Απομένουν λιγότερες από 24 ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες εδώ στη Βρετανία για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον ολόκληρης της Ε.Ε. Σιγά σιγά αλλά σταθερά οι υπέρμαχοι της παραμονής όχι μόνο ανακτούν το χαμένο έδαφος, αλλά σε κάποιες δημοσκοπήσεις φαίνεται να προηγούνται κιόλας.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή σφυγμομέτρηση της εταιρείας ORB, στην οποία «ναι» στην παραμονή λέει το 52% των ψηφοφόρων, ενώ οι υποστηρικτές του Brexit φτάνουν το 48%.
Δύο πράγματα είναι αξιοσημείωτα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Πρώτον, ότι η ίδια εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα έδινε προβάδισμα στην έξοδο και, δεύτερον, ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Daily Telegraph», η οποία έχει ταχθεί υπέρ του Brexit.
Μάλιστα, χθες, στο κύριο άρθρο της αναρωτιόταν ποιο θα είναι το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε. «η οποία παραπαίει από τη μια κρίση στην άλλη», όπως χαρακτηριστικά λέει.
Υποστηρίζει ότι η Ενωση έχει εκμηδενίσει τις χώρες του Νότου καθώς, μεταξύ άλλων, «έχει προκαλέσει μαζική ανεργία, κυρίως στους νέους, ενώ παράλληλα έχει ενθαρρύνει την ανάπτυξη εξτρεμιστικών κομμάτων».
Κάνει λόγο για στασιμότητα της οικονομίας των χωρών του ευρώ τονίζοντας ότι μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Γερμανία, για την οποία «φαίνεται να λειτουργεί κατά κύριο λόγο το ευρωπαϊκό σύστημα», όπως υπογραμμίζει η «Daily Telegraph».
Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε ότι η Ε.Ε. δεν είναι τέλεια, αλλά παρ’ όλα αυτά η Βρετανία πρέπει να παραμείνει μέλος της, γιατί διαφορετικά η οικονομία της χώρας θα εξασθενήσει.
«Είναι τεράστιο το ρίσκο για τις βρετανικές οικογένειες και για τις βρετανικές δουλειές» είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον. Παράλληλα υπογράμμισε πως θα είναι μια απόφαση μη αναστρέψιμη, καθώς «δεν θα μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω», όπως είπε.
Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι παρατηρήσεις δύο κορυφαίων βρετανικών εφημερίδων. Από την μια των «FT», που λένε ότι «πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν μάθει να μην εμπιστεύονται πια τις δημοσκοπήσεις» και από την άλλη της εφημερίδας «Guardian», η οποία σημειώνει πως «στην πρόσφατη ιστορία τους οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω. Στις τελευταίες δε εκλογές, του 2015, οι εκτιμήσεις των γραφείων στοιχημάτων ήταν πιο κοντά στο αποτέλεσμα».
Αλλά και τα γραφεία στοιχημάτων εκτιμούν ότι θα χάσει το Brexit. Σύμφωνα με αυτά, οι πιθανότητες της παραμονής αγγίζουν το 85%. Ιδιο το σκηνικό και στο χρηματιστήριο, με τη στερλίνα για μία ακόμη μέρα χθες να βγαίνει ενισχυμένη σε σχέση με τα άλλα νομίσματα.
Οπως και να έχει όμως, το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι αναποφάσιστοι, καθώς το ποσοστό τους εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό. Ξεπερνάει το 11%.
Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξουν και οι νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι αν τελικά πάνε να ψηφίσουν, θα στηρίξουν την παραμονή, όπως εκτιμούν οι αναλυτές εδώ στη Βρετανία.
Μετά τους 10 νομπελίστες που με κοινή επιστολή τους στην εφημερίδα «Guardian» τάχθηκαν υπέρ της παραμονής, χθες και ο Τζορτζ Σόρος, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι το Brexit θα είναι καταστροφικό για τη βρετανική οικονομία και τη στερλίνα.
Μάλιστα κάνει λόγο για «μαύρη Παρασκευή» χειρότερη από τη «μαύρη Τετάρτη» του 1992, όταν το βρετανικό κράτος αναγκάστηκε να αποσύρει τη στερλίνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών καθώς σημείωνε κάθετη πτώση.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 6 ώρα Ελλάδας στην πλατεία Τραφάλγκαρ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν της αδικοχαμένης βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ, που θα έκλεινε σήμερα τα 42, αν δεν έπεφτε θύμα του νεοναζί δολοφόνου Τόμας Μέιρ.
Σόιμπλε: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει με ή χωρίς Brexit»
Αφύσικα απολογητικός, προφανώς από ανάγκη, εμφανίστηκε χθες ο συνήθως αδιάλλακτος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία.
Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε εξέφρασε μεν την ελπίδα ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στην Ε.Ε., αλλά παραδέχτηκε πως «η Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση», και δήλωσε με έμφαση πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αλλάξει είτε η Βρετανία ψηφίσει να παραμείνει στην Ε.Ε., είτε ψηφίσει να αποχωρήσει από αυτήν: όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είπε, «δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλιώς ο κόσμος θα πει ότι “δεν καταλάβαμε τίποτε” από όσα συμβαίνουν.
«Η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία και ενδεχόμενη βρετανική έξοδος θα προκαλούσε σημαντική ζημιά» πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας