ΡΩΜΗ
Την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός πανηγύρισε, εξαιτίας της απόφασης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επιλέξει τον Ραφαέλε Φίτο ως έναν από τους νέους εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Κομισιόν και επίτροπο υπεύθυνο για τις πολιτικές συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις.
H Tζόρτζια Μελόνι εξέφρασε, ενθουσιασμένη, την ικανοποίησή της και υπογράμμισε σε επίσημη ανακοίνωση ότι είναι πεπεισμένη πως ο Φίτο, ο οποίος έως τώρα είναι υπουργός της ευρωπαϊκών θεμάτων, με αρμοδιότητα για την εφαρμογή του ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα αντεπεξέλθει περίφημα στις υποχρεώσεις του.
Η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας νίκησε μια μάχη, αλλά είναι πλέον αβέβαιο το αν θα μπορέσει να κερδίσει και τον πόλεμο. Διότι, από τη μία, είναι αλήθεια ότι, προσωρινά, ξεπεράστηκε το βέτο των Πράσινων και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι οποίοι είχαν υπογραμμίσει με έμφαση τις περασμένες ημέρες ότι η Ιταλία δεν θα έπρεπε να λάβει καμία απολύτως θέση ευθύνης, από τη στιγμή που αποφάσισε να μη στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη νέα της θητεία στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμεσολαβητικό ρόλο για να μην αποκλειστεί η Ιταλία από τις θέσεις ευθύνης έπαιξε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επιθυμεί να μην απομονωθεί η Ρώμη εν όψει πιθανών μελλοντικών συνεργασιών με τη Μελόνι και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς. Από την άλλη, όμως, στον ορίζοντα υπάρχουν δύο ουσιαστικής σημασίας προβλήματα: θα πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να διαπιστωθεί αν ο Ιταλός υπουργός και εν δυνάμει επίτροπος θα καταφέρει να περάσει την «εξέταση» και να λάβει πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή και από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, ο Φίτο φέρεται να άρχισε να βελτιώνει τα αγγλικά του μόλις πριν από δύο μήνες. Το θέμα, όμως, δεν αφορά τόσο τον τρόπο επικοινωνίας όσο, κυρίως, το περιεχόμενο.
Στην περίπτωση που καταφέρει να συμπεριληφθεί στη νέα «ομάδα Ούρσουλα», ο Ιταλός επίτροπος θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να ασχοληθεί με τη συνολική εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στις διάφορες χώρες-μέλη. Οπως υπογραμμίζουν, όμως, πολλοί σχολιαστές, το περιθώριο κινήσεών του θα είναι, πιθανότατα, πολύ περιορισμένο. Και αυτό, λόγω του ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Λετόνο Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος είναι στην τρίτη του θητεία και είναι γνωστός ως «γεράκι». Ο Ντομπρόφσκις, μάλιστα, σε αντίθεση με τον Ραφαέλε Φίτο, θα διαθέτει «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» με τη Φον ντερ Λάιεν και θα την ενημερώνει, συνεχώς, για το πώς οι χώρες χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αν θέτουν σε εφαρμογή τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λετονός υπέρμαχος της λιτότητας υπογραμμίζει συνεχώς πως όλα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέχρι το 2026 και ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Θέση που δεν βρίσκει σύμφωνη, φυσικά, την Ιταλία. Στον ορίζοντα, δηλαδή, μπορεί να υπάρχει μια τεράστια παγίδα. Να δοθεί, μεν, επισήμως, μια θέση ευθύνης σε Ιταλό επίτροπο, χωρίς αυτός να έχει, όμως, ουσιαστική αυτονομία κινήσεων και δυνατότητα να επιβάλει την όποια του θέση. Ωστε να αποδειχθεί ότι οι μέχρι τώρα αυστηρές κριτικές και οι υψηλοί τόνοι της Μελόνι κατά των «γραφειοκρατών των Βρυξελλών» συνδέονταν μόνο με ανάγκες προπαγάνδας, προεκλογικής φύσεως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας