Oι σχεδόν 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που βρέθηκαν χθες στο Παρίσι για το Ουκρανικό, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προσήλθαν –χωρίς αμφιβολία– περισσότερο για το θεαθήναι και λιγότερο για το ιδέσθαι. Και αυτό διότι καμία ουσιαστική συζήτηση δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί για ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα, όπως το Ουκρανικό, σε μια διάσκεψη που μετά βίας κράτησε τρεις ώρες.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο έγινε άλλωστε αυτή η διάσκεψη ήταν η σκιαγράφηση της εικόνας μιας Ευρώπης που, σε πείσμα της ρωσικής και της αμερικανικής προπαγάνδας, σε κάποιους τομείς εξακολουθεί να εμφανίζεται ενωμένη. Οπως, για παράδειγμα, στο ζήτημα των σκληρών –υποτίθεται– διαπραγματεύσεων που κάνει η Ουάσινγκτον με τη Μόσχα για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος τις χαρακτήρισε εντελώς αναποτελεσματικές λέγοντας πως η μόνη κατάληξή τους είναι η έκδοση μονομερών και συνήθως αντιφατικών ανακοινώσεων, που επί της ουσίας εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο το Κρεμλίνο. Ενωμένοι εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι και έναντι της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα, την οποία χαρακτήρισαν λανθασμένη, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη. Λιγότερο ενωμένοι εμφανίστηκαν φυσικά στο μείζον ζήτημα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία, όπου μόνο η Γαλλία και η Βρετανία, δηλαδή τα δύο ευρωπαϊκά κράτη που έχουν πυρηνικές βόμβες, δείχνουν διατεθειμένα να συμμετάσχουν, τρόπον τινά, στο εγχείρημα.
Οι ιθύνοντες των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών εμφανίστηκαν απολύτως αντίθετοι σε αυτή την προοπτική. Μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία» και σημείωσε ότι θεωρεί αυτή τη συζήτηση «ενδεχομένως λίγο διασπαστική, στον βαθμό που το βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος μία ώρα αρχύτερα».
Ο Μακρόν δήλωσε πάντως ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει κάποια γαλλοβρετανική αποστολή εμπειρογνωμόνων στο Κίεβο για να σχεδιάσει τη μορφή και το περιεχόμενο που θα έχουν μελλοντικά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για αποστολή μιας στρατιωτικής δύναμης «διασφάλισης της ειρήνης» την οποία θα έχουν προηγουμένως συνυπογράψει η Ρωσία και η Ουκρανία. Εξήγησε ότι αυτή η στρατιωτική δύναμη δεν θα είναι ειρηνευτική, δεν θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και δεν θα υποκαθιστά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν εξήγησε όμως πόσο θα είναι το έμψυχο δυναμικό της, από ποιες χώρες θα προέλθει, τι οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιεί και ποιος θα αναλάβει τη διοίκησή της.
Αφησε ωστόσο για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η εν λόγω στρατιωτική αποστολή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και χωρίς αμερικανική ομπρέλα. Είπε δηλαδή κάτι που οι Γάλλοι το σχεδίαζαν από την εποχή του στρατηγού Ντε Γκολ, αλλά που οι Βρετανοί δεν το είχαν φανταστεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους.
Οι καιροί όμως αλλάζουν και αυτά που κάποτε έμοιαζαν αδιανόητα τελικά γίνονται. Πρωτίστως δε εις Παρισίους, όπου οι εισαγγελείς πρότειναν χθες ποινές φυλάκισης επτά ετών για τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί επειδή δωροδοκήθηκε από τον Καντάφι και δεκαοκτώ μηνών για τον ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ επειδή αποπειράθηκε να βιάσει γυναίκες συναδέλφους του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας