Χάος με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό και διπλωματικό επίπεδο εξακολουθεί να προκαλεί το σφράγισμα ολόκληρης της νότιας συνοριακής γραμμής της Ουγγαρίας την περασμένη Παρασκευή, μετά την ανέγερση συρμάτινου τείχους στη μεθόριό της με την Κροατία και τη Σερβία.
Τα δύο γειτονικά κράτη -πάλαι ποτέ ορκισμένοι εχθροί την εποχή του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία- συνεχίζουν να ρίχνουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για τα αδιάκοπα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που συρρέουν και εγκλωβίζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στα σύνορά τους.
Το Ζάγκρεμπ φέρεται έτοιμο να υψώσει τον δικό του φράχτη στη σερβική μεθόριο και το Βελιγράδι κατηγορεί δυνάμεις της κροατικής αστυνομίας για εισβολή στο έδαφός του και για ξυλοδαρμό εκπροσώπων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ενώ σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο και για απώθηση προσφύγων.
Στο διάβημα διαμαρτυρίας της Σερβίας απάντησε ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Οστογιτς, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις, ισχυριζόμενος πως δύο δημοσιογράφοι μπήκαν παράνομα στην κροατική επικράτεια και η αστυνομία τούς γύρισε πίσω στη Σερβία.
Σταθμός-τράνζιτ
Στον χορό των αλληλοκατηγοριών έχει μπει για τα καλά και η Σλοβενία (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία κι αυτή), η οποία αποτελεί τον επόμενο σταθμό-τράνζιτ στην οδύσσεια των κατατρεγμένων προς τη βόρεια Ευρώπη.
Υποστηρίζοντας πως η μικρή χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων αδυνατεί να αντεπεξέλθει μόνη στη διαχείριση της κρίσης, καθώς από την Παρασκευή έχουν καταγραφεί περίπου 19.500 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση της Λουμπλιάνα ζητά επείγουσα βοήθεια από την Ε.Ε. σε αστυνομικούς και κονδύλια.
Στέλνει επίσης στρατό για να συνδράμει τη συνοροφυλακή στη νοτιοανατολική μεθόριό της με την Κροατία, την οποία εγκαλεί όχι μόνο ότι δεν συνεργάζεται αλλά πως αδειάζει «ανεξέλεγκτα» στα σύνορα χιλιάδες μη καταγεγραμμένους ανθρώπους, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο «προστασίας των συνοριακών περασμάτων με φυσικά εμπόδια»...
Η Κροατία με τη σειρά της κατηγορεί τη Σλοβενία πως δεν απαντά «πού θέλει να παραλαμβάνει τους πρόσφυγες», τονίζοντας ότι αναμένει από τις σλοβενικές αρχές να δέχονται καθημερινά τους μισούς απ’ όσους περνούν σε κροατικό έδαφος.
Κι ενώ ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, χαρακτηρίζει «κακή αλλά έσχατη λύση» την ανέγερση φράχτη στη μεθόριο, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν θα επιτρέψει την παραμονή στη χώρα μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων απ’ όσους μπορεί να υποδεχτεί, δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, αναφέρει πως είναι έτοιμα τα σχέδια για την κατασκευή του φράχτη μέσα σε δύο εβδομάδες, αν η Σλοβενία ή η Αυστρία μειώσουν δραστικά την εισροή προσφύγων και μεταναστών.
«Μόλις η Γερμανία κλείσει τα σύνορα, θα κλείσουν τα σύνορα και στις άλλες χώρες, στην Αυστρία και τη Σλοβενία. Σε αυτή την περίπτωση και η Κροατία θα κλείσει τα σύνορα» δήλωσε ευθέως χθες η Κροάτισσα υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βέσνα Πούσιτς.
Και στη μέση αυτού του αδιανόητου όσο και απάνθρωπου αλαλούμ στα δυτικά Βαλκάνια, βρίσκονται ανεπιθύμητοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με τα παιδιά τους, παγιδευμένοι μέσα στο κρύο, τη βροχή και τη λάσπη σε κατά τόπους συνοριακά περάσματα.
Η πρόγευση...
Η αστυνομία της Σλοβενίας ψέκασε χθες με σπρέι πιπεριού περίπου 200 άτομα που επιχείρησαν να παρακάμψουν τη μακριά ουρά για να περάσουν στο μεθοριακό χωριό Σπίλφελντ της Αυστρίας, με τους ντόπιους συνοροφύλακες να τους εμποδίζουν στήνοντας οδόφραγμα.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εθελοντών και οργανώσεων αρωγής σε όλες τις ενδιάμεσες χώρες να τους παράσχουν φαγητό, κουβέρτες, αδιάβροχα και ζεστό ρουχισμό, η συμφόρηση και η έλλειψη καταλυμάτων αναγκάζει οικογένειες ολόκληρες να διανυκτερεύουν ακόμα και στο ύπαιθρο, ενώ οι παρατεταμένες κακουχίες, η ατέρμονη αναμονή και η αβεβαιότητα για το πού θα τους μεταφέρουν πυροδοτούν εκνευρισμό και αψιμαχίες μεταξύ τους.
Ολα αυτά συνιστούν πρόγευση «για όσα θα επακολουθήσουν τους χειμερινούς μήνες, που θα είναι ακόμα πιο κρύοι, προκαλώντας τους ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία» προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Γιούνκερ: Εκτακτη σύνοδος κορυφής την Κυριακή
Με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δημοσιοποίησε ότι συγκαλεί νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Κυριακή 25 Οκτωβρίου.
Η σύνοδος θα διαρκέσει από τις 16.00 ώς τις 19.00 (ώρα Βρυξελλών) και σε αυτή θα συμμετάσχουν οχτώ χώρες της Ε.Ε. -Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αυστρία και Γερμανία- καθώς και τα μη μέλη ΠΓΔΜ και Σερβία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας