Την πρόθεση της Αυστρίας να σταματήσει πλήρως τη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη δήλωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Όπως επισήμανε κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Αυστρίας-Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία κ.ά.), δεν είναι αρκετό απλώς να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.
Οι παραπάνω θέσεις δείχνουν ότι η Αυστρία αγνοεί την κριτική που τις ασκείται για τη στάση της προσφυγικό, μετά και την επιβολή ορίου στις αιτήσεις ασύλου που δέχεται, αλλά και στον αριθμό των ανθρώπων που θα δέχεται ημερησίως «τράνζιτ», πριν περάσουν σε άλλες χώρες.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης, είχε δηλώσει ότι χωρίς την Ελλάδα -που δεν προσκλήθηκε- δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση του προσφυγικού.
Ο κ. Στεφάνοβιτς εκτίμησε ότι το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ελλάδα.
«Ως άνθρωπος που ζει σ' αυτό το μέρος του κόσμου υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση», πρόσθεσε προσερχόμενος στη διάσκεψη.
Υπογράμμισε, δε, ότι «οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη σημερινή διάσκεψη».
Πιέσεις προς την Ελλάδα
Αντίθετη άποψη εξέφρασε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ, η οποία ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο, δηλαδή να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα.
Υποδεχόμενη τον Σέρβο ομόλογό της, η Αυστριακή υπουργός δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ:
«Η άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μια συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς είχε υπερασπιστεί την απόφαση να μην προσκληθεί η Ελλάδα στη σύσκεψη της Βιέννης, λέγοντας ότι η Ελλάδα «έχει σαφώς αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει τις προσφυγικές ροές και μάλιστα, αντιθέτως, επιθυμεί να τους αφήνει να περνάνε» στην ΠΓΔΜ, από όπου στη συνέχεια προχωρούν πιο βόρεια.
Στεφάνοβιτς: Να διαμορφωθεί ευρωπαϊκή στρατηγική
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς στην αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ» και την οποία αναμεταδίδουν σερβικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι η Σερβία είναι αναγκασμένη να συμπεριφερθεί ανάλογα με την πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας, επιτρέποντας μόνο την είσοδο προσφύγων που μπορούν να δεχτούν οι δύο αυτές χώρες.
«Αν η Αυστρία και η Γερμανία δεν κλείσουν τα σύνορα, τότε δεν θα τα κλείσουμε και εμείς» ανέφερε ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς και εξήγησε ότι η Σερβία δεν επιτρέπει την είσοδο των Αφγανών διότι δεν τους δέχεται η Κροατία.
«Η Σερβία δεν επιθυμεί να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης όλως των ανεπιθύμητων μεταναστών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να διαμορφωθεί και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή στρατηγική διότι όλοι αυτοί οι «ανεπιθύμητοι» θα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και αυτό, όπως είπε, δεν αποτελεί λύση.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι υπεραμύνθηκε της απόφασης να κλείσει η χώρα του τα σύνορα για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.
«Υπήρξαν αποφάσεις σε Κροατία και Σερβία να μην επιτρέπουν σε Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εστίες κρίσης να περνούν τα σύνορα», είπε («Bild»).
«Δεν λάβαμε μονομερείς αποφάσεις, αλλά αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες».
Ο Όρμπαν προωθεί δημοψήφισμα
Παραμένοντας πιστός στη σκληρή στάση του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, εξήγγειλε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα για την επιβολή ποσοστώσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων.
Όπως υποστήριξε, όσοι ψηφίσουν υπέρ της πρότασης θα ψηφίσουν «υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας και θα απορρίψουν το σχέδιο επιβολής ποσοστώσεων».
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, που έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, θα είναι «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει την εγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου;»
«Λάθος οι μονομερείς ενέργειες»
Ωστόσο, τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών επέκρινε ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι.
«Το να κλείνουν μεμονωμένες χώρες τα σύνορά τους δεν βοηθά», είπε προς τον δημοσιογραφικό όμιλο Funke. «Όταν η Ουγγαρία σφράγισε τα σύνορά της με συρματόπλεγμα, οι άνθρωποι ήρθαν στην Ε.Ε. μέσω των βαλκανικών χωρών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι θα αναζητούν πάντα νέους δρόμους προς την Ευρώπη και γι' αυτό το λόγο η λύση μπορεί να έγκειται μόνον στην ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. και στην προστασία του χώρου Σένγκεν.
Για την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ο ίδιος προτείνει της συγκρότηση μιας δύναμης 1.500 ανδρών, η οποία θα είναι «ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αναλάβει δράση».
Η αντίδραση της Γερμανίας
Η Γερμανία, που προσπαθεί να προωθήσει μια λύση του προσφυγικού μέσω της Τουρκίας, αλλά όπως και η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη σύνοδο, δεν σχολιάζει άμεσα το γεγονός.
Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς τόνισε από το Βερολίνο ότι «το ζητούμενο είναι μια πανευρωπαϊκή λύση. Αυτό είναι και η βασική προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης».
Επίσης, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε οτι «δεν μπορούμε να πάμε μακριά, αν ο καθένας προσπαθεί να δώσει μια λύση αφ' εαυτού του».
Τη γερμανική διαφωνία με τη στάση της Αυστρίας εξέφρασε και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
«Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν», είπε, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπό του, Σαουσάν Σέμπλι.
«Υπογραμμίσαμε για άλλη μια φορά ότι στην προσφυγική κρίση μόνο μια ευρωπαϊκή λύση μπορεί να οδηγήσει στον στόχο. Ο υπουργός έχει συχνά επισημάνει ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν και το είπε χθες και πάλι στον Έλληνα ομόλογό του», δήλωσε η κυρία Σέμπλι.
Όπως τόνισε, «δεν θα προχωρήσουμε, αν ο καθένας προσπαθεί να επιφέρει λύσεις μόνος για τον εαυτό του», ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι της άποψης ότι «πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα» και «δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό».
«Ο υπουργός επισήμανε ότι πρέπει να έχουμε καλύτερους ελέγχους σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά σύνορα. Και αυτό το υποστηρίζουμε. Αλλά σε όλα αυτά τα θέματα θα προχωρήσουμε μόνο αν σταθούμε όλοι μαζί από κοινού ως Ευρωπαίοι, ως Ευρωπαϊκή Ένωση και βρούμε κοινή λύση. Και σε αυτό περιλαμβάνεται βεβαίως και η Ελλάδα», κατέληξε η εκπρόσωπος του κ. Σταϊνμάιερ.
Γιούνκερ: «Εμπόδιο οι εθνικές λύσεις»
Στο ίδιο κλίμα με τη Γερμανία κινείται πάντως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε σαφώς κατά εθνικών λύσεων στο προσφυγικό.
«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι η μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία.
Πάντως αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας πως και η Αυστρία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειές της.
«Κάνουμε προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Τουσκ: «Διχασμός» οι εθνικές λύσεις
Επίσης, κατά τη δική του ενημέρωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.
Αφού ανακοίνωσε ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων με τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, τόνισε ότι εκεί θα κριθεί «το μέλλον της Σένγκεν».
Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός».
«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε, αν και προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».
Ο προέδρος του Συμβουλίου επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός, «να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού».
Ο Ντόναλντ Τουσκ συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο τη μετεγκατάσταση όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Για όλα αυτά, συνέχισε, θα χρειαστεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της.
Όπως τόνισε, η Ε.Ε. βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μη σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας