Τα σενάρια «επιστημονικής φαντασίας» σχετικά με τις συνομιλίες Πούτιν και Τραμπ φαίνεται να γίνονται πραγματικότητα. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ανοιχτός να συζητήσει μια ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, θέτοντας τους δικούς του όρους, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές του Κρεμλίνου.
Η πρόταση περί κατάπαυσης του πυρός ωστόσο έρχεται σε μια περίοδο που όλο και περισσότερο αναπτύσσονται οι πιθανότητες χρήσης πυρηνικών όπλων, με τελευταίο παράδειγμα τις απειλές της Ρωσίας ότι θα απαντήσει με πυρηνικά στην επίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία στην επικράτειά της με αμερικανικούς πυραύλους.
Συγκεκριμένα, πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματικοί δήλωσαν πως το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει στο να σταματήσει η σύγκρουση των δύο χωρών κατά μήκος των γραμμών του μετώπου, ωστόσο ο Πούτιν αποκλείει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ορκιστεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο που η Ρωσία εμφανίζεται ενισχυμένη. Η Μόσχα ελέγχει ένα κομμάτι της Ουκρανίας περίπου στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Βιρτζίνια και προελαύνει με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της εισβολής του 2022.
Σε τι μπορεί να συμφωνήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Οι πηγές εκτιμούν πως μπορεί να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σχετικά με τον διαχωρισμό των εδαφών σε τέσσερις ανατολικές περιοχές: σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν εξ ολοκλήρου μέρος της Ρωσίας, οι δυνάμεις της ελέγχουν το 70-80% του εδάφους, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να κατέχονται από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στο να αποσυρθεί από τα μικρά κομμάτια εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολαίβ, στα βόρεια και νότια της Ουκρανίας, ανέφεραν σχετικά δύο από τους αξιωματούχους.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε αυτό το μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντανακλά τις «πραγματικότητες στο έδαφος», ωστόσο φοβάται πως μια εκεχειρία θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.
«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ύπαρξη οποιωνδήποτε σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου. «Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Μπορεί να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρεις πηγές ανθρώπους που επικλάστηκαν ανωνυμία.
Ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν εξ ολοκλήρου τμήμα της Ρωσίας, το οποίο υπερασπίζεται από την πυρηνική ομπρέλα της χώρας, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να κατέχουν τα ουκρανικά στρατεύματα, σύμφωνα με στοιχεία ανοικτής πηγής στη γραμμή του μετώπου. Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στο να αποσυρθεί από τα σχετικά μικρά κομμάτια εδάφους που κατέχει στις περιοχές του Χάρκοβο και του Μυκολαίβ, στα βόρεια και νότια της Ουκρανίας, είπαν δύο από τους αξιωματούχους.
Κλειστή θα παραμείνει η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο καθώς αναμένει μεγάλη, ρωσική αεροπορική επίθεση
Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έχει λάβει πληροφορίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει σήμερα μεγάλη αεροπορική επίθεση και για τον λόγο αυτό θα παραμείνει κλειστή, ανακοίνωσε η υπηρεσία προξενικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Για λόγους ασφαλείας η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή και οι εργαζόμενοι σε αυτή έχουν λάβει εντολή να αναζητήσουν καταφύγιο εντός της πρεσβείας», επεσήμανε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.
«Η αμερικανική πρεσβεία συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να σπεύσουν αμέσως στα καταφύγια σε περίπτωση που ηχήσει προειδοποίηση για αεροπορικές επιδρομές», πρόσθεσε.
Η προειδοποίηση εκδόθηκε μία ημέρα αφού η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, εκμεταλλευόμενη την άδεια που έλαβε από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κατά τη 1.000η ημέρα του πολέμου με τη Ρωσία.
Η Μόσχα προειδοποιεί εδώ και μήνες τη Δύση ότι, αν η Ουάσινγκτον επιτρέψει στο Κίεβο χρησιμοποιήσει αμερικανικούς, βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους εναντίον στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος, τότε οι χώρες αυτές μέλη του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κλειστή και η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο
Κλειστή για το κοινό θα παραμείνει σήμερα η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο μετά την αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού στην ουκρανική πρωτεύουσα για επικείμενη αεροπορική επίθεση της Ρωσίας.
Σε ανακοίνωση τους, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές αναφέρουν: «Η Πρεσβεία της Ελλάδος, για λόγους ασφαλείας, θα παραμείνει κλειστή σήμερα, για το κοινό. Παρακαλούμε, όπως αποφεύγετε μετακινήσεις και παραμένετε σε ασφαλείς χώρους».
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσωπικό, όπως και ο πρέσβης Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, θα παραμείνουν στο κτήριο, το οποίο διαθέτει καταφύγιο, και η λειτουργία της πρεσβείας θα συνεχιστεί κανονικά, ωστόσο, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση του κοινού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας