Απτόητη η Αυστρία, και παρά τις αντιδράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον κίνδυνο να κλείσουν σύνορα στα Βαλκάνια, υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολουθεί στο προσφυγικό με το περιορισμό των αιτήσεων ασύλου σε 37.500 φέτος.
Ήδη από σήμερα άρχισε να εφαρμόζει τις ημερήσιες ποσοστώσεις εισόδoυ μεταναστών στο αυστριακό έδαφος, δεχόμενη 80 αιτούντες άσυλο ημερησίως, καθώς και 3.200 άτομα σε καθεστώς τράνζιτ.
Φάιμαν: «Δίνουμε καλό παράδειγμα»
Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν υποστήριξε ότι θέτοντας αυτό το όριο -το οποίο η Αυστρία ονομάζει «τιμές αναφοράς»- η χώρα του «δίνει το καλό παράδειγμα».
Όπως σημείωσε, εάν κάθε χώρα αποφάσιζε παρόμοιες «τιμές αναφοράς», ανάλογα με τον πληθυσμό της, «θα μπορούσαν να κατανεμηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες».
Ο Βέρνερ Φάιμαν υποστήριξε πως «δεν μπορεί κανείς να κάνει περισσότερο από το να δώσει το καλό παράδειγμα, εκτός και εάν έλεγε, στείλτε όλους τους πρόσφυγες σε εμάς. Αλλά αυτό, βέβαια, είναι αδύνατο».
Ο Αυστριακός καγκελάριος και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας, τόνισε ότι η Αυστρία πάντα σκεπτόταν πολύ ευρωπαϊκά και πάντα βοηθούσε, όταν υπήρχε ανάγκη για βοήθεια, όπως στην κρίση της Ουγγαρίας και στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας.
Ωστόσο, ανέφερε, «τον τελευταίο χρόνο υποδεχθήκαμε 90.000 και δεν είπαμε ότι γι' αυτό τον λόγο φέτος ο αριθμός θα είναι στο μηδέν, αλλά είναι στις 37.500. Αλλά τώρα για το λόγο αυτό έχουν σειρά οι άλλοι».
Θέλουν να κλείσουν σύνορα Σερβία-Σλοβακία
Ωστόσο, η απόφαση αυτή της Αυστρίας προκαλεί σειρά από ανησυχίες, όσον αφορά το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που έκλειναν τα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων.
Η Σερβία, που άρχισε να εφαρμόζει από σήμερα το πρωί, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, τα μέτρα που συμφώνησαν χθες οι αρχηγοί των αστυνομικών υπηρεσιών τεσσάρων βαλκανικών χωρών (Σερβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Σλοβενία) και της Αυστρίας, επιτρέπει την είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν τη σχετική άδεια του ενιαίου κέντρου ελέγχου των χωρών αυτών, που λειτουργεί στη Γευγελή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, είπε ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα της χώρας του, για όλους τους πρόσφυγες, την πρώτη Μαρτίου, αν η Αυστρία σταματήσει να τους δέχεται.
«Όλο και πιο ρεαλιστικό είναι το ενδεχόμενο να κλείσει η Σερβία τα σύνορα από την 1η Μαρτίου για όλους τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές» είπε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς στην εφημερίδα «Κουρίρ».
«Αν κατεβάσει τη ράμπα η Αυστρία, η απάντηση μας θα είναι να κλείσουμε τα σύνορα» τόνισε.
Η Σλοβακία, από την πλευρά της λαμβάνει μέτρα στα σύνορα με την Αυστρία, για την περίπτωση που οι μετανάστες επιλέξουν «άλλη οδό» για να φτάσουν στη Γερμανία.
Όπως ανακοίνωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, «θέτουμε σε εφαρμογή όλα τα τεχνικά μέτρα για την προστασία των συνόρων μας με την Αυστρία, για την πιθανότητα να παραμένουν στα αυστριακά σύνορα μεγαλύτερες ομάδες (...) παραδείγματος χάρη στα σύνορα με τη Σλοβενία, και να προσπαθούν να φτάσουν στη Γερμανία από άλλη οδό».
Ωστόσο, ο Ρόμπερτ Φίτσο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν.
Θα κλείσει σιδηροδρομικά περάσματα η Ουγγαρία
Επίσης σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα κλείσει τρία σιδηροδρομικά περάσματα στα σύνορα με την Κροατία, για εμποδίσει την είσοδο προσφύγων.
Όπως επισήμανε, την απόφαση αυτή την πήρε επειδή οι κροατικές αρχές έστειλαν στην Ουγγαρία ένα τρένο γεμάτο ανθρώπους συνοδεία αστυνομικών.
Παρ' όλα αυτά δεν έδωσε πληροφορίες ποια περάσματα θα κλείσουν.
Πράσινοι: «Ανθρωπιστική καταστροφή»
Στην Αυστρία, το κόμμα των Πρασίνων υποστήριξε ότι αν κλείσουν τα σύνορα στις χώρες των Βαλκανίων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή και σε κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα.
«Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», προειδοποιεί το κόμμα των Πράσινων.
Μάλιστα, η αρμόδια του κόμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλέβ Κορούν, κατήγγειλε την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ότι θέλει να είναι προφανώς «ο καλύτερος Ορμπάν» (ο Ούγγρος πρωθυπουργός) και δεν της αρκεί το ανώτερο ημερήσιο ανώτερο όριο για αποδοχή 80 αιτούντων άσυλο στη χώρα, αλλά ζητά μία ακόμη μείωση αυτού του «ορίου απανθρωπιάς».
Η Αλέβ Κορούν καλεί την αυστριακή κυβέρνηση να σταματήσει το «επικίνδυνο παιγνίδι με τη φωτιά», διότι θα δημιουργήσει κατάσταση ανάγκης σε μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (την Ελλάδα), και να καταβάλει όλες τις δυνάμεις της για κοινές λύσεις με κέντρα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας