Οι βουλευτές των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα υποστηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν συνάψει συμφωνία με τους σκληροδεξιούς εθνικιστές της Τζόρζια Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωομάδας, Τέρι Ρέιντκε.
Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα πολιτικής δήλωσε πως η ομάδα δεν θα υποστηρίξει «απολύτως» την 65χρονη κεντροδεξιά πρόεδρο της Κομισιόν. «Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στην πλειοψηφία, για παράδειγμα, με το ECR. Έτσι, εκεί, η φον ντερ Λάιεν ή όποιος θέλει να οικοδομήσει πλειοψηφία, θα πρέπει να κάνει μια επιλογή» είπε.
Και προειδοποίησε ότι αν η Ούρσουλα ενώσει τις δυνάμεις της με το ECR, το οποίο έχει επανειλημμένα καταψηφίσει τις πράσινες πολιτικές της Ε.Ε., το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα τεθεί σε κίνδυνο. «Είναι πολύ πιο πιθανό η πράσινη συμφωνία να διακοπεί ή να επιβραδυνθεί». «(σ.σ. Αυτό θα ήταν) καταστροφή όχι μόνο για το κλίμα, αλλά και για την οικονομική θέση της Ευρώπης», ενόψει του έντονου ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η Ρέιντκε αναγνώρισε ότι η πρόεδρος προώθησε νομοθεσίας για το κλίμα που «άλλαξε πραγματικά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να αντέξει την πίεση. «Είναι πολύ συχνά μια πολιτικός που ακολουθεί το πνεύμα της εποχής», σημείωσε.
Οι «πονοκέφαλοι» της Ούρσουλα
Η θέση των Πρασίνων προκαλεί «πονοκέφαλο» στην φον ντερ Λάιεν, που είναι φαβορί για την κορυφαία θέση της Επιτροπής, μετά από παρόμοιες δηλώσεις από την κεντροαριστερά, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα την υποστηρίξει εάν συνεργαστεί με ακροδεξιά κόμματα, όπως οι Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι.
Οι κάλπες για το τιμόνι της Κομισιόν θα στηθούν στις 6-9 Ιουνίου μαζί με τις ευρωεκλογές, όπου υπάρχουν φόβοι για σημαντικά εκλογικά κέρδη της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη έναντι της παραδοσιακής δεξιάς, των σοσιαλδημοκρατών, των φιλελευθέρων και των Πρασίνων.
Εάν η φον ντερ Λάιεν προταθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. για δεύτερη θητεία, θα πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 720 ευρωβουλευτών του νέου κοινοβουλίου. Το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι πιθανό να παραμείνει η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο αλλά με 175 ευρωβουλευτές.
Το 2019, η φον ντερ Λάιεν αναδείχτηκε πρόεδρος με πλειοψηφία μόλις εννέα ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τότε οι Πράσινοι ευρωβουλευτές δεν την είχαν ψηφίσει αλλά υψηλόβαθμα στελέχη επικρότησαν αργότερα τη δέσμευσή της για την πράσινη συμφωνία της Ε.Ε.., παρά την αντίθεση του κόμματός της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας