Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο Λονδίνο
AP Photo/David Cliff
Ίσως η πιο μαζική διαδήλωση στη Δύση υπέρ της κατάπαυσης πυρός

Ανθρώπινος «χείμαρρος» για την Παλαιστίνη στο Λονδίνο

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένδειξη αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη και για να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, μετά την αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου

Ακόμα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας του Λονδίνου, πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που διοργανώθηκε στο κέντρο του Λονδίνου για να απαιτήσουν να σταματήσουν άμεσα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας. Κουνώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη», οι διαδηλωτές φώναξαν το σύνθημα «Από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», σε πείσμα της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, που το χαρακτήρισε «αντισημιτικό». 

Η μεγαλειώδης πορεία κινήθηκε από το μνημείο της Μαρμάρινης Αψίδας (Marble Arch) προς το Δημαρχείο και την πλατεία του Κοινοβουλίου. Μια γιγαντιαία παλαιστινιακή σημαία κοσμούσε την κεφαλή του ανθρώπινου ποταμιού, ενώ πολλοί άναψαν πράσινες φωτοβολίδες καπνού.

James Manning/PA via AP

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε καθώς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα άνοιξε το Σάββατο για δύο ώρες - επιτρέποντας τη διέλευση ισχνής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Γάζα.

Οι αποστολές βοήθειας έχουν χαρακτηριστεί ως «σωσίβιο» από τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι - αν και αξιωματούχοι του ΟΗΕ παραδέχονται ότι δεν επαρκούν ούτε κατ' ελάχιστον για την αντιμετώπιση της «καταστροφής» που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως και το προηγούμενο Σάββατο, ζήτησαν τον τερματισμό των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής τρομοκρατικής επίθεσης από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μια γυναίκα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι «ως Παλαιστίνια που θα ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι της μια μέρα, ως Παλαιστίνια που έχει αδέρφια και αδερφές στη Γάζα και οικογένεια, εύχομαι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα - αλλά μόνο διαμαρτυρόμαστε κι είναι αυτό μόνο που μπορούμε να κάνουμε τη στιγμή».

Παρά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το νόημά του, και σήμερα ακούστηκε πολλές φορές το σύνθημα «Από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη».

Εβραϊκές οργανώσεις ζήτησαν από τις εισαγγελικές αρχές να διευκρινίσουν εάν το να φωνάζει κάποιος το εν λόγω σύνθημα συνιστά ποινικό αδίκημα, ωστόσο οι υπερασπιστές του λένε ότι πρόκειται για ένα «μακράς διαρκείας άσμα διαμαρτυρίας» με αίτημα μια πατρίδα για τον παλαιστινιακό λαό.

Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία (Met), υπήρξαν «θύλακες αταξίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ρητορικής μίσους» κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αλλά στην πλειονότητα της η  δραστηριότητα ήταν «νόμιμη και πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια». Η Met ανέφερε ακόμη ότι έχει δει μια τεράστια αύξηση στα αντισημιτικά και ισλαμοφοβικά εγκλήματα μίσους από τις αρχές Οκτωβρίου, με τον Αναπληρωτή Βοηθό Επίτροπο Ade Adelekan να σχολιάζει σε αυστηρό ύφος ότι «δεν είναι αποδεκτό και υπόσχομαι ότι θα το ερευνήσουμε».

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή πυροδοτεί διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο

Ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε όλο τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο, με πλήθη να συγκεντρώνονται στον Λίβανο, το Ιράκ, την Ιορδανία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, καθώς και στην Ιρλανδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Νότια Αφρική.

Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στη Ρώμη το Σάββατο, με ορισμένους διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Παλαιστίνη, η Ρώμη είναι μαζί σου» και «Καμία ειρήνη μέχρι να αποκτήσουμε ελευθερία».

Στην Αυστραλία, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Σίδνεϊ, φωνάζοντας «Ντροπή, ντροπή, Ισραήλ» και «η Παλαιστίνη δεν θα πεθάνει ποτέ».

Και στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το γραφείο της Αμερικανίδας γερουσιαστής Κρίστεν Γκίλιμπραντ στο Μανχάταν, πολλοί φωνάζοντας «κατάπαυση του πυρός τώρα».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού, άναψαν κεριά και φώναζαν «ελεύθερη Παλαιστίνη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανθρώπινος «χείμαρρος» για την Παλαιστίνη στο Λονδίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας