Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα εκτάκτως για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία προβλέπει την επανεγκατάσταση 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη με την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι υπουργοί κατέφυγαν στην ψηφοφορία με τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας λόγω της άρνησης 4 χωρών από την Ανατολική Ευρώπη να αποδεχθούν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Πρόκειται για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Τσεχία. Η Φινλανδία απείχε της ψηφοφορίας.
Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, που είχαν ενώσει αρχικά τη φωνή τους με τις θέσεις των «4», τελικά υποχώρησαν και ψήφισαν υπέρ των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Πολωνία τελικά κατάλαβε και συμφώνησε» δήλωσε ο προεδρεύων των «28» Λουξεμβούργιος υπουργός Ζαν Ασελμπορν στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου.
Αντίθετα, ο Τσέχος υπουργός Μίλαν Σοβάνεκ, που ετέθη επικεφαλής των «4 ανταρτών», εξέφρασε τη λύπη του για τη «στροφή» της Βαρσοβίας και χαρακτήρισε την προσφυγή στη διαδικασία της ψηφοφορίας «μια κενή και αναποτελεσματική πολιτική χειρονομία»… «Πολύ σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός» είπε με νόημα ο Τσέχος υπουργός…
Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή. Είχαν προηγηθεί και καυστικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο οι διαφωνίες για το προσφυγικό «γελοιοποιούν τους Ευρωπαίους».
Η Γερμανία, ακολουθούμενη πάντα από τη Γαλλία, άσκησε έντονες πιέσεις στις χώρες που απέρριπταν τις προτάσεις της Επιτροπής. Επέστρεψαν στο μαντρί, όμως, μόνο η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και ουσιαστικά η Φινλανδία που απείχε της ψηφοφορίας.
Είναι ενδεικτικό ότι, με εξαίρεση τη Ρουμανία, οι υπόλοιπες χώρες που τήρησαν στάση ανυπακοής στη Γερμανία για το προσφυγικό, αλλά και αυτές που τελικά «ξεφούσκωσαν» κάτω από τις πιέσεις, είχαν χρησιμοποιηθεί από το δίδυμο Μέρκελ- Σόιμπλε να παίξουν τον ρόλο του «λαγού» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ιδίως η Σλοβακία, η Τσεχία και οι χώρες της Βαλτικής, για να διευκολύνουν το μεγάλο αφεντικό τους.
Δυσαρέσκεια Μέρκελ
Το γεγονός, λοιπόν, ότι ορισμένοι από τους «λαγούς» –η Πράγα, η Μπρατισλάβα και η Βουδαπέστη– επέμειναν, παρά τις πιέσεις, στην ανταρσία τους στο προσφυγικό απέναντι στο Βερολίνο, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της γερμανικής καγκελαρίας, η οποία αποδέχθηκε τελικά τις προτάσεις της Επιτροπής για υποχρεωτικές ποσοστώσεις, διότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, για να επιδείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο η Ανγκελα Μέρκελ…
Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν σήμερα οι ηγέτες των «28» και ιδίως η Α. Μέρκελ είναι ότι η απόφαση των υπουργών Εσωτερικών με την αναγκαστική προσφυγή σε ψηφοφορία είναι στο εξής δεσμευτική για όλα τα κράτη-μέλη.
Συνεπώς και για τους «4» που ψήφισαν κατά και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν την απόφαση. Θα τους προσφερθούν ως δέλεαρ οικονομικές ενισχύσεις; Ή θα τους παραχωρηθούν διευκολύνσεις υπό τη μορφή εξαιρέσεων;
Ο Λουξεμβούργιος υπουργός αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου σε μια σειρά προτάσεων, οι οποίες μπορεί να αναδειχθούν «πονηρές» και εις βάρος των χωρών (Ελλάδα, Ιταλία) που δέχονται τα κύματα των προσφύγων και περιμένουν την αλληλεγγύη των άλλων εταίρων…
Η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί και τις γκρίνιες ορισμένων εταίρων (Κροατία, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και με πιο διπλωματικό τρόπο από τη Γερμανία και την Αυστρία), οι οποίοι κατηγορούν την Αθήνα ότι αφήνει τους πρόσφυγες να περάσουν ελεύθερα από τα ελληνικά σύνορα με προορισμό τον Βορρά, προκειμένου να «αδειάσουν» οι ελληνικοί καταυλισμοί προσφύγων.
Η σύνοδος κορυφής θα δώσει όπως πάντα και την ευκαιρία για άτυπες συναντήσεις στο περιθώριο μεταξύ των ηγετών. Η σύνοδος του Οκτωβρίου δεν είναι μακριά και αναμένονται εκλογές στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.
Αλλωστε, πριν από τη σύνοδο, συνεδριάζουν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλοδημοκράτες για να συζητήσουν τα οικογενειακά τους. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον «φίλο» Ζ.-Κ. Γιούνκερ, την «άσπονδη φίλη» Ανγκελα Μέρκελ και τον «παλιόφιλο» πλέον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ… Σίγουρα τους πεθύμησε!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας