Την ώρα που χθες συζητούνταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος που καλεί τα κράτη-μέλη να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να εξουδετερωθεί το «Ισλαμικό κράτος», ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ υποσχόταν συνέχιση των επιχειρήσεων εντοπισμού ατόμων που είτε συμμετείχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου είτε προετοιμάζουν νέες τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Ηδη έχουν έχουν γίνει έφοδοι σε 793 σπίτια, έχουν συλληφθεί 90 άτομα και έχουν κατασχεθεί 174 όπλα, σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών και 250.000 ευρώ ενώ έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό 164 άτομα.
Αλλά παρά το ανθρωποκυνηγητό, ο αρχηγός της γαλλικής αστυνομίας Ζαν Μαρκ Φαλκόν αναγνώρισε πως δεν έχουν ιδέα για το πού μπορεί να βρίσκεται ο «υπ’ αριθμόν 1 εχθρός της Ευρώπης», όπως πλέον χαρακτηρίζεται ο δράστης που διέφυγε, ο Σαλάχ Αμπντελσαλάμ.
Φίλος του που μίλησε στον βελγικό ιστότοπο Sud.info, είπε πως τον συνάντησε την Τρίτη το βράδυ στο Μολενμπέεκ των Βρυξελλών, ζητώντας του να στείλει μήνυμα στον αδελφό του Μοχαμέντ, που ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος από τις βελγικές αρχές.
Ο Αμπντελσαλάμ φέρεται να του είπε πως «το πράγμα ξέφυγε» αλλά δεν μπορεί να παραδοθεί «γιατί αυτό θα έχει συνέπειες για την οικογένειά του».
Σύμφωνα με άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας «La Dernière Heure», ο Αμπντελσαλάμ εθεάθη στο Αντερλεχτ του Βελγίου.
Τόσο οι βελγικές όσο και οι γαλλικές αρχές ερευνούν αν ο 26χρονος Βέλγος τρομοκράτης εγκατέλειψε τα σχέδια που του είχαν αναθέσει και πλέον κρύβεται όχι μόνο από τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και από το «Ισλαμικό κράτος».
Ο ακριβής ρόλος του στις επιθέσεις δεν είναι γνωστός, αλλά νέα στοιχεία υποδεικνύουν τον ενεργό ρόλο του Αμπαούντ καθώς κάμερες ασφαλείας τον κατέγραψαν στο μετρό στις 10 το βράδυ της Παρασκευής, σε σταθμό που απέχει 250 μέτρα από το σημείο όπου βρέθηκε ένα μαύρο Seat με τρία Καλάσνικοφ.
Ανώνυμος αξιωματούχος των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Associated Press πως δεν υπάρχει καμιά καταγραφή ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ πέρασε από την Ελλάδα.
Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Σουηδία σε έφοδο σε κέντρο για αιτούντες άσυλο στην πόλη Μπόλιντεν συνελήφθη και ανακρίνεται ο Ιρακινός Μουχτάρ Μουθάνα Ματζίντ, ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης.
Στη δε Γερμανία ομοσπονδιακοί εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για τρομοκρατικό πυρήνα, ο οποίος σύμφωνα με τη Hannoverische Allgemeine Zeitung σχεδίαζε πέντε βομβιστικές επιθέσεις στο Ανόβερο στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Γερμανίας – Ολλανδίας την περασμένη Τρίτη, που αναβλήθηκε λίγο πριν από την έναρξή του.
Καμία σύλληψη μελών αυτού του δικτύου δεν έχει γίνει προς στιγμήν. Εγινε ωστόσο μία σύλληψη σε κέντρο αιτούντων άσυλο στο Αρνσμπεργκ που σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι: πρόκειται για Αλγερινό που πριν από το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου έλεγε στους πρόσφυγες πως θα γίνει χτύπημα στο Παρίσι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας