Η Ζιζέλ Πελικό, η Γαλλίδα που για χρόνια έπεσε θύμα βιασμών από δεκάδες άνδρες υπό την επήρεια ναρκωτικών που της χορηγούσε ο άνδρας της, κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο.
Κατά την κατάθεσή της στο δικαστήριο της Αβινιόν ότι θέλει οι γυναίκες που έχουν βιαστεί να ξέρουν ότι «δεν είναι να ντραπούμε εμείς, αλλά αυτοί».
«Θέλω όλες οι γυναίκες που έχουν βιαστεί να το πουν: Η κυρία Πελικό το έκανε, μπορώ και εγώ. Δεν θέλω να ντρέπονται άλλο», είπε, αναφερόμενη στο αίτημά της για ανοιχτή δίκη και για τα βίντεο από τους βιασμούς που θα παρουσιαστούν.
Η κ. Πελικό, 71 ετών, έλαβε θέση μετά από αίτημα της νομικής της ομάδας να της δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει στα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχουν μοιραστεί μέχρι στιγμής στη δίκη.
Είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε δει διάφορες συζύγους, μητέρες και αδερφές των κατηγορουμένων να παίρνουν θέση και να λένε ότι οι κατηγορούμενοι ήταν «εξαιρετικοί άνδρες».
«Αυτό ακριβώς είναι όπως αυτό που είχα πίσω στο σπίτι», πρόσθεσε.«Αλλά ένας βιαστής δεν είναι απλώς κάποιος που συναντάς σε ένα σκοτεινό πάρκινγκ αργά το βράδυ. Μπορεί επίσης να βρεθεί στην οικογένεια, ανάμεσα σε φίλους».
Η κ. Πελικό είπε ότι έχει «εντελώς καταστραφεί» και θα πρέπει να ξαναχτίσει τον εαυτό της. «Δεν ξέρω αν όλη μου η ζωή θα είναι αρκετή για να καταλάβω», πρόσθεσε.
Απευθυνόμενη στον πρώην σύζυγό της ως κ. Πελικό είπε: «Μακάρι να μπορούσα να τον αποκαλώ ακόμα Ντομινίκ. Ζήσαμε μαζί για 50 χρόνια, ήμουν μια ευτυχισμένη, γεμάτη γυναίκα».
«Ήσουν ένας προσεκτικός σύζυγος που νοιαζόσουν και ποτέ δεν αμφισβήτησα για σένα. Μοιραστήκαμε γέλια και δάκρυα», πρόσθεσε, με τη φωνή της να σπάει.
Η κ. Πελικό υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον σύζυγό της το 2021.
Ο Ντομινίκ παραδέχτηκε ότι στρατολόγησε άντρες μέσω Διαδικτύου για να βιάσουν τη γυναίκα του ενώ εκείνη βρισκόταν υπό την επίδραση βαρέων ηρεμιστικών και υπνωτικών χαπιών που της χορηγούσε κρυφά μεταξύ 2010 και 2020.
Η κ. Πελικό είπε ότι συνήθιζε να αισθάνεται τυχερή που τον είχε δίπλα της όταν υπέφερε από προβλήματα υγείας που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι συνδέονταν με τα φάρμακα που της έδινε.
«Προσπαθώ να καταλάβω πώς αυτός ο άντρας, που για μένα ήταν τέλειος, θα μπορούσε να το κάνει αυτό.
Πώς μπορεί να με πρόδωσε μέχρι αυτό το σημείο; Πώς μπορούσες να αφήσεις αυτούς τους ξένους να μπουν στην κρεβατοκάμαρά μου;» είπε στην κατάθεσή της.
«Θέλω να του πω: Πάντα προσπαθούσα να σε σηκώσω ψηλότερα, προς το φως. Διάλεξες τα πιο σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης φύσης. Εσύ είσαι αυτός που έκανε αυτή την επιλογή».
Η κ. Πελικό είπε ότι ο σύζυγός της συνήθιζε να της μαγειρεύει γεύματα και της έφερνε παγωτό μετά το δείπνο - που είναι η μέθοδος που είπε αργότερα ότι χρησιμοποιούσε για να τη ναρκώνει: «Του έλεγα: πόσο τυχερός είμαι, είσαι αγαπημένος , με προσέχεις πραγματικά».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να λιποθυμούσε γρήγορα όταν την νάρκωναν. Ξυπνούσε στο κρεβάτι της το επόμενο πρωί και ένιωθε ιδιαίτερα κουρασμένη, αλλά είπε ότι πίστευε ότι ήταν λόγω των μεγάλων περιπάτων.
«Είχα γυναικολογικά προβλήματα και κάποια πρωινά ξυπνούσα με την ίδια αίσθηση σαν να είχαν σπάσει τα νερά μου. Τα σημάδια ήταν εκεί, αλλά ποτέ δεν ήξερα πώς να τα αποκωδικοποιήσω», πρόσθεσε.
Η κ. Πελικό και οι δικηγόροι της συζήτησαν επίσης εάν ο Ντομινίκ έπασχε από σύμπλεγμα κατωτερότητας λόγω μιας σχέσης που είχε με έναν συνάδελφό της, μιας αντιληπτής διαφοράς στην κοινωνική θέση μεταξύ τους ή του γεγονότος ότι εκείνη είχε μια παιδική ηλικία μέσα στην αγάπη και εκείνος όχι.
«Μου είπαν ότι είμαι γενναία. Αυτό δεν έχει να κάνει με το να είσαι γενναίος, είναι να έχεις θέληση και αποφασιστικότητα να αλλάξεις την κοινωνία».
«Γενναιότητα σημαίνει να πηδάς στη θάλασσα για να σώσεις κάποιον. Απλώς έχω θέληση και αποφασιστικότητα», είπε. «Γι’ αυτό έρχομαι εδώ κάθε μέρα... Ακόμα κι αν ακούω ανείπωτα πράγματα, κρατιέμαι εξαιτίας όλων των ανδρών και των γυναικών που είναι ακριβώς πίσω μου».
Είπε ότι δεν έχει μετανιώσει ποτέ που ζήτησε να είναι ανοιχτή η δίκη: «Το έκανα γιατί αυτό που μου συνέβη δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ».
Οι περισσότεροι από τους βιασμούς βιντεοσκοπήθηκαν.
Η πλειονότητα των κατηγορουμένων αρνείται ότι βίασαν την κ. Πελικό και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να είναι ένοχοι επειδή δεν κατάλαβαν ότι ήταν αναίσθητη και επομένως δεν «ήξεραν» ότι τη βίαζαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας