τους δεν ήταν απογοητευμένοι ψηφοφόροι της προέδρου Ντίλμα. Κάποια που πριν από πέντε μήνες έλαβε την ψήφο 55 εκατομμυρίων πολιτών δεν μπορεί να είναι αδύναμη. Οι διαμαρτυρίες δεν αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση είναι ευάλωτη, αλλά ότι οι θεσμοί μας είναι ικανοί να απορροφήσουν αντιπολιτευτικές εκδηλώσεις». Το κλίμα, ωστόσο, είναι βαρύ για την κυβέρνηση: χθες, μόλις μία μέρα μετά τις εξαγγελίες ενός φιλόδοξου πακέτου μέτρων κατά της διαφθοράς, απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για μίζες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά του ταμία του Εργατικού Κόμματος, Ζοάο Βακάρι Νέτο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας