Μία μέρα μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί να ενταχθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., το πολωνικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των προτάσεων για άρση της σχεδόν καθολικής απαγόρευσης στην άμβλωση.
Στην Πολωνία, παραδοσιακά ρωμαιοκαθολική χώρα, με πολύ ισχυρό τον ρόλο της Εκκλησίας, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή εάν η ζωή ή η υγεία της γυναίκας κινδυνεύει. Ωστόσο, οι υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων λένε ότι ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί και τα νοσοκομεία δεν παρέχουν τις οφειλόμενες υπηρεσίες τις γυναίκες, φοβούμενοι τις νομικές συνέπειες για τον εαυτό τους ή επικαλούμενοι τις ηθικές αντιρρήσεις τους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόνο 161 αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία της Πολωνίας το 2022.
Στην πραγματικότητα, πάντως, πολλές Πολωνές ήδη κάνουν εκτρώσεις, συχνά με χάπια που ταχυδρομούνται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με ομάδες που βοηθούν στην παροχή των χαπιών άμβλωσης, περίπου 120.000 αμβλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από γυναίκες που ζουν στην Πολωνία.
Το Ευρωκοινοβούλιο, στο ψήφισμά του που πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ε.Ε., καλούσε ειδικά την Πολωνία και τη Μάλτα, να άρουν τους περιορισμούς στην άμβλωση, τονίζοντας τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και το δικαίωμά τους να ορίζουν την οικογενειακή τους ζωή.
Η απόφαση της Κάτω Βουλής της Πολωνίας είναι σημαντική, καθώς οι βουλευτές αποφάσισαν να συνεχιστεί η επεξεργασία τεσσάρων χωριστών νομοσχεδίων. Δύο από αυτά προτείνουν τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Άλλο νομοσχέδιο προτείνει την αποποινικοποίηση της παροχής βοήθειας σε μια γυναίκα που τερματίζει εγκυμοσύνη, που μέχρι σήμερα τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση, και το τέταρτο προβλέπει να διατηρηθεί η απαγόρευση των αμβλώσεων στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά προβλέπει να επιτρέπονται ότι διαπιστώνονται γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα, δικαίωμα που καταργήθηκε με δικαστική απόφαση του 2020. Επίσης, οι βουλευτές ενέκριναν τη δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαζόταν τα τέσσερα νομοσχέδια.
Ένα σχέδιο προτείνει την αποποινικοποίηση της παροχής βοήθειας σε μια γυναίκα που τερματίζει μια εγκυμοσύνη, επί του παρόντος ένα έγκλημα που τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση. Και ένα τέταρτο θα διατηρήσει την απαγόρευση στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά επιτρέπει τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις εμβρυϊκών ελαττωμάτων - ένα δικαίωμα που καταργήθηκε με δικαστική απόφαση του 2020.
Το κόμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ επιδιώκει να αλλάξει τη νομοθεσία για να επιτρέψει στις γυναίκες να διακόψουν την εγκυμοσύνη έως τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Στο θέμα αυτό έχει τη στήριξη της Αριστεράς, που συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά το τρίτο κόμμα, ο συντηρητικό Τρίτος Δρόμος, υποστηρίζει τους περιορισμούς στο δικαίωμα στην άμβλωση, γεγονός που έχει προκαλέσει τριγμούς μέσα στην κυβέρνηση.
Επιπλέον, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένα νομοσχέδιο που θα άρει τους περιορισμούς στην άμβλωση θα σκοντάψει σε βέτο του προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο οποίος ήδη έχει ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για την επείγουσα αντισύλληψη, με το λεγόμενο «χάπι της επόμενης μέρας», το οποίο μπορεί να χορηγείται από την ηλικία των 15 ετών σε κορίτσια και γυναίκες χωρίς ιατρική συνταγή.
Ταυτόχρονα, υπάρχει και η σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία, που κάλεσε τους πιστούς να κάνουν την Κυριακή ημέρα προσευχής «για την υπεράσπιση της σύλληψης ζωής», σε δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Μια διαδήλωση κατά των αμβλώσεων που ονομάζεται Πορεία Ζωής έχει επίσης προγραμματιστεί στο κέντρο της Βαρσοβίας εκείνη την ημέρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας