Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Καθώς αυξάνεται η δυσφορία για την Αμερική, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, ενώ άναψε το πράσινο φως στις οικογένειες του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη να «αποχωρήσουν οικειοθελώς» | AP PHOTO/ LEFTERIS PITARAKIS

Δείχνουν CIA για το πραξικόπημα

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Χτες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Şafak» έδωσε συνέχεια στα περί αμερικανικού «δακτύλου» στην απόπειρα πραξικοπήματος, κατονομάζοντας -μετά τον «οικονομικό διαχειριστή» Αμερικανό στρατηγό Τζ. Φ. Κάμπελ- την ίδια τη CIA.

«Πηγές κοντά στις έρευνες για την απόπειρα πραξικοπήματος αναφέρουν ότι η CIA δημιούργησε μια ειδική ομάδα, υπό την κωδική ονομασία “Σαφάρι”, με αποστολή την προώθηση του σχεδίου», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

«Οι προετοιμασίες διήρκεσαν πάνω από 8,5 μήνες». «Οι πραξικοπηματίες είχαν υποσχεθεί να ανατρέψουν τις ισορροπίες στην περιοχή, μπλοκάροντας τη Ρωσία στρατιωτικά και οικονομικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2016», υποστηρίζει η «Yeni Şafak», καθώς και «την κατασκευή νέας στρατιωτικής βάσης στην τουρκο-συριακή μεθόριο», πιο προηγμένης από αυτή στο Ιντσιρλίκ.

Τα σενάρια αυτά διατυπώνονται την ώρα που η ισλαμοσυντηρητική ηγεσία της Αγκυρας κλιμακώνει τις απειλές προς την Ε.Ε., με άξονα το προσφυγικό, ενώ επιχειρεί νέα ανοίγματα εκτός ευρω-ατλαντικού πλαισίου.

Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε για τις 9 Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη η πολυαναμενόμενη, πρώτη από τον περασμένο Νοέμβριο (μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού) συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν, η οποία θα έχει προφανώς πλούσια ατζέντα.

Ηδη ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί, τόνισε χθες από τη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ότι η Αγκυρα είναι και πάλι έτοιμη για συνεργασία στην κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, καθώς και του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού.

Σχέσεις με Ρωσία

«Στην Τουρκία υπάρχει έντονη δυσφορία για την Αμερική. Η Ρωσία πρέπει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», επισήμανε χθες στη «Yeni Şafak» ο Ρώσος τουρκολόγος Βλαντίμιρ Αβαντκόφ. «Εάν η Τουρκία αφήσει κατά μέρος τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της, οι σχέσεις της με τη Ρωσία θα ενισχυθούν».

Χθες πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, ενώ έδωσε το «πράσινο φως» στις οικογένειες του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη να «αποχωρήσουν οικειοθελώς».

Στο μεσοδιάστημα, η λίστα των διώξεων υπόπτων για την απόπειρα πραξικοπήματος και διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση FETO» του Φετουλάχ Γκιουλέν μεγαλώνει. Μόνον χθες:

(α) μεταφέρθηκαν διά τα... περαιτέρω στην Τουρκία δύο Τούρκοι στρατηγοί, που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν, και κρατούνταν στο Ντουμπάι,

(β) τέθηκε υπό κράτηση ο πρώην κυβερνήτης Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από τα επεισόδια του 2013 στο Γκεζί,

(γ) το ΥΠΕΞ «ξήλωσε» δύο διπλωμάτες, ο ένας πρώην πρέσβης στον Καναδά και ο έτερος σύμβουλος του πρώην προέδρου Γκιουλ και του πρώην πρωθυπουργού Νταβούτογλου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πολιτικό παρασκήνιο στο κυβερνών AKP.

Σύμφωνα πάντως με τον νυν πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης (πλην του Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP) κατέληξε σε συναίνεση για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, με «μικρής κλίμακας αλλαγές».

Κατά τα λοιπά, σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο AP, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κεμαλικό CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ζήτησε κι αυτός δημόσια από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον Γκιουλέν, καλώντας παράλληλα την τουρκική κυβέρνηση «να μη ρίξει στην πυρά αθώους, μαζί με τους ενόχους».

Εμμένοντας στην αθωότητά του, ο Γκιουλέν πέρασε χθες και πάλι στην αντεπίθεση, με άρθρο στους «New York Times», κατηγορώντας ανοιχτά τον Ερντογάν ότι «εκβιάζει τις ΗΠΑ», οι οποίες «δεν θα πρέπει να διευκολύνουν έναν δικτάτορα που μεταλλάσσει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα σε ένα δικό του, βραδυφλεγές, κατά της συνταγματικής τάξης».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δείχνουν CIA για το πραξικόπημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας