Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν μαινόμενος κατά Ισραήλ

Πάτησε το γκάζι ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση για τις «ντροπιαστικές μεθόδους» του Τελ Αβίβ κατά αμάχων στη Γάζα. Ζήτησε λύση δύο κρατών «εάν το Ισραήλ θέλει να συνεχίσει να υπάρχει».

Το Ισραήλ δεν συμπεριφέρεται «ως κράτος» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζοντας σε υψηλά επίπεδα τους τόνους και εκτοξεύοντας ευθείας βολές κατά του Τελ Αβίβ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ υπογράμμισε «το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά πως, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση μάλλον παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Να βομβαρδίζεις κοινότητες αμάχων, να σκοτώνεις αμάχους, να εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθείς να τα παρουσιάζεις αυτά ως κατορθώματα δεν μπορεί να είναι παρά αντίδραση μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους». Πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς ήταν μια δυσανάλογη απάντηση που ισοδυναμεί με "σφαγή".

Η αναφορά του Ερντογάν στη λέξη οργάνωση δεν είναι τυχαία, καθώς με τον όρο αυτό συνηθίζει να χαρακτηρίσει το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

«Πιστεύουμε πως ο πόλεμος πρέπει να έχει μια ηθική και πως οι δύο πλευρές οφείλουν να τη σέβονται. Δυστυχώς, αυτή η αρχή παραβιάζεται σοβαρά στο Ισραήλ και στη Γάζα», είπε ακόμη, καταγγέλλοντας τις «δολοφονίες αμάχων στο ισραηλινό έδαφος καθώς και την τυφλή σφαγή αθώων στη Γάζα που υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς».

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε και χάρτες με τα αρχικά εδάφη Παλαιστίνης - Ισραήλ, τη σημερινή κατάσταση και την δική του πρόταση που είναι εκείνη των δύο κρατών, λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να δεχθεί τα δύο κράτη «εάν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του, αλλιώς θα ακολουθήσουν χειρότερες τραγωδίες».

Η πολύ εμπρηστική ομιλία του Τούρκου προέδρου έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία Άγκυρα και Τελ Αβίβ είχαν κάνει σημαντικά βήματα προσέγγισης, ενώ ο Ερντογάν φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Χθες, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τις ΗΠΑ ζητώντας να αποφευχθεί το όποιο βήμα μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση στην περιοχή. 

«Οφείλω να πω το εξής: Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 20 βάσεις στη Συρία. Τι δουλειά έχει μια αμερικανική βάση στη Συρία; (…) Δεν θα έπρεπε να αξιολογηθούν όλα αυτά; (…) Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και εκπαιδεύουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Είτε στη Συρία, είτε σε αυτή την περιοχή, είτε στη Μέση Ανατολή. Μετατρέπουν τη Μέση Ανατολή σε λουτρό αίματος. Ας τα δούμε και αυτά» δήλωσε για να προσθέσει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων για να εξασφαλίσει ηρεμία.

Η σύγκρουση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία, η οποία έχει υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους στο παρελθόν, φιλοξένησε μέλη της Χαμάς και υποστήριξε μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση, εργάζεται για να επιδιορθώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ μετά από χρόνια εχθρότητας.

Συνεχίζουμε στη Συρία

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εντείνει τις επιχειρήσεις της κατά των Κούρδων μαχητών του PKK στη Συρία και στο Ιράκ.

«Έχουμε ήδη εντείνει τις αεροπορικές επιχειρήσεις μας και θα συνεχίσουμε και θα δείξουμε στους τρομοκράτες ότι μπορούμε να τους αφανίσουμε σε οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε στιγμή», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, η οποία εξαπέλυσε σειρά βομβαρδισμών από την 1η Οκτωβρίου σε αντίποινα για επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην Άγκυρα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τη Δευτέρα το βράδυ ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε «με επιτυχία την πρώτη φάση» της εκστρατείας της βομβαρδισμών και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει "να διεξαγάγει" επιχειρήσεις" στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ.

Επίσης είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα --και επανέλαβε χθες, Τρίτη, το βράδυ-- ότι "192 στόχοι" καταστράφηκαν και "162 τρομοκράτες", μέλη του PKK και του συμμαχικού του YPG, σκοτώθηκαν. Το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι κουρδική οργάνωση ενταγμένη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ερντογάν μαινόμενος κατά Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας