Πανεθνική διήμερη απεργία, αρχής γενομένης από χθες, από τέσσερα εργατικά συνδικάτα στην Τουρκία. Κινητοποιήσεις φοιτητικών και δικηγορικών ενώσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Πορείες υπέρ της ειρήνης σε δεκάδες τουρκικές πόλεις -ορισμένες όμως με τραγική κατάληξη, όπως αυτή στα Αδανα όπου ένα αγοράκι 3,5 ετών δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν στην αγκαλιά της μητέρας του, στην αυλή του σπιτιού τους ή αυτή στο Ντιγιάρμπακιρ όπου μία 9χρονη Κούρδισσα πυροβολήθηκε τρις στο κεφάλι!
Και με αυτά ως φόντο, οι κηδείες θυμάτων του «ορφανού» μακελειού στην Αγκυρα εξελίσσονται σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με κεντρικό τους πλέον σύνθημα «το κράτος-δολοφόνος θα λογοδοτήσει»...
Καθώς η Τουρκία βγαίνει από το επίσημο τριήμερο πένθος της, μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση που αιματοκύλησε το Σάββατο φιλειρηνική διαδήλωση αριστερών και κουρδικών οργανώσεων στην Αγκυρα, τον τρόμο διαδέχεται πλέον η οργή σε ολόκληρη τη χώρα.
Κύριος αποδέκτης της είναι η ισλαμοσυντηρητική της ηγεσία.
Επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός και ηγέτης του κυβερνώντος AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες των Κούρδων για προβοκάτσια του «βαθέος κράτους» και τις επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρει, το λιγότερο, την ηθική ευθύνη.
Παραχωρώντας χθες συνέντευξη στο δίκτυο NTV, αρνήθηκε επίσης τις δημόσιες επικρίσεις για εγκληματικά κενά ασφαλείας στην προγραμματισμένη και αδειοδοτημένη από τις αρχές της τουρκικής πρωτεύουσας μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου -προ της οποίας, ανέφερε, είχαν συλληφθεί δύο υποψήφιοι καμικάζι.
Κατά δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Νο1 ύποπτος για τη σφαγή είναι πλέον το «Ισλαμικό κράτος»: ο... βολικός ύποπτος -όπως σχολιάζουν αρκετοί Τούρκοι αρθρογράφοι κι επισήμανε δημόσια ο επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας, Μπεγιαζίτ Ιλχάν- στον οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη αποδώσει τέσσερις παρόμοιες κι επίσης «ορφανές» τρομοκρατικές επιθέσεις στα Αδανα, στη Μερσίνη, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Σουρούτς, μεταξύ του φετινού Μαΐου και Ιουλίου...
«Πώς είναι δυνατόν οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, που διεξάγουν επιχειρήσεις εντός της Συρίας και συνεργάζονται με τις συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις, να παρουσιάζουν τόσα κενά όσον αφορά την τρομοκρατική απειλή από τα συριακά εδάφη;», θέτει στο ίδιο μήκος κύματος, ρητορικά, το ερώτημα ο αρθρογράφος της (γκιουλενικής) Today’s Zaman, Εμρέ Ουσλού.
Αποφεύγοντας πάντως να δώσει τις δέουσες απαντήσεις, ο Νταβούτογλου αντέτεινε ότι το τρομοκρατικό χτύπημα του Σαββάτου -το πλέον πολύνεκρο στα χρονικά της χώρας, με νεότερο επίσημο απολογισμό 97 νεκρούς- ουδόλως συνδέεται με τη στάση της Αγκυρας στον συριακό εμφύλιο.
«Αυτές οι επιθέσεις δεν θα μετατρέψουν την Τουρκία σε Συρία» διακήρυξε, εκφράζοντας με την ευκαιρία την προθυμία της Αγκυρας να διαβουλευτεί με τη Ρωσία και το Ιράν για την πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης, υπό τον όρο ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Και κατέληξε στο -βολικό για τον ίδιο και τον πρόεδρο Ερντογάν- συμπέρασμα ότι απώτερος στόχος των τρομοκρατών είναι να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κάλπης της 1ης Νοεμβρίου, διαβεβαιώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά «όποιες και να είναι οι συνθήκες»...
Προς το παρόν, υπό τη βαριά «σκιά» της ανασφάλειας και του εθνικού πένθους, τα πολιτικά κόμματα ανακοίνωσαν την ακύρωση των προσεχών προεκλογικών τους συγκεντρώσεων, την ώρα που τουλάχιστον 14 ξένες χώρες -κυρίως ευρωπαϊκές- εξέδιδαν ταξιδιωτικές συστάσεις για την Τουρκία.
Η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας, κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας, συνδυαστικά με τις επιθέσεις κατά πολιτικών κομμάτων και της ελευθερίας των ΜΜΕ «κάθε άλλο παρά αποτυπώνουν μία ιδεατή κατάσταση» εν όψει της κρίσιμης κάλπης, τόνισε νέτα-σκέτα χθες στην Hürriyet Daily News ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις τουρκικές εκλογές, πρέσβης Γκέερτ-Χίνριχ Αρενς.
Ο διάσημος Τούρκος συγγραφέας και νομπελίστας Λογοτεχνίας, Ορχάν Παμούκ, περιέγραψε ακόμη πιο «έξω από τα δόντια» την παρούσα κατάσταση στη χώρα του, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«H εκλογική ήττα [του Ιουνίου] εξόργισε τον Ερντογάν. Δεν κατάφερε να πείσει τους Κούρδους να του δώσουν την ψήφο τους και να στηρίξουν το σχέδιό του για την εγκαθίδρυση προεδρικής δημοκρατίας», ανέφερε.
«Γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε να προσφύγει ξανά στην κάλπη, την 1η Νοεμβρίου. Ομως ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο στρατός είναι ικανοποιημένοι με την εξέλιξη της κατάστασης κι έτσι αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τον πόλεμο κατά του κουρδικού κινήματος», που κατά τον Παμούκ μπορεί να κινδυνεύει πια να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο στην Τουρκία.
«Ανησυχώ» για την πατρίδα μου, τονίζει, «γιατί ξέρω ότι ο Ερντογάν θέλει να κυβερνήσει μόνος του, με κάθε κόστος»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας