Απρόβλεπτη είναι η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς την ηρεμία διαδέχεται η ένταση σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Μετά τον θάνατο του 20χρονου Μαροκινού χθες από ηλεκτροπληξία και τα επεισόδια που ακολούθησαν, η ένταση καταλάγιασε και τα αποκλεισμένα από μετανάστες σύνορα άνοιξαν για να περάσουν πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν.
Ωστόσο, σήμερα το πρωί δημιουργήθηκε εκ νέου ένταση, όταν μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ μαζί με πρόσφυγες. Οι δυνάμεις ασφαλείας τούς εμπόδισαν και ακολούθησαν πετροπόλεμος και μικροεπεισόδια.
Ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο απομάκρυναν τους μετανάστες από το συρματόπλεγμα προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση.
Τελεσίγραφο τριών ημερών
Κείμενο που μοιράστηκε χθες στους εγκλωβισμένους τούς ζητά να εκκενώσουν την περιοχή εντός τριών ημερών.
«Θα πρέπει να φύγετε από αυτό το μέρος σε ένα διάστημα τριών ημερών και θα πρέπει να μεταφερθείτε σε κέντρα υποδοχής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αν δεν το κάνετε σε διάστημα τριών ημερών, θα σας εξαναγκάσουμε να εκκενώσετε το μέρος».
Προσωρινά, η έκκληση έπεσε στο κενό, αφού ο συρμός που εστάλη χθες στον συνοριακό σταθμό και είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει 700 άτομα έφυγε τελικά το απόγευμα με μόλις 20. Παράλληλα, αν και είχαν σταλεί λεωφορεία για δωρεάν μεταφορά, μόλις 80 άτομα δέχτηκαν να φύγουν από το σημείο.
Frontex: Υπό εξέταση το ελληνικό αίτημα
Σε χρονικό διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών θα αποφασίσει η Frontex την αποδοχή ή όχι του χτεσινού αιτήματος της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού RABIT.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιβεβαιώνεται σε σημερινή ανακοίνωση της Frontex, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός παρέχει ταχεία επιχειρησιακή συνδρομή σε ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει επείγουσες και ειδικές μεταναστευτικές πιέσεις στα εξωτερικά του σύνορα.
Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση, εάν η Frontex αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα, τότε ο οργανισμός θα μπορεί να ζητήσει από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν την παροχή συνοροφυλάκων και εξοπλισμού για την επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό RABIT, τα κράτη έχουν υποχρέωση να συμβάλουν με τα παραπάνω, εκτός αν και τα ίδια αντιμετωπίζουν μια ειδική κατάσταση που επηρεάζει ουσιαστικά την εκτέλεση των εθνικών καθηκόντων τους.
Όπως διευκρινίζεται, όλοι οι συνοροφύλακες που απασχολούνται από τη Frontex στην επιχείρηση RABIT, εργάζονται υπό την εντολή των Αρχών της χώρας που αιτήθηκε τη βοήθεια. Ήδη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών» η Frontex επιχειρεί στο Αιγαίο με 16 σκάφη, δύο ελικόπτερα και 195 υπαλλήλους.
Χθες η Frontex συμφώνησε με την Ελλάδα και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου οι υπάλληλοι του οργανισμού θα συνεργαστούν στην καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη στην περιοχή των πρόσθετων υπαλλήλων θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας