Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| AP Photo/Emrah Gurel

Προσφυγικό και δικαιώματα στο επίκεντρο των εξελίξεων

Όσο η τουρκική κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τόσο πληθαίνουν όσοι εκφράζουν ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, με το προσφυγικό να τίθεται ως επιπλέον παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Το Βερολίνο, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Όπως είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση των κονδυλίων που διαθέτει η Ε.Ε. στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής στήριξης μεταρρυθμίσεων.

Σκληρή στάση τηρούν τόσο η Αυστρία όσο και το Βέλγιο, καθώς ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Τουρκία «ολίσθηση και αυταρχική στροφή».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της Κομισιόν» για το κύμα συλλήψεων και τα μέτρα καταστολής.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, κάλεσε σήμερα σε «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τζιάνι Πιτέλα κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος για να «μετατρέψει τη δημοκρατία της Τουρκίας σε de facto αυταρχικό προεδρικό σύστημα».

Και από τις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου στην άσκηση διώξεων κατά των πραξικοπηματιών.

Το προσφυγικό

Ταυτόχρονα το προσφυγικό είναι ένα θέμα που καίει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά όσον αφορά τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, διότι εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η αμφισβητούμενη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των εκπροσώπων τους, αναφέρθηκαν εκτεταμένα στο ζήτημα, τοίζοντας ότι η Ευρώπη είναι δεσμευμένη στην τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και εκφράζουν την ελπίδα ότι και η Τουρκία δεν θα παρεκκλίνει από τα συμφωνημένα.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι το Βερολίνο δεν βλέπει να υπάρχουν λόγοι να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, παρά την αναστολή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία.

«Παραμένει απολύτως σωστό να βασιστούμε σε εφαρμογή του Κράτους Δικαίου αντί να δεχτούμε την παράνομη μετανάστευση και παραμένει σωστό να στηρίξουμε οικονομικά με ευρωπαϊκούς πόρους προσφυγικά προγράμματα στην Τουρκία ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες να έχουν εκεί μια καλύτερη, αξιοπρεπέστερη ζωή, με ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας», σημείωσε ο Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος την Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επανέλαβε πως η ευρωπαϊκή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνίας και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, θεωρώντας ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μία συμφωνία μετά το καλοκαίρι για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Όσον αφορά την πρόβλεψη της συμφωνίας για την επιστροφή αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε πως η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές, αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πως «δεν θα πάρει καμία απόφαση μόνη της».

Οι «8» στην Αθήνα

Μετά τη χθεσινή καταδίκη τους σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή, μεταφέρθηκα από την Καβάλα στην Αθήνα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοσή τους, εντείνοντας τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά.

Ο Γκιουλέν και οι ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ μελετούν τη σύσταση επιτροπής που θα συζητήσει το θέμα της έκδοσης του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Η Τουρκία, όπως ενημέρωσε αρμοδίως, είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτήν και προειδοποιεί ότι στο μεταξύ δεν πρέπει να επιτραπεί στον Φετουλάχ Γκιουλέν να διαφύγει σε άλλη χώρα.

Επίσης, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ, Τούρκοι αξιωματούχοι, με διαρροές προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα ενδεχομένως υπήρξε δάκτυλος από το εξωτερικό.

Απαντώντας στις έμμεσες πλην σαφείς κατηγορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε δήλωση με την οποία τονίζει οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία γνώση, ούτε εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Όπως σημειώνει, όταν τις προηγούμενες ημέρες μίλησε και με το πρόεδρο Ερντογάν, του διέψευσε κατηγορηματικά πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, με δηλώσει του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο ιμάμης στο μήνυμά του υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, δεν έχουν καταλάβει τι πραγματικά τους περιμένει στο εξής.

Διώξεων συνέχεια

Οι διώξεις και οι εκκαθαρίσεις, παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζονται.

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην ανάκληση 10.000 διαβατηρίων, με την αιτιολογία ότι αυτό γίνεται «για λόγους ασφάλειας των πτήσεων».

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε έρευνα στην τουρκική Προεδρική Φρουρά, και έχουν εκδοθεί 300 εντάλματα σύλληψης εναντίον στρατιωτών.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το σουηδικό ραδιόφωνο, με αναρτήσεις στο Facebook, το κυβερνών ΑΚΡ, καλεί τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να δώσουν πληροφορίες για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο πρέσβης της Τουρκίας στη Σουηδία, που δήλωσε: «Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες που στοχεύουν να πλήξουν τα συμφέροντά του, ακόμα κι αν πρόκειται για πρόσωπα που διαμένουν στη Σουηδία».

Και ανέφερε ότι παρόμοια μηνύματα έχουν αναρτηθεί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στη Γερμανία και την Αυστρία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προσφυγικό και δικαιώματα στο επίκεντρο των εξελίξεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας