Νέο κύμα… ανθελληνισμού κατέλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι' αυτό θα προσπαθήσει να πείσει η ελληνική κυβέρνηση μετά τα όσα σοκαριστικά και ντροπιαστικά ακούστηκαν ενώπιον των ευρωβουλευτών από τον εκπρόσωπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά και άλλους εκπροσώπους φορέων και οργανισμών, όπως η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια. Στις συζητήσεις για τις πρακτικές της Ελλάδας στα σύνορα αλλά και για την πορεία της διερεύνησης του ναυαγίου της Πύλου, που πραγματοποιήθηκαν στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες (LIBE), τα λόγια που ακούστηκαν δεν τιμούν την Ελλάδα.
Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Κομισιόν και της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ελίζας Βόζεμπεργκ να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η έντονη κριτική των υπόλοιπων ευρωβουλευτών δεν άφηνε αμφιβολία ότι η κατάσταση στην Ελλάδα χρήζει περισσότερης παρακολούθησης, με περισσότερες εγγυήσεις για διερεύνηση των περιστατικών και των μεθόδων, αλλά και απόδοση δικαιοσύνης.
Κατά τη συζήτηση με θέμα «Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην υγεία από τις βίαιες συμπεριφορές στα σύνορα της Ελλάδας», οι μαρτυρίες ασθενών που μετέφερε ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ζουλιάν Μπουά-Κολέτ, ήταν συγκλονιστικές. «Εβαλε το δάκτυλό του μέσα στον κόλπο μου και στον πρωκτό μου, άρχισε να θωπεύει τους μαστούς μου, μου έκοψε το σουτιέν μου. Του είπα ότι εγώ θηλάζω μωρό. Στη συνέχεια άρχισε να πιάνει τα μαλλιά μου, να μου τα τραβάει. Μετά έγδυσε το μωρό μου, έσκισε την πάνα του και άρχισε να τον ψαύει. Το ίδιο έκανε και με τις υπόλοιπες γυναίκες. Στους άνδρες έβαζε το δάκτυλο στον πρωκτό τους, χωρίς να αλλάζει καν γάντια, σε κοινή θέα».
«Δεν φανταζόμουν ότι θα έρθω εδώ για να σας περιγράψω τις απίστευτες σκηνές βίας και καταχρήσεων που είδαμε να συμβαίνουν και που μαρτυρούν οι άνθρωποι στα σύνορα της Ευρώπης. Ηρθα να σας μεταφέρω τις αφηγήσεις των ασθενών μας και όσα έχουμε διαπιστώσει στο πεδίο. Ιστορίες καταπίεσης, παραβίασης δικαιωμάτων», τόνισε ο γιατρός, που έχει υπηρετήσει σε πολλές εμπόλεμες περιοχές.
Μάταιη προσπάθεια
«Αυτό δεν είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας», προσπάθησε μάταια να απαντήσει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ. «Ηρθαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, τους βοηθήσαμε και προστατέψαμε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, φτιάξαμε 33 κέντρα υποδοχής με καλές συνθήκες, κάτι που διαπίστωσε πρόσφατα και η επίτροπος Γιόχανσον. Το δε αποκρουστικό πρόσωπο της Μόριας δεν υπάρχει πια», συμπλήρωσε.
Η τοποθέτηση Βόζεμπεργκ απείχε πολύ από αυτές των συναδέλφων της από τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου. Παρούσα ήταν και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία μίλησε για τη συνεργασία με την Ελλάδα. Ωστόσο, ευθύνες και στην Κομισιόν απέδωσε η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σόφι Ιντ’ Βελτ, που τη χαρακτήρισε «άκαρδη», αφού δεν μιλάει για όσα γίνονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Γνωρίζουμε τι γίνεται στην Ελλάδα. Δεν ντρέπεστε να εργάζεστε για την Κομισιόν; Υπάρχουν μόνιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βία, αλλά η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», είπε.
«Ο καθένας μπορεί να έχει άποψη», απάντησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι «συνεργαζόμαστε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και είχαμε ανησυχίες στις αρχές για την Ελλάδα, αλλά η πρόσβαση βελτιώθηκε. Ημασταν επικριτικοί για την ποινικοποίηση της εργασίας των ΜΚΟ». «Επιθυμούμε η Επιτροπή να ενεργοποιήσει μηχανισμούς λογοδοσίας», είπε ο γιατρός Ζουλιάν Μπουά-Κολέτ στους ευρωβουλευτές. «Επίσης, χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων της Ε.Ε. και τις διαδικασίες παραβάσεων», συμπλήρωσε.
Στη LIBE συζητήθηκε χθες και το ναυάγιο στην Πύλο. Την ευρωπαϊκή πρακτική ανέλαβε να υπερασπιστεί η Μπεάτε Γκμίντερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν στη Διεύθυνση Μετανάστευσης. «Η Επιτροπή αντέδρασε αμέσως: ζητήθηκε διεξοδική, ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα. Οι κύριες αρμόδιες οντότητες των εθνικών αρχών παρακολουθούν τακτικά, αλλά οι διαδικασίες μερικές φορές είναι πολύ χρονοβόρες. Τυχόν αδικήματα πρέπει να διώκονται αναλόγως», τόνισε. Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν έγινε δεκτή από το Ναυτοδικείο και περιέγραψε μια κατάσταση στην οποία οι διαδικασίες αργούν.
Παρών ήταν και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Χανς Λέιτενς, ο οποίος για ακόμα μία φορά υπερασπίστηκε τον οργανισμό φύλαξης συνόρων. «Δεν είναι όλα τα πρότυπα καθορισμένα, αλλά σίγουρα υπάρχουν, και μάλιστα είμαστε υπόλογοι. Συνεργαζόμαστε πλήρως σε οποιαδήποτε έρευνα», τόνισε.
Για ναυάγιο «που μπορούσε να έχει αποφευχθεί» μίλησε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Αντριάνα Τιντόνα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι 15 ώρες πριν από το ναυάγιο οι ελληνικές λιμενικές αρχές γνώριζαν ότι ήταν παραφορτωμένο το πλοίο και οι επιβαίνοντες ήταν σε απελπιστική κατάσταση, χωρίς νερό και φαγητό. Για τις επαναπροωθήσεις είπε ότι συνεχίζονται παρά το ναυάγιο της Πύλου. «Η ελληνική έρευνα εγείρει ανησυχίες σε σχέση με την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία των ερευνητικών αρχών, τη διάρκεια της έρευνας και της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων», τόνισε.
Συνήγορος του Πολίτη
Από την Ελλάδα παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης. Οπως εξήγησε, «οι δύο έρευνες (σ.σ. που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ναυάγιο της Πύλου) έχουν διαφορετικούς στόχους και ως εκ τούτου είναι ανεξάρτητες». «Θεωρώ καθήκον του Συνηγόρου του Πολίτη να ερευνήσει και να διερευνήσει όλες τις παραμέτρους αυτής της έρευνας. Και το εύρος και ο στόχος αυτής της έρευνας προφανώς έχει να κάνει με τον τρόπο που ενήργησε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, τις ενέργειες και τις παραλείψεις του, αντιμετωπίζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό», είπε.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, Εμιλι Ο' Ρέιλι, η οποία ξεκίνησε δική της έρευνα για τον ρόλο της Frontex. «Οταν 600 άνθρωποι πεθαίνουν μια καλοκαιρινή νύχτα στη Μεσόγειο, το ταξίδι τους είναι γνωστό ή μαρτυρημένο για πολλές ώρες και σε διάφορες χρονικές στιγμές από έναν οργανισμό της Ε.Ε., από Aρχές δύο κρατών-μελών, από την κοινωνία των πολιτών και από ιδιωτικά πλοία και βάρκες. Ενα ταξίδι και ένας πνιγμός ουσιαστικά σε κοινή θέα; Υπάρχει ένα προφανές ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: πώς συνέβη αυτό;» είπε.
Και σε αυτήν την περίπτωση, η εκπρόσωπος του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, διαφώνησε με τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας. «Εννέα άτομα έχουν συλληφθεί. Οι ελιγμοί, που δεν έχουν αποδειχθεί, πρέπει να εξεταστούν – δεν μπορούμε να κάνουμε δίκη εδώ», είπε.
«Το σκάφος έφυγε από τη Λιβύη και δεν το εντόπισε κανείς; Συμμετείχαν όλοι στο έγκλημα; Ποιος είναι υπεύθυνος; Λίβυοι, Ελληνες, Ιταλοί ή Αιγύπτιοι; Πόσοι άνθρωποι πνίγηκαν; Είναι απαραίτητες σαφείς απαντήσεις», είπε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας