«Το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’ θα συνεχίσει αμετακίνητο απέναντι στις αμαρτίες τους, ανταποδίδοντας με φωτιά και αιματοχυσία και εκδικούμενο την τιμή του Προφήτη και τα πλήθη των νεκρών και τραυματιών από τις αεροπορικές επιδρομές των σταυροφόρων».
Η απειλή, μέσα από το χθεσινό τεύχος του Dabiq, του διαδικτυακού αγγλόφωνου περιοδικού του «Ισλαμικού κράτους» δεν θα μπορούσε να ήταν πιο σαφής.
Αλλά ένα μέρος της -τουλάχιστον- αποτράπηκε χθες με την εξάρθρωση από τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας πυρήνα εξτρεμιστών ισλαμιστών που σχεδίαζαν επίθεση κατά της συνοικίας Λα Ντεφάνς, οικονομικού κέντρου του Παρισιού.
Η επιχείρηση στο προάστιο Σεν Ντενί, που είχε στόχο τον εντοπισμό του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, φερόμενου ως εγκέφαλου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, κατέληξε με μια γυναίκα καμικάζι να ανατινάζεται στον αέρα (η οποία σύμφωνα με τη βελγική κρατική τηλεόραση RTBF, ήταν ξαδέλφη του Αμπαούντ), έναν ακόμη εξτρεμιστή νεκρό και οκτώ συλληφθέντες, επτά άντρες και μία γυναίκα.
Η ταυτότητα
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί η ταυτότητα των συλληφθέντων, ενώ αναμενόταν το αποτέλεσμα του τεστ DNA για να ταυτοποιηθεί ο νεκρός τρομοκράτης, ο οποίος, σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ», που επικαλείται δύο υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών, είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.
Κάθε κομμάτι του παζλ που έρχεται στην επιφάνεια σχετικά με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι και τους συνενόχους τους δείχνει πως τα κενά ασφαλείας δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα σε Βέλγιο και Γαλλία.
Ο 27χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής Αμπαούντ θεωρείται ύποπτος και για τον σχεδιασμό της αποτυχημένης απόπειρας κατά της αμαξοστοιχίας «Thalys» τον Αύγουστο, είχε γνωριστεί στη Συρία με τον Μεχντί Νεμούς, δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες πέρσι, και ήταν ο επικεφαλής τρομοκρατικού πυρήνα που εξάρθρωσε η βελγική αστυνομία στο Βερβιέρ τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες ημέρες μετά το χτύπημα κατά του Charlie Hebdo στο Παρίσι.
Παρά το «πλούσιο» εγκληματικό βιογραφικό του, κατάφερε να ταξιδέψει στη Συρία και να επιστρέψει ανενόχλητος, μαζί με τους δύο τρομοκράτες που έπεσαν νεκροί στο Βερβιέρ. Οπως έγραψε ο ίδιος, αστυνομικός τον σταμάτησε κρατώντας τη φωτογραφία με την οποία τον αναζητούσαν και... τον άφησε να φύγει.
Σύμφωνα με το France24, στις αρχές Νοεμβρίου η υπηρεσία πληροφοριών της γαλλικής αστυνομίας σε αναφορά της προειδοποιούσε για ομάδα έξι ατόμων που ζουν στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού και ενός Σύρου που εμπορεύεται πλαστά συριακά διαβατήρια, η οποία φερόταν να ετοιμάζει «κάτι μεγάλο». Η αναφορά δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της εθνικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.
Στο 18ο διαμέρισμα η γαλλική αστυνομία βρήκε την Τρίτη ένα εγκαταλειμμένο Renault Clio, που φέρεται να νοίκιασε ο θεωρούμενος ως ο μόνος επιζών από τους δράστες των επιθέσεων, ο Βέλγος αλγερινής καταγωγής Σαλάχ Αμπντεσλάμ, (αδελφός του 31χρονου Ιμπραΐμ που ανατινάχτηκε έξω από το μπαρ Voltaire): πολύ πιθανόν να προοριζόταν για ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς στην ανακοίνωση με την οποία το «Ι.Κ.» ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις αναφέρεται και σε μία στο 18ο διαμέρισμα, όπου όμως δεν υπήρξε χτύπημα την Παρασκευή.
Ο Σαλάχ, παλιός γνώριμος του Αμπαούντ, με τον οποίο συνυπήρξε σε βελγική φυλακή το 2011 για ένοπλη ληστεία, φυγαδεύτηκε από το Παρίσι τα ξημερώματα του Σαββάτου από δύο Βέλγους φίλους του, που ήρθαν να τον παραλάβουν γιατί «χάλασε το αυτοκίνητό του», όπως δήλωσαν μετά τη σύλληψή τους από τις βελγικές αρχές, προσθέτοντας ότι τρεις φορές τούς σταμάτησε η αστυνομία, η τελευταία φτάνοντας στα βελγικά σύνορα.
Τα δύο αδέλφια Αμπντεσλάμ -ο τρίτος, ο Μοχαμάντ, συνελήφθη μετά τις επιθέσεις, αλλά αφέθηκε ελεύθερος γιατί «δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του»- ήταν γνωστοί στις βελγικές αρχές τόσο για τη ριζοσπαστικοποίησή τους όσο και για τη σχέση τους με τα ναρκωτικά που φέρεται να διακινούσαν στο μπαρ του Ιμπραΐμ Αμπντεσλάμ Les Beguines στο Μολεμπέκ των Βρυξελλών, λόγος για τον οποίο οι δημοτικές αρχές το έκλεισαν μόλις 9 ημέρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα.
Τα δύο αδέλφια είχαν ανακριθεί από τη βελγική αστυνομία μετά την επιστροφή του Ιμπραΐμ από την Τουρκία, αλλά όπως αναγνώρισε η ομοσπονδιακή Εισαγγελία «ξέραμε ότι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί και ότι μπορεί να πήγαιναν στη Συρία, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία ότι αποτελούσαν ενδεχόμενη απειλή» και έτσι ουδέποτε ενημέρωσαν τις γαλλικές αρχές.
Ανενόχλητος
Ο 26χρονος Σαλάχ μετακινούνταν χωρίς κανένα πρόβλημα στην Ευρώπη.
Τον Φεβρουάριο συνελήφθη στην Ολλανδία σε έλεγχο της τροχαίας για κατοχή κάνναβης και αφού πλήρωσε 70 ευρώ πρόστιμο συνέχισε τον δρόμο του γιατί, όπως είπαν οι αρχές, «το όνομά του δεν υπήρχε στο σύστημα», ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρασε από τη Γερμανία στην Αυστρία, «για διακοπές» όπως δήλωσε στις αρχές, που και πάλι δεν είχαν καμιά ενημέρωση για πιθανή επικινδυνότητά του.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία αύξησαν χθες τα επίπεδα συναγερμού τους στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα, ενώ άλλες όπως η Σλοβακία ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν νέες δρακόντειες αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες.
Η Γαλλία ανακοίνωσε πως από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης έχουν γίνει 414 έφοδοι και δεκάδες συλλήψεις.
Οι επιθέσεις ωστόσο συνεχίζονται: χθες σε εβραϊκό σχολείο της Μασσαλίας, καθηγητής Ιστορίας δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από τρία άτομα που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το «Ισλαμικό κράτος», τα οποία διέφυγαν και καταζητούνται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας