Με την μπύρα να ρέει άφθονη και την παραδοσιακή αυστριακή μουσική να αντηχεί στην αίθουσα, η Μαρίν Λεπέν ξεσήκωσε το κοινό σε συγκέντρωση Ευρωπαίων ακροδεξιών «πατριωτών» που διοργάνωσε το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) του Κρίστιαν Στράχε. Στο επίκεντρο της ομιλίας της φυσικά ήταν το Brexit.
Οι ελίτ της Ευρώπης «φοβούνται ότι η Βρετανία θα κερδίσει πάλι την ελευθερία της, την ελευθερία να συναλλάσσεται με όποιον θέλει... Θέλουμε όλοι οι λαοί της Ευρώπης να πάρουν πίσω τις ελευθερίες τους. Η θέληση όλων των λαών πρέπει να γίνει σεβαστή» είπε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, την οποία οι διοργανωτές παρουσίασαν ως την «επόμενη Πρόεδρο της Γαλλίας».
Χαρακτηρίζοντας την προσφυγική πολιτική των Βρυξελλών «παρανοϊκή», η Λεπέν κάλεσε τους Βρετανούς να «μην επηρεαστούν από τις ομιλίες του φόβου» και υποστήριξε ότι θα είναι «ανέντιμο» οποιαδήποτε στρατόπεδο να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών, Τζο Κοξ.
Οικοδεσπότης της συγκέντρωσης που βαφτίστηκε «Πατριωτική Ανοιξη» ήταν το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) που παραλίγο να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία τον Μάιο και το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές που θα γίνουν το 2018.
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να γίνει ακριβές αντίγραφο των ΗΠΑ... Θέλουμε την Ευρώπη των προγόνων μας» διακήρυξε ο ηγέτης του FPÖ, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. «Ο νέος φασισμός προέρχεται από την Αριστερά και από το ριζοσπαστικοποιημένο Ισλάμ», κατέληξε.
Η συγκέντρωση ήταν μια πρόσκληση της συμμαχίας της Ευρώπης για τα Εθνη και την Ελευθερία, του μπλοκ δηλαδή των εννέα χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου προεδρεύει η Λεπέν.
Παρόντες ήταν ο Λορέντζο Φοντάνα από την ιταλική Λέγκα του Βορρά, ο Μάρκους Πρέτζελ από την Εναλλακτική για την Γερμανία, ο Γκέρολφ Ανεμανς από το βέλγικο Vlaams Belang και η Τζανίς Ατκινσον, πρώην μέλος του βρετανικού UKIP
Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα με τον Στράχε, η Λεπέν υποστήριξε ότι η Γαλλία έχει περισσότερους λόγους από την Βρετανία να βγει από την Ε.Ε. Ολες οι χώρες του μπλοκ, είπε η Λεπέν, «πρέπει να εξετάσουν τις σχέσεις τους με την Ενωση» και η δυναμική του Brexit είναι «μια ισχυρή ένδειξη» της λαϊκής αφύπνισης.
«Θέλουμε να διαδώσουμε την ιδέα της Ευρώπης "α λα καρτ" που έχουν υιοθετήσει ήδη ορισμένες χώρες, όπως η Δανία... και η Βρετανία, φυσικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος «να διασφαλιστεί ένα μέλλον εύπορο και ειρηνικό» σε μια Ενωση που την χαρακτηρίζει «η σύγχυση και το χάος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας