Το Politico τη χαρακτηρίζει «ζόμπι». Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, νυν ευρωβουλευτής Λέσεκ Μίλερ σχολίασε δηκτικά ότι δεν θα έχει ούτε τον μισό κύκλο ζωής μιας μύγας.
Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα για την άρτι ορκισθείσα νέα κυβέρνηση του εθνικιστικού λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που είναι στην εξουσία από το 2015, αλλά πέτυχε πύρρειο νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, χωρίς αυτοδυναμία.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου -οπότε λήγει το συνταγματικό χρονικό όριο- δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Τα τρία βασικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, αντίθετα, έχουν ήδη έτοιμους τον δικό τους συνασπισμό πλειοψηφίας και τον επόμενο πρωθυπουργό: τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ.
Παρ’ όλα αυτά, ο πιστός στο PiS πρόεδρος Αντρέι Ντούντα όρκισε μια νέα κυβέρνηση των εθνικιστών, υπό τον -απερχόμενο, όπως όλα δείχνουν- πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι. «Εκπληρώνουμε ένα συνταγματικό έθιμο, διορίζοντας μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί τους νικητές των εκλογών», δικαιολογήθηκε στην τελετή της Δευτέρας.
«Ρίχνοντας άδεια» μπας και «πιάσει γεμάτα», ο Μοραβιέτσκι παρουσίασε μια κυβέρνηση χωρίς πολλά πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη, μπόλικους τεχνοκράτες και με τις περισσότερες γυναίκες στα χρονικά του PiS - μια υποκριτική κίνηση, μετά τη σχεδόν πλήρη ποινικοποίηση των αμβλώσεων στην Πολωνία. Δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να εφαρμόσει προτάσεις της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να διαλύσει τη συνοχή της. Ομως μέχρι και το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία -ο μοναδικός πιθανός εταίρος του Μοραβιέτσκι- δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συμπράξει με τους υπερσυντηρητικούς εθνικιστές. Ούτως ή άλλως, δεν τους βγαίνουν τα «κουκιά».
Πολλοί κατηγορούν τώρα πρόεδρο και πρωθυπουργό για πολιτικό θέατρο του παραλόγου. Αλλοι βλέπουν πίσω από τις εξελίξεις δόλιες μεθοδεύσεις, σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της διάβρωσης των δημοκρατικών αξιών, της υποχώρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ρήξης με τις Βρυξέλλες των τελευταίων χρόνων.
Τώρα εκτιμάται ότι το PiS εξαγοράζει χρόνο για να διορίσει κι άλλους «ημέτερους» σε κρατικούς φορείς, όπως έσπευσε να κάνει με τους επικεφαλής του Ελεγκτικού Οργάνου και της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας. Ζητούμενο είναι να αυξήσει την επιρροή του ακόμη και μετά την αποχώρηση από την εξουσία, ως αυτοπροστασία, αλλά και κάνοντας δύσκολη τη ζωή μετέπειτα στον Τουσκ.
Τα «όργανα» έχουν ωστόσο ήδη αρχίσει. Από χθες άρχισε συζήτηση στη Βουλή για σύσταση τριών εξεταστικών επιτροπών για σκάνδαλα της οκταετούς εθνικιστικής διακυβέρνησης. Αφορούν κατάχρηση δημόσιων πόρων, καταγγελίες για μίζες με τη χορήγηση βίζας, καθώς και παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων με το λογισμικό υποκλοπής Pegasus. Αυτά, στη Βαρσοβία...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας