Το ότι η Ακροδεξιά θα είναι, λίγο πολύ παντού, η μεγάλη νικήτρια των αυριανών ευρωεκλογών είναι μάλλον αναμφίβολο. Ολες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης να αυξάνουν τα ποσοστά τους και συνεπώς να αυξάνουν και τον αριθμό των εδρών τους στην Ευρωβουλή. Το 2019 οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές ήταν περίπου 130 στους 705· αυτή τη φορά ίσως κινηθούν περί τους 200. Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φίλα προσκείμενοι στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ενώ οι υπόλοιποι θα πρόσκεινται στην αρχηγό της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν. Με αλλά λόγια, οι πρώτοι θα πρόσκεινται σε ένα κόμμα που οι ρίζες του βρίσκονται στους Ιταλούς φασίστες, ενώ οι δεύτεροι σε ένα κόμμα που οι ρίζες του βρίσκονται στους Γάλλους συνεργάτες των ναζί.
Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ακροδεξιές παρατάξεις δεν είναι ωστόσο ασήμαντες. Η παράταξη Μελόνι είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης, της ελεύθερης αγοράς και κατά του Πούτιν, ενώ η παράταξη Λεπέν είναι κατά της παγκοσμιοποίησης, υπέρ του οικονομικού προστατευτισμού και υπέρ του καθεστώτος Πούτιν, με το οποίο είχε άλλωστε και οικονομικές δοσοληψίες. Συν τοις άλλοις, στο μεταναστευτικό ζήτημα, δηλαδή την αιχμή του δόρατος όλων των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, η μεν Λεπέν πολύ θα ήθελε να «σπρώξει» όλους τους μετανάστες προς την Ιταλία, η δε Μελόνι το αντίστροφο.
Τούτων δοθέντων, οι πιθανότητες κοινοβουλευτικής κυριαρχίας των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς μετά τις αυριανές ευρωεκλογές είναι λίγες και θολές. Τα κουκιά δεν βγαίνουν άλλωστε. Οι συμπαρατάξεις των τριών πολιτικών οικογενειών που δεσπόζουν παραδοσιακά στην Ευρωβουλή, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, θα έχουν και στη νέα Ευρωβουλή πάνω από 400 έδρες. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος ελέγχου ή «μπλοκαρίσματος» της Ευρωβουλής από την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά δεν είναι υπαρκτός.
Δύο κατηγορίες!
Ο κίνδυνος που ωστόσο ελλοχεύει βρίσκεται άλλου και δεν είναι άλλος από την τάση διαχωρισμού των ακροδεξιών λαϊκιστών σε «καλούς» και «κακούς». Μια τάση που εσχάτως αναπτύσσεται στα ηγετικά πολιτικά κλιμάκια της Ευρώπης και που βάσει της οποίας τα ακροδεξιά πολιτικά ατοπήματα μπορούν να γίνουν αποδεκτά αν προέρχονται από κόμματα που είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και του άκρατου οικονομικού φιλελευθερισμού. Ενίοτε δε και να υιοθετούνται.
Λαμπρό παράδειγμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία στον βωμό των πολιτικών ανοιγμάτων της προς την Ακροδεξιά για να εκλεγεί εκ νέου στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θυσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος που η ίδια είχε εισηγηθεί. Και αυτό διότι τα ακροδεξιά κόμματα έκαναν λόγο για «οικολογική τρομοκρατία».
Χάιδεμα
Και όχι μόνο αυτό. Κατά τη Φον ντέρ Λάιεν, η Μελόνι είναι μια «πραγματική φιλοευρωπαία» στην οποία δεν έχει κανείς τίποτα να προσάψει. Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Μελόνι, προς το παρόν απολαμβάνει τα πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες, διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με το Παρίσι και τη Λεπέν, έχοντας ωστόσο στραμμένο το βλέμμα της κυρίως προς την πλευρά της Ουάσινγκτον. Και αυτό διότι οι σχέσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού με τα κυκλώματα Τραμπ στις ΗΠΑ είναι πασίγνωστες. Εχουν κοινούς χρηματοδότες και συχνά πυκνά συνομιλούν σε κοινές πολιτικές «δεξαμενές σκέψης». Και οι δύο συμφωνούν ότι θα πρέπει «να συνεχίσουν το έργο» από εκεί που το άφησαν ο Ρίγκαν και η Θάτσερ, αδιαφορώντας για το τι συνέβη έκτοτε στην Ευρώπη. Και οι δύο επιθυμούν να επιβάλουν στη Δύση ένα καθεστώς που μια γαλλική εφημερίδα, ανατρέχοντας στα αρχαία ελληνικά, αποκάλεσε «κακιστοκρατία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας