Ενα... μπρα ντε φερ μεταξύ των χωρών που πλήττονται από τα φθηνά ουκρανικά αγροτικά προϊόντα και εκείνων που θέλουν να στηρίξουν την Ουκρανία με κάθε τρόπο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση κάποιες χώρες... ταυτίζονται. Οπως για παράδειγμα η Πολωνία, που πιέζει από τη μία για υποστήριξη του Κιέβου, όχι όμως όταν πλήττονται οι αγρότες της!
Λύση σε αυτόν τον δυσεπίλυτο γρίφο επιχειρεί να βρει η βελγική εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου. Το βράδυ της Τετάρτης, η προεδρία και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία για την ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας στην Ε.Ε. για ένα ακόμη έτος, έως τις 5 Ιουνίου 2025.
Ωστόσο, τα... κουκιά δεν βγαίνουν για να περάσει τελικά η πρόταση. Πλέον, η συζήτηση μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, αφού κάποιες χώρες θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για το –μάλλον υπαρξιακό– πρόβλημά τους.
Με απλά λόγια, η συμφωνία της Τετάρτης αφορά την ατελή εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων. Ομως τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα είναι πολύ φτηνά και, αφού είναι και χωρίς δασμούς, πολύ ανταγωνιστικά.
Για την εισαγωγή τους, λοιπόν, είχε προβλεφθεί να ενεργοποιείται ένα φρένο έκτακτης ανάγκης, αν η τιμή των προϊόντων πέσει πάρα πολύ. Πρακτικά, για να οριστεί πότε η Ε.Ε. «φρενάρει», το αρχικό κείμενο προέβλεπε την τιμή που προκύπτει από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων ετών. Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο και οι νέες διαπραγματεύσεις κατέληξαν στον μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών. Ωστόσο, προσθέτοντας ακόμα ένα έτος, το φρένο θα ενεργοποιείται σε χαμηλότερη τιμή, κάτι στο οποίο δεν συμφωνούν πολλές χώρες.
Αν εγκριθεί, η συμφωνία επίσης ενισχύει τις διασφαλίσεις που περιλαμβάνονται ήδη στον ισχύοντα κανονισμό. Μια νέα αυτόματη διασφάλιση θα προστεθεί επίσης για ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα, όπως πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρόμη, καλαμπόκι, πλιγούρι και μέλι.
Στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, υπάρχει ειδική αναφορά στα αγροτικά ζητήματα και έμμεση στο συγκεκριμένο. «Αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα για την Ουκρανία με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο», είναι η μάλλον γενικόλογη αναφορά.
Οι υπόλοιπες «υποσχέσεις» προς τους αγρότες «μυρίζουν» εκλογές, αφού είναι περισσότερο πολιτικές παρά ουσιαστικές. Οι ηγέτες θα ζητούν από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες τους, σχετικά με όλα τα πιθανά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την απλούστευση για τους γεωργούς, την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, ιδίως για την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος, την εξασφάλιση βασισμένου σε κανόνες και θεμιτού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και στην εσωτερική αγορά. Και θα παρακολουθούν την κατάσταση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας