Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού λιγότερο από δύο εβδομάδες μακριά, ένα ερώτημα κρέμεται πάνω από τους Αγώνες: Θα είναι ο ποταμός Σηκουάνας αρκετά καθαρός για να κολυμπήσουν οι αθλητές;
Στα νερά του φημισμένου ποταμού, όπου απαγορεύεται το κολύμπι εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν το τρίαθλο και ο μαραθώνιος κολύμβησης, Παρά τις προσπάθειες των Αρχών της πόλης να καθαρίσει το μακροχρόνια μολυσμένο ποτάμι, το νερό έχει δοκιμαστεί μη ασφαλές για τον άνθρωπο τις τελευταίες εβδομάδες και καθαρότερο σε κάποιες μέρες. Οι Αγώνες θα διαρκέσουν από 26 Ιουλίου έως και τις 11 Αυγούστου.
Για τον καθαρισμό του ποταμού το Παρίσι επένδυσε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε κτιριακές υποδομές για να πιάσει περισσότερα όμβρια ύδατα όταν βρέχει - το ίδιο νερό που περιέχει λύματα γεμάτα βακτήρια, που εισέρχεται στον ποταμό κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης βροχόπτωσης και καθιστά επικίνδυνο το κολύμπι.
Τον Μάιο, αξιωματούχοι του Παρισιού εγκαινίασαν μια γιγάντια υπόγεια λεκάνη αποθήκευσης νερού δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό Austerlitz με στόχο τη συλλογή υπερβολικού νερού της βροχής και την αποτροπή της εισόδου των λυμάτων στον Σηκουάνα. Η λεκάνη μπορεί να χωρέσει το ισοδύναμο 20 ολυμπιακών πισινών με βρώμικο νερό που θα επεξεργάζονται τώρα και είναι το επίκεντρο των σημαντικών βελτιώσεων υποδομής που η πόλη έσπευσε να ολοκληρώσει εγκαίρως για τους Αγώνες, αλλά και για να διασφαλίσει ότι οι Παριζιάνοι έχουν έναν καθαρότερο Σηκουάνα στα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, η έντονη βροχή θα μπορούσε να ωθήσει τα επίπεδα E. coli πάνω από το όριο των 900 μονάδων σχηματισμού αποικιών ανά 100 χιλιοστόλιτρα που η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου έχει καθορίσει ως ασφαλή για αγώνες.
«Ο Σηκουάνας δεν είναι μια ειδική περίπτωση», είπε ο Metin Duran, καθηγητής Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Villanova που έχει ερευνήσει τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων. «Είναι πραγματικά ένα περίπλοκο και πολύ δαπανηρό πρόβλημα».
Το Παρίσι, όπως και πολλές παλιές πόλεις σε όλο τον κόσμο, έχει ένα συνδυασμένο σύστημα αποχέτευσης, που σημαίνει ότι τα λύματα και τα όμβρια ύδατα της πόλης ρέουν μέσα από τους ίδιους σωλήνες. Με έντονες ή παρατεταμένες περιόδους βροχής, επιτυγχάνεται η χωρητικότητα των σωλήνων, πράγμα που σημαίνει ότι τα ακατέργαστα λύματα ρέουν στον ποταμό αντί για μια μονάδα επεξεργασίας.
Σε καθημερινή βάση, η ομάδα παρακολούθησης Eau de Paris δοκιμάζει το νερό του ποταμού, δίνοντας αποτελέσματα που έδειξαν μη ασφαλή επίπεδα E. coli τις τελευταίες εβδομάδες, ακολουθούμενα από αποτελέσματα στις αρχές Ιουλίου που έδειξαν βελτίωση.
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είπαν ότι εάν η δυνατή βροχή επηρεάσει τη ροή του Σηκουάνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων, το τρίαθλο δεν θα περιλαμβάνει πλέον το τμήμα κολύμβησης - και ο αγώνας μαραθωνίου κολύμβησης θα μεταφερθεί στο Ναυτικό Στάδιο Vaires-sur-Marne στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.
«Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά έχει συμβεί μερικές φορές», δήλωσε ο Ollala Cernuda, επικεφαλής επικοινωνίας στο World Triathlon, έναν διεθνή οργανισμό για το άθλημα, σχετικά με την πιθανότητα ακύρωσης του τμήματος κολύμβησης. «Και πάντα συνδέεται με ζητήματα ποιότητας του νερού», είπε ο Cernuda.
Ωστόσο, οι διοργανωτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι ο ξηρότερος, πιο ηλιόλουστος καιρός από αυτόν που είχε η γαλλική πρωτεύουσα τον Ιούνιο θα επιτρέψει στις εκδηλώσεις να εξελιχθούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου σκοτώνουν βακτήρια όπως το E. coli στο νερό.
Μια ανάλυση των καιρικών δεδομένων του AP έδειξε ότι το 2024, το Παρίσι είχε την δεύτερη πιο βροχερή χρονιά γνώρισε μετά το 1950, ξεπερνώντας μόνο το 2016.
Σημαντικό για την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα, υπήρξαν επίσης λίγες μέρες χωρίς βροχή.
Το Παρίσι βίωσε μόνο μία εβδομάδα ξηρασίας φέτος - στις αρχές Ιουνίου, ενώ μεταξύ 1950 και 2020, ήταν χαρακτηριστικό για την πόλη να έχει τουλάχιστον τρεις τέτοιες περιόδους μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την ανάλυση.
«Οι προβλέψεις για τις βροχοπτώσεις έχουν γίνει πολύ πιο ακριβείς έως και μια εβδομάδα νωρίτερα», δήλωσε η Τζένιφερ Φράνσις, επιστήμονας στο Ερευνητικό Κέντρο Κλίματος Woodwell στη Μασαχουσέτη.
«Αλλά τα εποχιακά πρότυπα των περασμένων δεκαετιών δεν παρέχουν πλέον αξιόπιστη καθοδήγηση στον θερμότερο κόσμο μας».
Καθώς πλησιάζουν οι Αγώνες, η πυρετώδης συζήτηση για την καθαριότητα του ποταμού Σηκουάνα έχει γίνει πηγή απογοήτευσης για ορισμένους αθλητές όπως η Léonie Périault, μια Γαλλίδα αθλήτρια τριάθλου που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. «Κάθε φορά που συναντώ κάποιον, ανησυχεί ότι θα κολυμπήσω στον Σηκουάνα», είπε ηPériault. «Αλλά κολυμπάω σε αυτό το ποτάμι εδώ και αρκετά χρόνια. Στους αγώνες νέων, κολυμπούσαμε τακτικά στον Σηκουάνα και δεν είχαμε ποτέ προβλήματα». Πέρυσι, η Périault έλαβε μέρος σε μια δοκιμαστική εκδήλωση στον Σηκουάνα.
«Το σκηνικό ήταν απίστευτο με φόντο τον Πύργο του Άιφελ και οι συνθήκες του νερού δεν ήταν χειρότερες από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», είπε.
Το Σάββατο, η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά έκανε μια βουτιά για να αποδείξει ότι το διάσημο ποτάμι είναι αρκετά καθαρό. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε επίσης ότι θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα αυτή την εβδομάδα.
Ο Dan Angelescu, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fluidion, μιας εταιρείας τεχνολογίας παρακολούθησης νερού με έδρα το Παρίσι και το Λος Άντζελες, είπε ότι έχουν παρατηρηθεί βελτιώσεις στον ποταμό από τότε που η νέα υποδομή της πόλης κυκλοφόρησε, αλλά ότι η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα παραμένει εύθραυστη. Η εταιρεία του έχει μετρήσει τα επίπεδα μόλυνσης του Σηκουάνα για αρκετά χρόνια.
Ο Angelescu είπε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί, χρησιμοποιώντας δεδομένα προηγούμενων ετών, τι θα μπορούσε να συμβεί αργότερα αυτόν τον μήνα — καθώς η λεκάνη αποθήκευσης νερού και άλλες υποδομές δεν λειτουργούσαν πριν από λίγους μήνες.
«Είναι δύσκολο να το καταλάβουμε», είπε ο Angelescu, μιλώντας στις αρχές Ιουλίου, αφού το νερό του Σηκουάνα είχε δοκιμαστεί πιο καθαρό από ό,τι αρκετές εβδομάδες πριν. «Το να δούμε μια τόσο δραστική βελτίωση και τόσο γρήγορα θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάτι λειτουργεί», είπε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας