Διαβάστε αποκλειστικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το άρθρο για τη σύγχρονη δουλεία της υπουργού Εσωτερικών Theresa May, του καρδινάλιου Nichols και του αρχηγού της Μητροπολικής Αστυνομίας Sir Bernard Hogan-Howe.
Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο αντιπροσωπείες από 33 χώρες συμμετείχαν στις εργασίες της Διάσκεψης της Santa Marta, ενός ξεχωριστού φόρουμ για την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας.
Η ίδια η λέξη «δουλεία» φέρνει στο νου εικόνες μιας ξεχασμένης εποχής, όπου εκατομμύρια αλυσσοδεμένων ήταν καταδικασμένοι να ζουν μια ζωή χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας, σαν να μην ήταν άνθρωποι σχεδόν.
Βεβαίως, στις μέρες μας δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο… ή έτσι θέλουμε να λέμε στον εαυτό μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η σκλαβιά είναι παντού γύρω μας, αρκεί να μπούμε στον κόπο να κοιτάξουμε γύρω μας. Στα χωράφια που καλλιεργούμε, στα ψαροκάικα, στα εργοστάσια αλλά και στα σπίτια μας υπάρχουν άνθρωποι που ζουν παγιδευμένοι υποφέροντας μια ζωή.
Κάποιους απ’ αυτούς τους πούλησαν ή τους πρόδωσαν οι δικοί τους άνθρωποι, άλλοι εξαπατήθηκαν, παραπλανήθηκαν ή παρασύρθηκαν από εγκληματίες με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής. Στερήθηκαν την ελευθερία τους, έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και είναι συχνά θύματα σωματικής και ψυχολογικής βίας, πείνας και βιασμού. Όλοι τους έχουν υποστεί ανυπολόγιστα σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά τραύματα.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Walk Free, το 2014 υπάρχουν 35,8 εκατομμύρια σκλάβοι παγκοσμίως. Κι αυτός είναι ένας αριθμός που εμείς, ως κοινωνία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της Ομάδας Santa Marta, της διεθνούς συμμαχίας Αστυνομίας και Εκκλησίας, η οποία δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο και συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών ώστε να μπει ένα τέλος στη δουλεία. Ο κάθε φορέας που εκπροσωπείται έχει τον δικό του σημαντικό ρόλο.
Η Βρετανική Κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα ένα νόμο κατά της Σύγχρονης Δουλείας, τον πρώτο του είδους του στην Ευρώπη. Ο νόμος αυτός διασφαλίζει ότι οι Αρχές θα μπορούν να ασκούν διώξεις και να επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές στους ενόχους, ποινές από 14 χρόνια έως ισόβια, και παράλληλα προβλέπει σημαντικά μέτρα για την προστασία και τη στήριξη των θυμάτων.
Με το νόμο αυτό η Βρετανία καθίσταται η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν τα μέτρα που έχουν λάβει ώστε να διασφαλίσουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους παγκοσμίως δεν εφαρμόζουν πρακτικές σύγχρονης δουλείας.
Επίσης, με το νόμο αυτό θεσπίζεται ο ρόλος του ανεξάρτητου Επιτρόπου κατά της Δουλείας, θέση την οποία ανέλαβε ο Kevin Hyland, πρώην επικεφαλής της μονάδας αντιμετώπισης παράνομης διακίνησης ανθρώπων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Παράλληλα δημοσιεύτηκε η Στρατηγική Αντιμετώπισης της Σύγχρονης Δουλείας η οποία περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις μας για συνεργασία με κυβερνήσεις άλλων κρατών, υπηρεσίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διεθνώς.
Εάν θέλουμε πραγματικά να θέσουμε ένα τέλος στη σύγχρονη δουλεία, οι αστυνομικές δυνάμεις διεθνώς έχουν να διαδραματίσουν έναν κομβικό ρόλο. Η Βρετανική Αστυνομία έχει δεσμευτεί να φροντίσει να καταρτιστούν τα στελέχη της ώστε να κατανοούν καλύτερα αυτήν τη συχνά περίπλοκη εγκληματική δραστηριότητα. Προς τούτο, θέματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων περιλαμβάνονται πλέον στην υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των νέων Βρετανών αστυνομικών. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του 2015, 5.000 αξιωματικοί θα είναι σε θέση όχι μόνο να διακρίνουν τέτοια περιστατικά αλλά να κατανοούν πλήρως τα εξαιρετικά ευαίσθητα και δύσκολα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της Μονάδας Διακίνησης και Απαγωγών έχουν συσταθεί έξι μικτά κλιμάκια ερευνών τα οποία συνεργάζονται στενά με ξένες αστυνομικές αρχές διεθνώς, ώστε οι ένοχοι να μη μπορούν να κρυφτούν πουθενά.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη στήριξή του για την Ομάδα Santa Marta και την αποστολή της κατά την πρώτη της συνάντηση στο Βατικανό τον Απρίλιο. Η Καθολική Εκκλησία έφτιαξε το κέντρο Bakhita το οποίο παρέχει υπηρεσίες φροντίδας και αποκατάστασης γυναικών, θυμάτων σύγχρονης δουλείας. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο St Mary θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης προσώπων και για την ποιμαντική φροντίδα και την επανένταξη των θυμάτων. Το Πανεπιστήμιο θα παρέχει επίσης εκπαίδευση και εργασία στα θύματα, όπου κρίνεται κατάλληλο.
Εκτός από την στήριξη και τη συμβουλευτική, η λειτουργία του Κέντρου Bakhita θα αντανακλά τέσσερις αξίες: αγάπη, σεβασμό, αίσθημα κοινότητας και πνευματικότητα. Πρόκειται για αξίες που οι περισσότεροι από μας συναντάμε καθημερινά στις σχέσεις μας με την οικογένειά μας και τους φίλους μας, αλλά κυρίως αξίες που τις συναντάμε λόγω της ελευθερίας μας. Κι όμως, αυτές τις αξίες τις στερούνται όλοι οι συνάνθρωποί μας που ζουν παγιδευμένοι σε οίκους ανοχής, σε χωράφια, σε εργοστάσια.
Στην διάσκεψη της Ομάδας Santa Marta, είχαμε την ευκαιρία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων, αστυνομικών αρχών, εκκλησίας και κοινωνίας των πολιτών στην κοινή προσπάθεια για στήριξη των θυμάτων και για να τεθεί ένα τέλος στο έγκλημα αυτό.
Η σύγχρονη δουλεία αποτελεί παγκόσμιο έγκλημα καθώς διακινητές και θύματα κινούνται από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Ως εκ τούτου η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμησή της είναι κρίσιμη.
Είμαστε περήφανοι που φιλοξενήσαμε μια τέτοια συνάντηση. Πιστεύουμε πως μόνο εάν μοιραστούμε τη γνώση και την εμπειρία μας θα μπορέσουμε να ασκήσουμε διώξεις κατά των δουλεμπόρων, να προστατεύσουμε τα θύματά τους και να τους δώσουμε πίσω την ανθρωπιά τους, όπως τους αξίζει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας