Η τσεχική αστυνομία εξακολουθεί να διερευνά το κίνητρο πίσω απ' την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο φοιτητής που ταυτοποιήθηκε ως ο 24χρονος Ντέβιντ Κόζακ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ένοπλος που σκόρπισε το θάνατο σε ένα κτίριο του τμήματος φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, προτού σκοτώσει 14 ανθρώπους, σκότωσε επίσης τον πατέρα του και έναν άλλο άνδρα και τη δύο μηνών κόρη του την περασμένη εβδομάδα.
Ο αρχηγός της αστυνομίας περιέγραψε τον ύποπτο ως άριστο φοιτητή χωρίς ποινικό μητρώο. Η αστυνομία είπε ότι ο ύποπτος αυτοπυροβολήθηκε χθες όταν αντιλήφθηκε ότι τον πλησιάζουν οι αστυνομικοί, που έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης. Εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο μπαλκόνι και έφερε πάνω του αρκετά όπλα, σύμφωνα με την αστυνομία. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα έρευνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι ο δράστης εμπνεύσθηκε από «παρόμοιο περιστατικό στην Ρωσία», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Η αστυνομία είχε πληροφορίες από φίλο του δράστη ότι σκόπευε να αυτοκτονήσει και τον αναζητούσαν σε άλλο κτήριο του πανεπιστημίου όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει διάλεξη.
Ο δημοσιογράφος Jiri Forman, που έμαθε ότι η αστυνομία συγκεντρωνόταν και έσπευσε στο σημείο, βοήθησε τους ανθρώπους να τραπούν σε φυγή φωνάζοντας στον ένοπλο για να του αποσπάσει την προσοχή στο μπαλκόνι, αποφεύγοντας τα πυρά του, ενώ βιντεοσκοπούσε το περιστατικό και έδωσε στους αστυνομικούς πληροφορίες για την τοποθεσία του δράστη. «Ο αστυνομικός πιστεύω ότι πυροβόλησε τρεις φορές στον εισβολέα. Νομίζω ότι αυτό τον έβγαλε εκτός ισορροπίας», δήλωσε στο Reuters.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακούσαν, δήλωσε σήμερα στην τσεχική τηλεόραση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δολοφονίες στο κτίριο της σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου είχαν «οποιαδήποτε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία».
Οι αρχές ανέφεραν ότι τρεις ξένοι υπήκοοι, δύο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένας από την Ολλανδία, ήταν μεταξύ των τραυματιών.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 27 άνθρωποι εισήχθησαν ή νοσηλεύτηκαν σε έξι νοσοκομεία της Πράγας, πολλοί με τραύματα από πυροβολισμούς. Από αυτούς, οι 12 παρέμειναν σε σοβαρή κατάσταση και τουλάχιστον ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα από τα θύματα πέθανε στο νοσοκομείο.
Εθνικό πένθος
Η κυβέρνηση κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους, με τη χώρα να βρίσκεται σε σοκ καθώς η χθεσινή επίθεση ήταν η χειρότερη επίθεση μαζικών πυροβολισμών στην ιστορία της.
Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου ακύρωσε όλες τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις την Παρασκευή, μια μέρα μετά τον πυροβολισμό στη χώρα των 10,9 εκατομμυρίων κατοίκων της κεντρικής Ευρώπης, όπου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν όπλα, αλλά οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σπάνιοι.
Πολιτικοί ηγέτες, φοιτητές, φίλοι των θυμάτων και άλλοι συγκεντρώθηκαν έξω απ' το Πανεπιστήμιο του Καρόλου για να ανάψουν κεριά κατά τη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας αγρυπνίας για τα θύματα.
Πώς γλίτωσαν από τον εφιάλτη
Τις στιγμές χάους και τρόμου περιγράφουν όλο και περισσότεροι επιζώντες και μάρτυρες από το μακελειό.
Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν λίγο αφότου ο Τζέικομπ Βάισμαν, δημοσιογράφος και φοιτητής, έφτασε στον χώρο για να δώσει εξετάσεις στην αλβανική γλώσσα. Ήταν μόνο εκείνος και ο καθηγητής μέσα στην μικρή αίθουσα και «καθ΄όλη τη διάρκεια της εξέτασης άκουγα πυροβολισμούς και ουρλιαχτά».
Και οι δυο τους πάγωσαν και δεν ήξεραν τι να κάνουν. «Τελικά η αστυνομία άρχισε να εμφανίζεται και τότε ακούστηκαν περισσότεροι πυροβολισμοί».
Ο ίδιος εξηγεί στον Guardian ότι κλείδωσαν την πόρτα και έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο «φράγμα» στην πόρτα με θρανία, καρέκλες και ό,τι άλλο μπορούσαν να βρουν.
Ο 25χρονος υποστήριξε ότι αφού κλείδωσαν την πόρτα άκουσαν κάποιον να προσπαθεί να την ανοίξει, εκτιμώντας ότι ο ένοπλος πήγαινε από αίθουσα σε αίθουσα για να δει εάν υπάρχουν άνθρωποι για να τους πυροβολήσει.
Τελικά και οι δυο τους σώθηκαν μετά την εμφάνιση της αστυνομίας και παρακολουθούσαν τρομοκρατημένοι το αίμα που υπήρχε παντού στις εγκαταστάσεις.
«Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε»
Από τις μαρτυρίες των φοιτητών, το αίσθημα που επικρατεί είναι ο φόβος, το σοκ και η συνειδητοποίηση ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί.
Η Λούσι, φοιτήτρια Νομικής, που άφησε λευκά τριαντάφυλλα για τα θύματα, είπε ότι την ώρα της επίθεσης ήταν στη σχολή της, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. «Κλείδωσαν και μας είπαν να μην φύγουμε. Υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα της άμεσης δράσης και αστυνομικοί. Δεν ξέραμε πραγματικά τι συνέβαινε», είπε και συμπλήρωσε: «Τώρα το μόνο που συζητάμε είναι ότι θα μπορούσε να σκοτωθεί οποιοσδήποτε. Θα μπορούσε να ήταν φίλοι μου. Ο καθένας θα μπορούσε να ήταν θύμα και αυτό είναι φρικτό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας