Σοκ και δέος στην Τουρκία, πονοκέφαλος στη Δύση. Σαν να έχουν περάσει μήνες και όχι λίγες μόλις μέρες από το βράδυ της Παρασκευής, η ανησυχία έχει φύγει προ πολλού από το αποτυχημένο πραξικόπημα των στρατιωτικών και επικεντρώνεται στο άλλο πραξικόπημα, αυτό που πραγματοποιεί ο ίδιος ο Ερντογάν, με μαζικές εκκαθαρίσεις σε ένοπλες δυνάμεις, δικαιοσύνη και παιδεία.
O Τούρκος φιλόσοφος και συγγραφέας Ατίλα Εζέρ, πάντως, μιλά ξεκάθαρα στη γαλλική «Liberation» για «ένα πραξικόπημα που έκρυβε ένα άλλο».
«Στα όρια της παράνοιας η συμπεριφορά του Ερντογάν», γράφουν οι «New York Times», εκφράζοντας χωρίς περιστροφές κάτι που πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι σκέφτονται αυτές τις μέρες χωρίς να λένε ανοιχτά.
«Εκκαθαρίσεις», «σιδηρά πυγμή», «φόβοι για αποσταθεροποίηση» είναι οι φράσεις που κυριαρχούν πλέον στα διεθνή ΜΜΕ.
Η γαλλική «Le Monde» μιλά ανοιχτά για «αυταρχική εκτροπή».
Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για καταστολή πρωτόγνωρων διαστάσεων.
Λίγο μετά τη σαφή προειδοποίηση που απηύθυναν προς την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Γαλλία ως προς το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, τη σκυτάλη παίρνει και το ΔΝΤ, το οποίο απευθύνει έκκληση για τη «διασφάλιση των δημοκρατικών θεσμών», οι οποίοι αποτελούν «τους πυλώνες της οικονομικής προόδου της χώρας» ύστερα από αυτό το γεγονός που προκάλεσε «μια ελαφριά χρηματοπιστωτική αστάθεια».
Ψιλά γράμματα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να μην υπολογίζει πια ούτε μια κρίση στις σχέσεις του με παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η χώρα θα αποδείξει τη φιλία της εφόσον εκδώσει τον «ύποπτο» για το πραξικόπημα Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Στείλτε μας αδιάσειστες αποδείξεις, όχι μόνο κατηγορίες», απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Στο μεταξύ, φαίνεται πως το καθεστώς της γείτονος αρχίζει να βλέπει εχθρούς και εκτός τουρκικών συνόρων.
Χθες, η βελγική κυβέρνηση κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη ύστερα από σχόλια σύμφωνα με τα οποία οι αρχές της χώρας διατηρούν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με αντιπάλους του Ερντογάν.
Η Γερμανία εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένη με τις εξελίξεις.
Η καγκελαρία χαρακτήρισε τα τελευταία μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης «βαθιά ανησυχητικά και αντίθετα με το κράτος δικαίου».
Χθες, η Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, εξέφρασε την ανησυχία της ειδικά για τις τυχόν επιπτώσεις στο προσφυγικό και τη συμφωνία με την Τουρκία.
Η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», πάντως, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις.
«Η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει θέση στην Ε.Ε.» έγραφε χθες στην ιστοσελίδα της, τονίζοντας ότι «η Ενωση χρειάζεται ένα Plan B για το προσφυγικό». Η Ε.Ε. ακούει;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας