Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αστυνομικοί με αυτόματα επέβλεπαν από ψηλά το συλλαλητήριο υπέρ της δημοκρατίας στην Πλατεία Τακσίμ, στην Κωνσταντινούπολη | AP Photo/Petros Karadjias

Πογκρόμ εναντίον δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών

Σαρωτικούς ρυθμούς έχει πάρει το πογκρόμ που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Σήμερα οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, μεταξύ των οποίων είναι και η γνωστή σχολιαστής και πρώην βουλευτής Ναζλί Ιλιτσάκ.

Η Ναζλί Ιλιτσάκ είναι σημαντική προσωπικότητα του δημοσιογραφικού κόσμου της Τουρκίας, η οποία είχε αποπεμφθεί από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το 2013 διότι επέκρινε υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Πέρυσι μάλιστα ίδρυσε την εφημερίδα «Ozgur Dusunce» (Ελεύθερη Γνώμη).

Η αστυνομία δεν τη βρήκε στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές πιθανόν να βρίσκεται σε διακοπές στην περιοχή του Αιγαίου.

Κρατούνται 31 ακαδημαϊκοί

Επίσης, η τουρκική αστυνομία προσήγαγε 31 ακαδημαϊκούς στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η αστυνομία έκανε επιχειρήσεις και σε άλλες επαρχίες.

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι στις κατοικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν χαρτονομίσματα των 10 δολαρίων ΗΠΑ, στοιχείο που αποδεικνύει τη διασύνδεση των πανεπιστημιακών με τον αυτοεξόριστο ιμάμη.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα ποσά που κατασχέθηκαν.

Ερντογάν: «Θα πληρώσουν το τίμημα»

Από το περασμένο Σάββατο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι «τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το πραξικόπημα, ραδιοτηλεοπτικά ή άλλα, θα πληρώσουν το τίμημα».

«Τον λεν οι νόμοι, το λέει το δίκαιο, τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να τηρούν τον νόμο», είχε τονίσει.

Ήδη από τις 19 Ιουλίου, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, αφαίρεσε τις άδειες λειτουργίας σειράς ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δικτύων με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν υποψίες ότι υποστηρίζουν το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Η απόφαση αφορούσε 24 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα και 34 δημοσιογράφους, από τους οποίους αφαιρέθηκε η δημοσιογραφική ταυτότητα.

Όμως αυτό δεν είναι παρά η συνέχεια ενός κύματος διώξεων εναντίον του Τύπου, που είχε ξεκινήσει πολύ πριν το πραξικόπημα.

Τον περασμένο Μάρτιο, η εφημερίδα Zaman και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan κατασχέθηκαν και η διεύθυνσή τους πέρασε σε κρατική διοίκηση.

Γιλντιρίμ: «Θα πέσουμε σαν βαριοπούλα»

Για αναδιάρθρωση του στρατού μίλησε σε συνέντευξή  του στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Όπως είπε, «υπάρχει σοβαρή ανάγκη αναδιάρθρωσης των Ένοπλων Δυνάμεων. Είδαμε κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος ότι υπήρχε μία αδυναμία ασφάλειας, υπάρχουν κάποια προβλήματα στην ιεραρχία». 

Όπως τόνισε, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει την αδυναμία των μυστικών υπηρεσιών πριν από την απόπειρα του πραξικοπήματος, «για να προσδιορίσει αν υπήρξαν αμέλειες ή σκόπιμες παραλείψεις».

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι σαρωτικές μετακινήσεις και συλλήψεις πλησιάζουν στο τέλος. 

«Οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος έχουν παραδοθεί στη Δικαιοσύνη και δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προσώπων» που είχαν εμπλακεί, τα οποία δεν έχουν συλληφθεί ακόμη. 

Ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιπέσει «σαν βαριοπούλα» σε όποιες μελλοντικές προσπάθειες για την αμφισβήτησή της.

Και όταν ρωτήθηκε για τις κατασχέσεις των περιουσιών ιδρυμάτων που συνδέονται με τον Γκιουλέν, ανέφερε:

«Το κράτος κατάσχεσε τις περιουσίες τους, αλλά οι λειτουργίες τους δεν θα σταματήσουν, τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα διοικούνται υπό τον έλεγχο του κράτους».

Απολύσεις σε αερογραμμές και τηλεπικοινωνίες

Οι διώξεις πλέον έφτασαν και στις Τουρκικές Αερογραμμές. Όπως ανακοινώθηκε, η κρατική αεροπορική εταιρία της Τουρκίας, Turkish Airlines, απέλυσε περισσότερους από 100 υπαλλήλους -υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και 350-, μεταξύ των οποίων στελέχη και πληρώματα καμπίνας.

Οι απολύσεις από τον εθνικό αερομεταφορέα έγιναν αργά το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από πληροφορίες ότι οι υπάλληλοι συνδέονταν με το θρησκευτικό κίνημα Γκιουλέν.

Επίσης, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turk Telekom, στην οποία το κράτος κατέχει μερίδιο 30%, απέλυσε την Παρασκευή 198 υπαλλήλους για «συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας» και ανέφερε πως ορισμένα εκτελεστικά στελέχη κλήθηκαν από εισαγγελείς για κατάθεση σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται για το πραξικόπημα.

Και 40 στρατιωτικοί

Επίσης, σήμερα το πρωί, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, η τουρκική αστυνομία εισέβαλε σε στρατιωτική σχολή της Κωνσταντινούπολης, όπου συνελήφθησαν 40 άνθρωποι.

Στο πλαίσιο του άνευ προηγουμένου πογκρόμ που έχει ξεκινήσει στη χώρα, οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, προκαλώντας την ανησυχία για το μέλλον των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.

Συνάντηση, αλλά χωρίς τους Κούρδους

Να σημειωθεί ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα μετά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. 

Ωστόσο, στη συνάντηση αυτή δεν θα συμμετάσχει το φιλοκουρδικό κόμμα, καθώς ο Ερντογάν θεωρεί τους Κούρδους υπεύθυνους για τη βία που επικρατεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Τσαβούσογλου: Κίνδυνος να πληγούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συντηρεί το κλίμα έντασης με τις ΗΠΑ όσον αφορά την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Όπως δήλωσε, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον θα πληγούν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκδώσουν τον ιεροκήρυκα, τον οποίο κατηγορρι η τουρκική κυβέρνηση ως εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, θα συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό σε επικείμενη επίσκεψή του εκεί.

Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε διώξεις και διπλωματών, λέγοντας ότι η Τουρκία θα μετακινήσει ορισμένους πρεσβευτές από τις θέσεις τους, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Γιούνκερ: «Θανατική ποινή σημαίνει αποκλεισμό από την Ε.Ε.»

Σε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε την πάγια θέση της Ε.Ε. μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.

Όπως είπε, η Τουρκία «δεν βρίσκεται στην κατάσταση για να γίνει μέλος της Ε.Ε., στο άμεσο μέλλον».

Και προειδοποίησε ότι εάν η Τουρκία εφαρμόσει τη θανατική ποινή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει αμέσως την ενταξιακή διαδικασία.

Γερμανία: Αναμένουμε αποδείξεις για τις διώξεις

Παρέμβαση για το θέμα των δικαιωμάτων στην Τουρκία έκανε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργέιο Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Όπως είπε, είναι «θεμιτό δικαίωμα της τουρκικής κυβέρνησης να στραφεί εναντίον εκείνων οι οποίοι ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ήδη όμως την επόμενη μέρα των γεγονότων ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι είναι σημαντικό σε όλα όσα γίνονται εναντίον εκείνων που έκαναν την απόπειρα πραξικοπήματος να υπάρχει μέτρο και το βλέμμα να είναι στραμμένο στο Κράτος Δικαίου».

Ωστόσο, πρόσθεσε, τώρα διαπιστώνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την έκταση των μέτρων «δημιουργούν -μάλλον δικαίως- αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τη συμβατότητά τους με αρχές του Κράτους Δικαίου».

Και αναφερόμενος στις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε πανεπιστημιακούς, το κλείσιμο χιλιάδων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο κ. Σέφερ τόνισε: 

«Δεν αφήνουν άμεσα να αναγνωρίσει κανείς πώς σχετίζονται με τους πραγματικά ποινικά υπεύθυνους για την απόπειρα πραξικοπήματος».

Όπως είπε, η γερμανική κυβέρνηση θέτει απευθείας ερωτήματα στην τουρκική.

Όσον αφορά την πεποίθηση της Τουρκίας πως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος είναι το κίνημα Γκιουλέν, τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα παραθέσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

«Σε αυτές τις αποδείξεις προσβλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον», κατέληξε ο κ. Σέφερ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πογκρόμ εναντίον δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας