Την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ανεξάρτητη έρευνα και τρόπους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στα Ηνωμένα Εθνη ζητούν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διπλωμάτες και πρώην αξιωματούχοι του Οργανισμού, μετά τις αποκαλύψεις της Guardian ότι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν διοχετεύσει κονδύλια εκατομμυρίων δολαρίων σε συριακές «φιλανθρωπικές» οργανώσεις και επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, βασισμένο σε ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα, η βρετανική εφημερίδα φέρνει στο φως την ύπαρξη πληθώρας συμβολαίων αρωγής, ύψους δεκάδων εκατ. δολαρίων, που έχουν συνάψει από τις απαρχές του εμφυλίου το 2011 υπηρεσίες του ΟΗΕ με οργανώσεις ή/και εταιρείες που ανήκουν ή σχετίζονται με μέλη της οικογένειας Ασαντ και του στενού του περιβάλλοντος, παρότι βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Κραυγαλέες περιπτώσεις αποτελούν ενδεικτικά: δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που έχουν χορηγήσει συνολικά 8,5 εκατ. δολάρια στη «φιλανθρωπική» οργάνωση Syria Trust, η οποία ιδρύθηκε και διευθύνεται από τη σύζυγο του Ασαντ, Ασμα.
Η Unicef που πλήρωσε 267.933 δολάρια στην Al-Bustan Association, η οποία ανήκει και διοικείται από τον Ράμι Μαχλούφ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Συρία και ξάδερφο του Ασαντ, με στενές διασυνδέσεις με πολιτοφυλακές του καθεστώτος.
Ο ΟΗΕ έχει δώσει άλλα 700.000 δολάρια τα τελευταία χρόνια στην εταιρεία τηλεφωνίας Syriatel, ιδιοκτησίας επίσης του Μαχλούφ.
Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ξοδέψει πάνω από 5 εκατ. δολάρια για να ενισχύσει την εθνική τράπεζα αίματος, που ελέγχεται από το υπουργείο Αμυνας.
Ο ΠΟΥ έχει εκφράσει «βάσιμες ανησυχίες» για το κατά πόσον οι προμήθειες αίματος έφτασαν σε όσους το έχουν ανάγκη ή δόθηκαν απευθείας στον στρατό.
Από έγγραφα του ΟΗΕ προκύπτει η σύναψη συμβολαίων, ύψους έως και 54 εκατ. δολαρίων, με τουλάχιστον άλλες 258 συριακές επιχειρήσεις.
Ανώνυμες πηγές περιγράφουν στην Guardian την ύπαρξη μιας ανησυχητικής «κουλτούρας σιωπής» στο εσωτερικό των αποστολών του ΟΗΕ στη Δαμασκό.
«Στο όνομα της παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και βρίσκονται σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές, τα Ηνωμένα Εθνη επιδοτούν τη στρατηγική εγκλημάτων πολέμου του συριακού καθεστώτος εναντίον ακριβώς αυτών των ανθρώπων», καταγγέλλει η Human Rights Watch.
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του υποστηρίζει πως για να βοηθήσει να σωθούν οι ζωές εκατομμυρίων κατοίκων, που παραμένουν εντός Συρίας, αναγκάζεται να συνεργαστεί με οργανώσεις κι εταιρείες που ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού, διαφορετικά απειλείται με ολοκληρωτική εκδίωξη από τη χώρα.
Σημειώνει μάλιστα πως οι ανθρωπιστικές αποστολές στη Συρία αντιπροσωπεύουν την πιο σοβαρή και περίπλοκη ώς σήμερα πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει, αναφέροντας ότι δεσμεύεται μόνο από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ίδιος Οργανισμός και όχι οι Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Οσος πραγματισμός κι αν απαιτείται, πάντως, προκειμένου τα Ηνωμένα Εθνη να αντεπεξέλθουν στο καθήκον της παροχής αρωγής όπου υπάρχει ανάγκη, η αδιαφάνεια, η υπαναχώρηση σε απειλές, η σύναψη αμφιλεγόμενων συμφωνιών και η εκταμίευση κονδυλίων που καταλήγουν έστω και ακούσια σ’ ένα καθεστώς το οποίο κατηγορείται ότι δολοφονεί τον ίδιο τον λαό του, οδηγούν τελικά σε υπονόμευση του ίδιου του ανθρωπιστικού τους έργου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας