Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο κεντροαριστερός Ιταλός πρωθυπουργός προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με τα συνδικάτα | REUTERS/Alessandro Bianchi

Σε κινούμενη άμμο

Η πανεθνική απεργία θα οργανωθεί τελικά στις 12 Δεκεμβρίου, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil και Uil. Το τρίτο μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας, το Cisl, θεωρεί ότι η προσφυγή στο όπλο της απεργίας δεν βοηθά να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Το τοπίο των εργασιακών σχέσεων στη γειτονική μας χώρα αλλάζει σχεδόν κάθε μέρα. Στην αρχή η πανιταλική απεργία είχε προκηρυχθεί μόνο από το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, λόγω και της μεγάλης επιτυχίας της διαδήλωσης που οργάνωσε στη Ρώμη στις 25 Οκτωβρίου.

Tώρα όμως, παρά την παραδοσιακά μετριοπαθή και φιλελεύθερη τοποθέτησή της, δηλώνει συμμετοχή και η συνδικαλιστική ομοσπονδία Uil. Σε αντίποινα προφανώς για την προκήρυξη της απεργίας, ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Ρέντσι, Τζουλιάνο Πολέτι, αποφάσισε να μην παρευρεθεί στο συνέδριο του συνδικάτου που οργανώθηκε στη Ρώμη και οι εκπρόσωποι της Uil του απάντησαν με ηχηρά σφυρίγματα.

Κύριο θέμα της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης Ρέντσι με δύο εκ των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων παραμένει η όλη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η απόρριψη ενός μόνιμου κοινωνικού διαλόγου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν εννοεί να αποφασίσει την επέκταση του μπόνους φοροελαφρύνσεων ογδόντα ευρώ τον μήνα (το οποίο ενέκρινε για τους μόνιμους υπαλλήλους ) και στους συνταξιούχους, στην κατηγορία πολιτών η οποία έχει πληγεί εντονότερα από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης επιμένει στις περικοπές σε βάρος της τοπικής διοίκησης.

Υπάρχει παράλληλα ένα ακόμη θέμα ουσιώδους σημασίας το οποίο αφορά τη μεταρρύθμιση του εργασιακού. Ο Ρέντσι, σε σχέση με τα αρχικά του σχέδια, δεσμεύτηκε να «βάλει νερό στο κρασί του»: η δυνατότητα επαναπρόσληψης, με δικαστική απόφαση, για τους εργαζόμενους που απολύονται λόγω διακρίσεων θα συνεχίσει να ισχύει. Για τις περιπτώσεις οριστικής απώλειας της θέσης εργασίας λόγω άδικων πειθαρχικών κυρώσεων θα προβλέπεται -και στο μέλλον- η επαναπρόσληψη, αλλά μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών των επιχειρήσεων, δίνεται οριστικά το «πράσινο φως» αποκλειστικά στη λύση της χρηματικής αποζημίωσης.

Περιόρισε τις εντάσεις

Τα συνδικάτα Cgil και Uil κρίνουν τη νέα αυτή αλλαγή «μη ικανοποιητική και νεφελώδη» από τη στιγμή που η τροπολογία η οποία θα περιέχει τις επίμαχες «διορθώσεις επί των αρχικών μεταρρυθμίσεων» δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Είναι αλήθεια ότι ο 39χρονος Ιταλός πρωθυπουργός, με τη συμβιβαστική αυτή λύση (αρχικά ήθελε να αντικαταστήσει με χρηματική αποζημίωση σχεδόν κάθε δυνατότητα επαναπρόσληψης), κατάφερε να περιορίσει τις ενδοκυβερνητικές εντάσεις. Η Νέα Κεντροδεξιά του Αλφάνο έπαψε να απειλεί ότι θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση και παράλληλα, μέρος της «αριστερής πτέρυγας» των Δημοκρατικών σταμάτησε να τον αμφισβητεί ανοιχτά.

Υπάρχουν όμως στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών, όπως ο Πίπο Τσιβάτι, ο Τζάνι Κούπερλο και ο Στέφανο Φασίνα, τα οποία συνεχίζουν να δηλώνουν κάθετα αντίθετα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κατέθεσαν μάλιστα σειρά τροπολογιών και οργάνωσαν συνέντευξη Τύπου για να ζητήσουν «πιο ουσιαστική καταπολέμηση της έκτακτης απασχόλησης, στήριξη της φτωχής Κάτω Ιταλίας και πρόληψη των φυσικών καταστροφών».

Το σκηνικό, όπως είπαμε, μεταβάλλεται καθημερινά και οι συνεχιζόμενες απολύσεις σε μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις θέτουν ολοένα νέα προβλήματα. Πέρα όμως από τις επιμέρους κινήσεις, το μέλλον της κυβέρνησης Ρέντσι θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από μία, κυρίως, απόφαση: από το αν θα επιλέξει να συνεχίσει να θεωρεί κύριους συνομιλητές της τους επιχειρηματίες ή αν θα θελήσει να αλλάξει στρατηγική και να ενισχύσει τον διάλογο με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα εκείνα που ετοιμάζονται να απεργήσουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε κινούμενη άμμο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας