Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ολοι όσοι συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής γνωρίζουν καλά ότι η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί χάρη στις χθεσινές αποφάσεις, κάθε άλλο μάλιστα | AP Photo/ Petr David Josek

Οι ποσοστώσεις της υποκρισίας

Χαμογελαστοί και αισιόδοξοι για τη γρήγορη επίλυση της προσφυγικής κρίσης βγήκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι 28 ηγέτες της Ενωσης.

Οι περισσότεροι μάλιστα έκαναν μετά την αποχώρησή τους λόγο για «εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας» και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις πληροφορίες για ηγετικές «αψιμαχίες» πίσω από τις κλειστές πόρτες για το καυτό θέμα των ποσοστώσεων και, βέβαια, να υπερτονίσουν τη σημασία των αποφάσεων που έλαβαν.

Αποφάσεις για μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη, για την έξτρα χρηματική ενίσχυση του ΟΗΕ με 1 δισ. ευρώ για την αρωγή των εκτοπισμένων, για την «προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.» και, βέβαια, για την «εντατικοποίηση του διαλόγου» με την Τουρκία, ώστε να κλείσει –με το αζημίωτο πάντα– τη «βρύση» της ενοχλητικής μεταναστευτικής ροής...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύνοδο γνωρίζουν καλά ότι η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί χάρη στις χθεσινές αποφάσεις, κάθε άλλο μάλιστα.

Ενδεικτικό άλλωστε του πόσο «πετυχημένη» ήταν η σύνοδος είναι το γεγονός ότι, όπως δήλωσε και ο Ντόναλντ Τουσκ, θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής σε τρεις εβδομάδες.

Κατ’ αρχάς, οι 120.000 πρόσφυγες, που υποτίθεται ότι θα γίνουν δεκτοί από τους εταίρους, αποτελούν μόλις το ένα τέταρτο των προσφύγων που έχουν ήδη περάσει στο εσωτερικό του «φρουρίου Ευρώπη», για να μην πούμε για τις μυριάδες που περιμένουν τη σειρά τους για το δυνάμει θανάσιμο πέρασμα των χερσαίων ή υδάτινων «τειχών».

Κατά δεύτερον, η κεντρική απόφαση της συνόδου, περί των ποσοστώσεων, είναι γραμμένη με... μελάνη που σβήνει μόνη της και μάλλον ελήφθη εν γνώσει όλων ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί –κοντολογίς, για τα μάτια του κόσμου!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο κείμενο της απόφασης γίνεται σαφής αναφορά στην κατανομή μόνο 66.000 προσφύγων, ενώ οι υπόλοιποι θα «μοιραστούν» αργότερα, σε βάθος διετίας και πάντα σε εθελοντική βάση...

Εννοείται, βέβαια, ότι η «σκληρή» Ουγγαρία αρνείται να δεχτεί ακόμη και τους λιγοστούς πρόσφυγες που προβλέπονταν στην αρχική κατανομή, ένα «βέτο» που η Κομισιόν έσπευσε να κουκουλώσει, δίνοντας στον εαυτό της προθεσμία ενός έτους (!) για να υποβάλει νέες προτάσεις στη φασίζουσα κυβέρνηση της Βουδαπέστης.

Ταυτόχρονα, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνέδεσαν σε κοινές δηλώσεις τους την απόφαση μετεγκατάστασης από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας σ’ αυτές των περίφημων «hot spots» -των κέντρων καταγραφής, όπου, σύμφωνα με τον Ολάντ, θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων, εκείνων δηλαδή που δικαιούνται διεθνή προστασία και άσυλο στην Ε.Ε., και των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι «θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Και βέβαια είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και οι μεταμεσονύκτιες «διευκρινίσεις» των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γύρω από το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, δηλαδή για τα σύνορα της Ελλάδας, που πλέον θα ελέγχονται επισταμένως από «ειδικό προσωπικό», που θα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Μυρίζει μπαρούτι

Οσο εξελισσόταν στις Βρυξέλλες το παζάρι μεταξύ «ισχυρών» και «ανταρτών», βέβαια, τα Βαλκάνια έχουν πλημμυρίσει από το ανθρώπινο ποτάμι των προσφύγων, που δεν βρίσκει πια δίοδο προς Βορρά και αναζητεί απεγνωσμένα μια νέα χαραμάδα στον θώρακα της Ενωσης.

Τη νύχτα, η Κροατία «σφράγισε» ουσιαστικά τα σύνορά της με τη Σερβία, απαγορεύοντας τη διέλευση όσων έχουν σερβικά διαβατήρια ή επιβαίνουν σε οχήματα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Επειτα και από αυτήν την κίνηση, και με τη Σερβία να έχει πλέον «πλημμυρίσει» από απελπισμένους πρόσφυγες, η κόντρα μεταξύ των δύο παλιών γιουγκοσλαβικών επαρχιών έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της: το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών παρομοίασε χθες τους νέους περιορισμούς στη μεθόριο με τους ρατσιστικούς νόμους που είχε επιβάλει το ναζιστικό καθεστώς της Κροατίας, οι διαβόητοι «Ουστάσι», κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «παραφροσύνη».

Σε «αντίποινα», η Σερβία επέβαλε από τα μεσάνυχτα απαγόρευση εισαγωγής όλων των κροατικών προϊόντων στη χώρα, αλλά και διέλευσης φορτηγών ή κοντέινερ με κροατικά προϊόντα προς τρίτες χώρες!

Χθες, η Ουγγαρία ανακοίνωσε –συνεχίζοντας το παιχνίδι «γάτας και ποντικιού» με τους... ανθρωπιστές γείτονές της– ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «διαδρόμου» για τη διέλευση των προσφύγων, που συνωστίζονται πλέον κατά χιλιάδες στην Κροατία, ώστε να μεταβαίνουν με τρένα ή λεωφορεία απευθείας στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Οπως είπε με νόημα το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο Γιάνος Λάζαρ, η Βουδαπέστη θα ανοίξει αυτόν τον διάδρομο «μόνο εάν η Αυστρία και η Γερμανία θέλουν τον διάδρομο και αναλάβουν την πλήρη ευθύνη» ότι οι πρόσφυγες δεν θα πατήσουν καθόλου σε ουγγρικό έδαφος...

Η Αυστρία, από τη μεριά της, επιβεβαίωσε χθες διά στόματος της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ότι έχει «επιστρέψει» (διάβασε: απελάσει) ήδη περισσότερους από 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις οποίες πέρασαν, δηλαδή «κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μεταξύ άλλων»: τη δήλωση αυτή την έκανε η κυρία Μικλ-Λάιτνερ, διόλου τυχαία, μιλώντας στο συνέδριο των Αυστριακών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

«Για να έχουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου που να λειτουργεί, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική επαναπατρισμού», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως οι πρόσφυγες «δεν αναζητούν πλέον ασφάλεια, αλλά θέλουν να επιλέξουν τη χώρα με την πιο ελκυστική οικονομία»!

«Αν πρόσφυγες έρθουν από τη Σλοβενία και την Κροατία στην Αυστρία και υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου (…) θα τους στείλουμε πίσω στην Κροατία και τη Σλοβενία», είπε χαρακτηριστικά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι ποσοστώσεις της υποκρισίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας