Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σκηνές βίας και αλλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν χθες σε τουλάχιστον δύο κροατικά μεθοριακά περάσματα, όπου καταγράφτηκε και ο πρώτος θάνατος πρόσφυγα μέσα στην ένταση, το ποδοπάτημα και το κυνηγητό από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας | AP PHOTO/ MARKO DROBNJAKOVIC

Το βάρος τώρα στην Κροατία

Παρά τις μεγαλοστομίες υπέρ της διευκόλυνσης στη διέλευση των καραβανιών της προσφυγιάς από τα εδάφη της, όπου αναμενόμενα θα έφταναν παρακάμπτοντας την ερμητικά σφραγισμένη μεθόριο της Ουγγαρίας προκειμένου να συνεχίσουν το μαρτυρικό ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, η όμορη Κροατία αιφνιδιάστηκε από τις μαζικές αφίξεις 9.200 ανθρώπων μέσα σε μόλις δύο 24ωρα, ανακοινώνοντας πως έχει ήδη «γεμίσει ασφυκτικά» και δεν μπορεί να δεχτεί άλλους, θέτοντας σε ετοιμότητα τον στρατό για να προστατεύσει τα σύνορα από την «παράνομη μετανάστευση».

Σκηνές βίας και αλλοφροσύνης -ηπιότερες συγκριτικά με την ωμή καταστολή ακόμα και με πλαστικές σφαίρες των ουγγρικών ειδικών δυνάμεων στα ουγγροσερβικά σύνορα την Τετάρτη- εκτυλίχθηκαν χθες σε τουλάχιστον δύο κροατικά μεθοριακά περάσματα, όπου καταγράφτηκε και ο πρώτος θάνατος πρόσφυγα μέσα στην ένταση, το ποδοπάτημα και το κυνηγητό από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Επίκεντρο των συμπλοκών ο σιδηροδρομικός σταθμός της ανατολικής συνοριακής πόλης Τοβάρνικ, όπου τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι με τις οικογένειές τους περίμεναν ώρες ατέλειωτες κάτω από τον καυτό ήλιο να φτάσουν τα -πολύ λίγα όπως αποδείχτηκε- λεωφορεία και τρένα για να τους μεταφέρουν προσωρινά σε κέντρα υποδοχής.

Κι όταν τα πρώτα πούλμαν έκαναν την εμφάνισή τους, επικράτησε πανδαιμόνιο καθώς όλοι έτρεξαν να προλάβουν να επιβιβαστούν κι έσπασαν τις γραμμές της αστυνομίας, που αδυνατούσε να τους συγκρατήσει, προσπαθώντας παράλληλα να τους εμποδίσει να φύγουν πεζή προς την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ ακολουθώντας τις ράγες.

Μέσα στο χάος, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες τραυματίστηκαν, άλλοι λιποθυμούσαν, τρομοκρατημένα μωρά και παιδιά έκλαιγαν γοερά έχοντας χωριστεί από τους γονείς τους, ενώ ένας άντρας έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε τελικά σε νοσοκομείο.

Οργανώσεις αρωγής προσφύγων κι εθελοντές ενημερώνουν διαρκώς με χάρτες και χρηστικές πληροφορίες μέσω social media για τα ναρκοπέδια που δεν έχουν αποναρκοθετηθεί πλήρως από το 1995, όταν έληξε ο πόλεμος με τους Σέρβους.

Το κοντινότερο βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από το Τοβάρνικ, παρά τη σήμανση όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για όσους κινούνται στους αγρούς και όχι στους δρόμους, θέλοντας να αποφύγουν την αστυνομία.

Αργά τη νύχτα η Κροατία απείλησε να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, αν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων και μεταναστών. Νωρίτερα είχε επικρατήσει ένταση και στη βόρεια πόλη Μπατίνα, στη σερβοκροατική μεθόριο, όπου έφτασαν με σερβικά λεωφορεία μέσω γέφυρας του Δούναβη εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι τις προηγούμενες μέρες στα ουγγρικά σύνορα.

Εκρυθμη η ατμόσφαιρα και στο Μπεζντάν, στα σύνορα Κροατίας - Ουγγαρίας, απ’ όπου -όπως καταγγέλλουν ουγγρικά ΜΜΕ- πλήθος ανθρώπων επιχειρούν να περάσουν παράνομα, αναφέροντας δεκάδες συλλήψεις.

Η εθνικιστική κυβέρνηση Ορμπάν έθεσε το βράδυ σε «κατάσταση κρίσης» άλλες δύο επαρχίες της στη μεθόριο με την Κροατία παραχωρώντας υπερεξουσίες στην αστυνομία, κατηγορώντας το Ζάγκρεμπ ότι «έχει χάσει τον έλεγχο» και ότι προωθεί μετανάστες στην ουγγρική και σλοβενική επικράτεια χωρίς να τους καταγράφει, παραβιάζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Η (επίσης όμορη) Σλοβενία, ο επόμενος σταθμός για όσους θέλουν να περάσουν μέσω Κροατίας στην Αυστρία για να κατευθυνθούν βορειότερα, προετοιμάζεται ξεκινώντας κι αυτή συνοριακούς ελέγχους για να περιορίσει την προσφυγική και μεταναστευτική ροή. Πάνω από 200 άτομα πέρασαν ήδη χθες βράδυ στη σλοβενική επικράτεια με διεθνή αμαξοστοιχία από την Κροατία.

Νέο παραλήρημα

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε χθες στη Βουδαπέστη και επέπληξε την ουγγρική κυβέρνηση, τονίζοντας πως η μετάθεση του προβλήματος από τη μια χώρα στην άλλη, τα τείχη και η βία δεν αποτελούν λύση για την προσφυγική κρίση. «Η πλειονότητα όσων φτάνουν στην Ευρώπη είναι Σύροι. [...] Δεν υπάρχει τείχος που δεν θα σκαρφαλώσεις, θάλασσα που δεν θα διαπλεύσεις, αν δραπετεύεις από τη βία και τον τρόμο. [...] Είναι και χριστιανικό καθήκον. [...] Ας διασφαλίσουμε πως βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» είπε εμφατικά ο επίτροπος, καλώντας τη χώρα να συνεργαστεί με την Ε.Ε. Είχαν προηγηθεί νέες εμπρηστικές δηλώσεις του (ακρο)δεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος όχι μόνο υπεραμύνθηκε του τείχους και της άγριας καταστολής κατατρεγμένων, ευάλωτων ανθρώπων από τις δυνάμεις ασφαλείας του, αλλά ισχυρίστηκε ξανά πως υπερασπίζεται όχι απλά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αλλά την ίδια τη χριστιανοσύνη της Ευρώπης!

«Αν αφήσουμε τους μουσουλμάνους να μπουν στην ήπειρό μας και να μας ανταγωνιστούν, θα μας ξεπεράσουν αριθμητικά. Πρόκειται για απλά μαθηματικά κι αυτό δεν μας αρέσει» είπε μεταξύ άλλων σε άλλο ένα ισλαμοφοβικό παραλήρημα ο Ορμπάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει «σοκαριστικο κι εξωφρενικό» το μπαράζ κατακραυγής για τη σκληρή στάση της χώρας του από τη «διεθνή πολιτική ελίτ».

«Φωτογράφισε» έτσι τον γ. γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ, που καταδίκασαν την «άσπλαχνη και ξενοφοβική» πολιτική της Ουγγαρίας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της βίαιης αποτροπής προσφύγων πολέμου που δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Το θέμα είναι αν τα Ηνωμένα Εθνη θα αρκεστούν ξανά στα λόγια ή αν θα προχωρήσουν και σε πράξεις απόδοσης ευθυνών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το βάρος τώρα στην Κροατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας