Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει περάσει σε νέα φάση και οι προσπάθειες εκεχειρίας εντείνονται, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες της Ουκρανίας, υπέδειξε πως θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία, ώστε να διεξαχθούν εκλογές και να υπογραφούν συμφωνίες-κλειδιά για να τερματιστεί ο πόλεμος, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Τα βήματα που προτείνει ο Πούτιν
«Θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία μια προσωρινή κυβέρνηση στην Ουκρανία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, χωρών της Ευρώπης και εταίρων μας», ανέφερε ο Πούτιν μιλώντας σε μέλη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι Μουρμάνσκ.
Κατόπιν θα ήταν δυνατό «να διεξαχθούν εκλογές και να έλθει στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση που θα έχαιρε της εμπιστοσύνης του λαού» ώστε «να αρχίσουν συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. Κάτι παρόμοιο είχε προτείνει και ο Ντόναλντ Τραμπ τις προηγούμενες ημέρες.
Στις δηλώσεις του, ο Πούτιν διαβεβαίωσε πως ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ θέλει ειλικρινά να τελειώσει ο πόλεμος, που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται σταθερά προς την επίτευξη των στόχων του πολέμου - που είχε βαφτίσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
«Κατά τη γνώμη μου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει ειλικρινά το τέλος της σύγκρουσης για πολλούς λόγους», φέρεται να είπε ο Πούτιν. Η Ρωσία, πρόσθεσε, τάσσεται υπέρ «ειρηνικών λύσεων σε οποιαδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής (...) αλλά όχι σε βάρος μας».
«Σε όλη τη γραμμή επαφής, τα στρατεύματά μας διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία» των κινήσεων, είπε επίσης. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «επίμονα» και «με αυτοπεποίθηση» οδεύουν στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί, συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
- Εδώ και μήνες, ουκρανικές, δυτικές και νοτιοκορεατικές πηγές ερίζουν πως η Πιονγκγιάνγκ έχει αναπτύξει πάνω από 11.000 στρατιωτικούς στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ για να ενισχύσουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ούτε η Πιονγκγιάνγκ, ούτε η Μόσχα το έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει.
Αντιδρούν οι ΗΠΑ
Αντιδρώντας στο σχόλιο αυτό, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ σημείωσε πως για τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας αποφασίζουν οι Ουκρανοί βάσει του Συντάγματος της χώρας.
Η πρόταση του Ρώσου προέδρου για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης προφανώς αναφέρεται στη θέση που προβάλλει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι νόμιμη. Τυπικά, η θητεία του Ζελένσκι ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024.
Μεγαλύτερη συμφωνία για τα ορυκτά θέλει ο Τραμπ
Την ίδια ώρα που η Ρωσία παρεμβαίνει ευθέως στο θέμα των εκλογών της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ προτείνουν μια νέα, πιο εκτεταμένη συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουκρανία
Οι ΗΠΑ έχουν αναθεωρήσει την αρχική τους πρόταση, ανέφεραν πηγές στο Reuters, αναφορικά με τα έσοδα από τη χρήση των φυσικών πόρων που διαχειρίζονται κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια. Οι όροι που πρότεινε η Ουάσινγκτον υπερβαίνουν κατά πολύ τη συμφωνία που συζητήθηκε τις ημέρες που προηγήθηκαν. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ έχει ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε μία από τις πηγές.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι μια συμφωνία για τα ορυκτά θα βοηθήσει στην εξασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, δίνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα οικονομικό μερίδιο στο μέλλον της Ουκρανίας. Ένα τέτοιο deal, ισχυρίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, θα βοηθήσεις τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω κάποια από τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δώσει στην Ουκρανία σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την εισβολή της Ρωσίας, πριν από τρία χρόνια.
Προηγούμενη εκδοχή της συμφωνίας πρότεινε κοινό επενδυτικό ταμείο όπου η Ουκρανία θα συνεισέφερε το 50% των εσόδων από τα μελλοντικά κέρδη από την εξόρυξη των κρατικών φυσικών πόρων. Καθόριζε επίσης τους όρους που οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα ανέπτυσσαν από κοινού τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας.
Financial Times: Οι νέοι όροι Τραμπ
Η νέα πρόταση προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρώτα δικαιώματα αγοράς των πόρων που εξορύσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας. Οι ΗΠΑ φέρονται να θέτους ως προϋπόθεση να επιστρέψουν όλα τα χρήματα που έχουν δώσει στην Ουκρανία από το 2022, εκτός από ένα ετήσιο επιτόκιο 4%, πριν η Ουκρανία αρχίσει να αποκτά πρόσβαση στα κέρδη του ταμείου. Την επικαιροποιημένη πρόταση ανέφεραν για πρώτη φορά οι Financial Times.
Εάν συμφωνηθεί, το κοινό επενδυτικό ταμείο θα έχει ένα διοικητικό συμβούλιο πέντε ατόμων, τρία διορισμένα από τις ΗΠΑ και δύο από την Ουκρανία, και τα κεφάλαια που θα παράγονται θα μετατρέπονται σε ξένο νόμισμα και θα μεταφέρονται στο εξωτερικό. Το ταμείο θα διαχειρίζεται η αμερικανική Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης (DFC). Μια ξεχωριστή πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση του ταμείου από την DFC.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας