Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σημαντική επιδείνωση των διμερών σχέσεων έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση Σερβίας και Κροατίας για το προσφυγικό | AP Photo/Darko Vojinovic

Σερβία - Κροατία διαγκωνίζονται σε αντίμετρα με κλείσιμο συνόρων

Σκλήρυνε περαιτέρω η Κροατία τη στάση της στο προσφυγικό, καθώς μέσα στη νύχτα απαγόρευσε σε πολίτες και οχήματα από τη Σερβία να εισέλθουν στο έδαφός της. Το μέτρο ελήφθη έπειτα από απόφαση της Σερβίας να απαγορεύσει την κυκλοφορία φορτηγών από την Κροατία και να σταματήσει τις εισαγωγές κροατικών προϊόντων.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η αντιπαράθεση για τη μεγάλη ροή προσφύγων διαμέσου των κοινών συνόρων Σερβίας και Κροατίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Αξιωματικός της κροατικής αστυνομίας στο Μπαγιάκοβο, βασικό σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε πως «οι κάτοχοι σερβικών διαβατηρίων και αυτοκινήτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας δεν μπορούν να εισέλθουν στην Κροατία μέχρι νεωτέρας».

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση, ότι η Κροατία δεν θα ανακαλέσει την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών στη συνοριακή διάβαση Μπαγιάκοβο, εφ' όσον η Σερβία επέβαλε τα εμπορικά αντίμετρα.

«Δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα, εγώ αύριο σχεδίαζα να ανοίξω τα σύνορα, ωστόσο τώρα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό», ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Σερβία: «Φασιστικά μέτρα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, ωστόσο, απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Κροατίας στο Βελιγράδι, με την οποία διαμαρτύρεται «εντονότατα για τα μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη Δημοκρατία της Κροατίας, που εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές για τους κατόχους διαβατηρίων της Δημοκρατίας της Σερβίας και τα οχήματα με σερβικές πινακίδες στις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας».

Στη σκληρή ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως τα κροατικά μέτρα, «κυρίως ο φυσικός διαχωρισμός των κατόχων διαβατηρίων της Δημοκρατίας της Σερβίας από τους άλλους ταξιδιώτες, δεν έχουν καταγραφεί στον πολιτισμένο κόσμο» και καταλήγει ότι ο χαρακτήρας τους και η διακριτική μεταχείριση «μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, την περίοδο του φασιστικού Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας».

Κροατία: «Θέλαμε να ανακουφιστούμε λίγο»

«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τη Σερβία και τη σερβική κυβέρνηση, λυπάμαι», είχε πει ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς. «Αυτό που ζήτησα είναι μέρος των προσφύγων να προωθούνται πιο πάνω, στη διάβαση Χόργκος (σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας), ώστε να ανακουφιστούμε λίγο», είπε ο Κροάτης πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τα μέτρα της Σερβίας όσον αφορά το προσφυγικό «αστεία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας ανοιχτή για τη διέλευση λεωφορείων και ιδιωτικών οχημάτων στα σύνορα με τη Σερβία είναι μόνο η διάβαση Τοβάρνικ και κλειστές παραμένουν οι διαβάσεις Ίλοκ, Ίλοκ 2, Πριντσίποβατς, Πριντσίποβατς 2, Ερντούτ και Μπάτινα.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Οστόγιτς, βέβαια υποστήριξε ότι η απαγόρευση εισόδου δεν ισχύει για τους πολίτες, αλλά για τα οχήματα, σε αντίποινα για το σερβικό εμπάργκο επί των κροατικών αγαθών. Ωστόσο σερβικά τηλεοπτικά μέσα έδειξαν την κροατική αστυνομία να απαγορεύει την είσοδο σε σέρβους πολίτες τη νύχτα, δηλώνοντας ότι η απαγόρευση αφορά τόσο τους ανθρώπους όσο και τα οχήματα.

Εμπορικό εμπάργκο

Το Βελιγράδι επέβαλε το εμπορικό εμπάργκο απαντώντας στους συνοριακούς περιορισμούς που αποφάσισε η Κροατία, διότι θεωρεί με αυτούς και πλήττει τον γείτονά της από ανατολάς, γιατί προωθεί τα κύματα των μεταναστών οι οποίοι φθάνουν μέσω των Βαλκανίων στα κοινά τους σύνορα.

AP Photo/Darko Vojinovic

Με την απαγόρευση στην κυκλοφορία φορτηγών και αγαθών από την Κροατία αργά χθες, επιδεινώθηκαν πολύ σοβαρά οι διμερείς σχέσεις, μάλιστα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά την ανατροπή του ηγέτη της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000.

«Βάναυση επίθεση»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, υποστήριξε ότι η χώρα του «δέχεται βάναυση επίθεση» και ότι με την απόφαση της Κροατίας να απαγορεύσει την είσοδο φορτηγών εμπορευμάτων από τη Σερβία η Κροατία παραβιάζει πολυάριθμες διμερείς συμφωνίες και συμφωνίες της Σερβίας με την Ε.Ε.

Τόνισε δε ότι μπορεί να υποθέσει γιατί η Κροατία το έκανε, «αλλά η Σερβία με καμία ενέργεια, με καμία κίνηση δεν έδωσε αφορμή γι' αυτό». Μάλιστα ο Νίκολα Σελάκοβιτς υποστήριξε ότι η Σερβία θα ανακαλέσει τα αντίμετρα που έθεσε σε ισχύ τα μεσάνυχτα, μόλις η Κροατία επιτρέψει τη διέλευση των φορτηγών στα σύνορα.

«Με τα μέτρα αυτά παραβιάζεται ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων. Παραβιάζεται η Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών», κατέληξε.

Ουρές χιλιομέτρων και αποκλεισμός δρόμων

Στα σύνορα των δύο χωρών, τώρα, σύμφωνα με την Κροατική Λέσχη Αυτοκίνητου, στο Μπαγιάκοβο διακόπηκε η κυκλοφορία για όλες τις κατηγορίες οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις και έχει δημιουργηθεί ουρά μήκους 10 χιλιομέτρων στην έξοδο από την Κροατία.

Επίσης, από νωρίς το πρωί, την κυκλοφορία στην είσοδο προς την Κροατία απέκλεισαν οδηγοί φορτηγών από την ΠΓΔΜ, δυσαρεστημένοι από την πολυήμερη αναμονή στη διάβαση Μπάτροβτσι - Μπαγιάκοβο. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, μετά τα μεσάνυχτα οι κροατικές αρχές επέστρεφαν πίσω οχήματα και επιβάτες με σερβικά διαβατήρια που κατευθύνονταν στη διάβαση Μπαγιάκοβο.

Σλοβενία: Επικίνδυνες οι διαμάχες κρατών

Νωρίτερα, ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ, εξερχόμενος από την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, είχε υποστηρίξει πως οι διαμάχες κρατών για τις διαδρομές, τις οποίες χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

«Γνωρίζουμε ότι στα Βαλκάνια αυτή τη στιγμή δεν είναι επαρκής η σταθερότητα, ώστε να αντέξουν τέτοια κατάσταση. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, να βοηθηθούν και οικονομικά, αυτό τόνισα στη διάρκεια της συζήτησης» είπε.

Η Σλοβενία επιθυμεί να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτές τις πιθανές διαμάχες, αλλά και η ίδια επιβαρύνεται από το κύμα προσφύγων, μέσω των συνόρων της με την Κροατία που περιλαμβάνονται στα όρια της συνθήκης Σένγκεν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σερβία - Κροατία διαγκωνίζονται σε αντίμετρα με κλείσιμο συνόρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας