Θύματα των καρτέλ ναρκωτικών είναι ευάλωτοι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, οι οποίοι αναγκάζονται να εργαστούν στη διακίνηση ναρκωτικών και κυρίως κοκαΐνης στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, είναι εκατοντάδες τα παιδιά αυτά τα παιδιά που πέφτουν στα χέρια των καρτέλ ναρκωτικών, και οι αστυνομικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλούν για μια «βιομηχανία» εκμετάλλευσης παιδιών από την Αφρική από δίκτυα που δρουν στη Δυτική Ευρώπη σε πόλεις όπως το Παρίσι και οι Βρυξέλλες. Στόχος των καρτέλ, να επεκτείνουν την ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης που έχει φτάσει σε ύψος 12 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες για την προστασία παιδιών, οι συμμορίες κοκαΐνης χρησιμοποιούν βάναυσα μέσα για να ελέγξουν τα θύματά τους, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και βιασμών, εάν δεν πουλήσουν αρκετά ναρκωτικά. Στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Guardian ήδη η αστυνομία εντόπισε παιδιά από το Μαρόκο και την Αλγερία, τα οποία έχουν υποστεί βασανιστήρια και οι αρχές πιστεύουν ότι έφτασαν στη Βρετανία από συμμορίες κοκαΐνης.
Τον Μάρτιο, αναφέρει ο Guardian, λόγω της μεγάλης ανησυχίας που έχει προκαλέσει αυτό το ζήτημα, οι αστυνομικές δυνάμεις χωρών της ΕΕ, μαζί με εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΟΗΕ και την Europol, συναντήθηκαν για να συζητήσουν πώς να αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση και τη διακίνηση παιδιών από την Αφρική από δίκτυα ναρκωτικών με έδρα τη Δυτική Ευρώπη. Το πρώτο συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι «η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Γαλλία παρουσίασαν αρκετές συγκεκριμένες περιπτώσεις εκμετάλλευσης εκατοντάδων ανηλίκων από χώρες της Βόρειας Αφρικής, που στρατολογήθηκαν από δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών για την πώληση ναρκωτικών».
Ωστόσο πηγές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών-θυμάτων των καρτέλ ναρκωτικών μπορεί να φτάνει μερικές χιλιάδες, καθώς τα τελευταία στοιχεία από τις αστυνομικές αρχές δείχνουν πως 15.928 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στην Ευρώπη το 2022, πολλά από τα οποία στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.
Σύμφωνα με έγγραφο της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας ανέφερε ότι χιλιάδες ασυνόδευτοι αλλοδαποί ανήλικοι περνούν τα σύνορα της ΕΕ κάθε χρόνο και στη συνέχεια «χάνονται χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο για να εντοπιστούν». Επίσης, αναφέρει ότι πολλά από αυτά τα παιδιά «συλλαμβάνονται» από εγκληματικές ομάδες, που τα εκμεταλλεύονται, επιδεινώνοντας τα ήδη μεγάλα τραύματά τους.
Ο επικεφαλής του τμήματος εμπορίας ανθρώπων και λαθρεμπορίας στη βελγική ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία, Ερίκ Γκαρμπάρ, που είναι μεταξύ των αξιωματικών που ηγούνται των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ασυνόδευτων ανηλίκων, επισήμανε στον Guardian ότι «όσον αφορά τους ανηλίκους από την Αφρική, κυρίως από το Μαρόκο και την Αλγερία, οι περισσότεροι πέφτουν στα χέρια ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ε.Ε. εξασφαλίζονται απεριόριστοι ανθρώπινοι πόροι από την Αφρική».
Μεγάλος «παίκτης» σε αυτό τον τομέα, της εκμετάλλευσης παιδιών, είναι η μαροκινή «Mocro Maffia», η οποία «δουλεύει» πολλά από τα μεγαλύτερα καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, τα οποία συνεργάζονται απευθείας με παραγωγούς στη Νότια Αμερική. Πιστεύεται ότι η «Mocro Maffia» δραστηριοποιείται στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, την κύρια πύλη εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη.
Πρόκειται για τόσο ισχυρή εγκληματική οργάνωση, η οποία έχει φτάσει να απειλήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου και τη διάδοχο του ολλανδικού θρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η αστυνομία, παιδιά διακινούνται απευθείας από το Μαρόκο στα δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, προσελκύοντας πολλά παιδιά με το δέλεαρ μιας καλύτερης ζωής.
Η Φλαμανδή Επίτροπος για τα Δικαιώματα των Παιδιών, Καρολίν Βρίχενς, επισήμανε ότι τα παιδιά της Αφρικής είναι τα «πιο ευάλωτα» στην Ευρώπη και ζήτησε επείγουσα δράση από τις αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας