«Είναι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον μας» δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου σε μια πρώτη προσπάθεια να δώσει απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον άδειασε μεγαλοπρεπώς, κατηγορώντας το Κίεβο ότι άρχισε τον πόλεμο και ζητώντας να πραγματοποιηθούν εκλογές στη χώρα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να παραιτηθεί σημειώνοντας ότι «δεν σχολιάζω ποτέ τις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα τα δικά μου ποσοστά ή άλλων ηγετών, αλλά οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 58% των Ουκρανών με εμπιστεύονται. Άρα εάν κάποιος θέλει να με αντικαταστήσει, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει τώρα».
Σχολιάζοντας περαιτέρω τα λόγια του Αμερικανού προέδρου ο Ζελένσκι υπογράμμισε «με όλο τον σεβασμό προς τον ηγέτη ενός έθνους που σεβόμαστε πολύ, αλλά ζει μέσα σε μια φούσκα παραπληροφόρησης» για να προσθέσει ότι υπάρχει ένας κύκλος ανθρώπων κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ που τον παραπληροφορεί και σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται αντιπρόσωποι που συνδέονται με την ουγγρική και σλοβακική κυβέρνηση.
Έσπευσε, ακόμη, να σημειώσει ότι η χρήση της λέξης «σύγκρουση» αποδυναμώνει την κατάσταση στην Ουκρανία.
Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά δεν θα πουλήσει την πατρίδα του, ενώ επισήμανε «θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας φέτος, επειδή θέλουμε να βάλουμε τέλος στον πόλεμο φέτος».
Ο Β. Ζελένσκι εκτίμησε πως οι ΗΠΑ βοήθησαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να βγει από τη διεθνή απομόνωση αποδεχόμενες τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών στο Ριάντ, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
«Το ότι συζητάνε διμερή θέματα στη Σαουδική Αραβία, είναι δικαίωμά τους. Όμως πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν τον Πούτιν να βγει από απομόνωση χρόνων», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η Ρωσία κυβερνάται από παθολογικούς ψεύτες, δεν μπορεί κανείς να της έχει εμπιστοσύνη και πρέπει να τεθούν υπό πίεση», είπε ο Ζελένσκι για να προσθέσει πως οι αμερικανικές απαιτήσεις για επιστροφή 500 δισ. δολαρίων σε μεταλλεύματα «δεν είναι μια σοβαρή συζήτηση» και πως δεν μπορεί να πουλήσει τη χώρα του.
Συνάντηση ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο;
Στο διπλωματικό πεδίο, πάντως, τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται με ασάφεια μεν, αλλά τάχιστα, καθώς το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα ότι ένα πιθανό ραντεβού ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.
Ερωτηθείς αν μια συνάντηση του Πούτιν με τον Τραμπ θα μπορούσε να γίνει αυτόν τον μήνα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Πιθανόν. Και πιθανόν όχι».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι συνομιλίες χθες στο Ριάντ επικεντρώθηκαν κυρίως στις ρωσοαμερικανικές διμερείς σχέσεις, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι αποτέλεσαν ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη ρύθμισης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος συμπληρώνει σε λίγες ημέρες τον τρίτο χρόνο του.
«Ένα πολύ σημαντικό βήμα έγινε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των συνθηκών για μια ειρηνική ρύθμιση», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οι δύο πλευρές επέδειξαν την απαραίτητη πολιτική βούληση, εννοώ με αυτό τη Ρωσία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
«Προκειμένου να λάβουμε, μεταφορικά μιλώντας, μέτρα αναζωογόνησης, διπλωμάτες θα αρχίσουν τώρα να εργάζονται βάσει της συμφωνίας που συνήψε χθες ο (Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ με τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο) Ρούμπιο», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Ωστόσο αυτό είναι το πρώτο βήμα... Φυσικά, είναι αδύνατο να τα φτιάξεις όλα σε μια ημέρα ή μια εβδομάδα. Είναι μακρύς ο δρόμος», πρόσθεσε.
Στο Κίεβο για να κατευνάσει τα πνεύματα
Την ίδια στιγμή ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία διαβεβαίωσε σήμερα από το Κίεβο ότι καταλαβαίνει την ανάγκη της Ουκρανίας «για εγγυήσεις ασφαλείας» ώστε να επιτραπεί μια διαρκής ειρήνη, μερικές ώρες αφού ο Ντόναλντ Τραμπ μέμφθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναλαμβάνοντας επιχειρήματα του Κρεμλίνου.
«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας, είναι πολύ σαφές για εμάς ότι πρόκειται εδώ για τη σημασία της κυριαρχίας αυτού του έθνους», δήλωσε ο Κιθ Κέλογκ απευθυνόμενος σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή του στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου γι' αυτή την πρώτη επίσκεψη.
«Ένα μέρος της αποστολής μου είναι να καθίσω και να ακούσω τις ανησυχίες σας σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο αμερικανός απεσταλμένος.
«Θα μας δώσει μια ευκαιρία να έχουμε καλές ουσιαστικές συνομιλίες», δήλωσε για την επίσκεψή του ο αμερικανός απεσταλμένος προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα στηριχθούν πάνω στις συνομιλίες που έγιναν το σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ο Κέλογκ είπε ότι θα μοιραστεί τις διαπιστώσεις του με τον Τραμπ και την υπόλοιπη ομάδα «για να εξασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε αυτή τη φορά σωστά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας