Σε αγώνα δρόμου για να πείσουν την ουκρανική ηγεσία να επιμείνει στις αυτοκτονικές μετωπικές αντεπιθέσεις της και να μην επιδιώξει έστω και τώρα την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα τα πολεμοχαρή «γεράκια» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά την παταγώδη αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν να εξασφαλίσει το έξτρα κονδύλι 24 δισ. δολαρίων που ζητούσε για την Ουκρανία από το εχθρικό Κογκρέσο.
Μια πραγματική «τορπίλη» στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό τής πολλαπλά εξαντλημένης χώρας από τον βασικό προστάτη αλλά και υποκινητή της στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, που ίσως αποτελέσει και τη χαριστική βολή στα φιλόδοξα σχέδια του Κιέβου για ανάκτηση των χαμένων επαρχιών.
Αμετ-ανόητο «γεράκι»
Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αμετ-ανόητου «ιέρακος» είναι φυσικά ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, που κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά προβληματικού «άτυπου συμβουλίου» των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης, που ο ίδιος συγκάλεσε στο Κίεβο, υποστήριξε... από μόνος του πως οι «27» δεσμεύονται να συνεχίσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, ακόμη και χωρίς τις ΗΠΑ - αν και ένα μόλις λεπτό αργότερα παραδέχτηκε πως η σύναξη «ήταν μια απλή ανταλλαγή απόψεων... χωρίς συμπεράσματα και αποφάσεις»!
Στο ίδιο πνεύμα, η... φαιο-Πράσινη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ υποστήριξε ετσιθελικά πως «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ε.Ε.» και συνεπώς «σύντομα η Ευρώπη θα απλώνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Λουγκάνσκ». Δίνοντας θάρρος στον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρι Κουλέμπα, να υποστηρίξει πως το φιάσκο στο Κογκρέσο ήταν μια κακιά στιγμή, ένα λαθάκι, που σύντομα θα διορθωθεί και τα δισεκατομμύρια θα ρεύσουν και πάλι.
Ομως μια πραγματική ομοβροντία δημοσιευμάτων από υπεράνω υποψίας δυτικά ΜΜΕ έρχονται να διαψεύσουν αυτή την επίπλαστη εικόνα. Εντελώς ενδεικτικά, διαβάσαμε στο αμερικανικό Newsweek πως οι εξελίξεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η επανεκλογή Φίτσο στη Σλοβακία, είναι «εξαιρετικά δυσοίωνες» για την Ουκρανία, καθώς «απειλούν να μειώσουν τον όγκο της ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει το Κίεβο», σε μια στιγμή που δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών που αντιτίθενται στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Ανήθικο δίδαγμα
Αλλά και το καλά ενημερωμένο Politico αναφέρει ότι τα κράτη της Ε.Ε. δεν μπορούν να προμηθεύσουν με άλλα όπλα την Ουκρανία από τα αποθέματά τους διότι θα θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια: υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει πως «δώσαμε ό,τι είχαμε».
Το ίδιο υποστηρίζει, διαψεύδοντας τον αμίμητο Μπορέλ, και η Wall Street Journal, που εξηγεί πως ακόμη και αν η Ευρώπη αποφασίσει να αναλάβει τον κύριο ρόλο στη στήριξη της Ουκρανίας, αντί των Ηνωμένων Πολιτειών, η ικανότητά της να αυξήσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια θα είναι «σημαντικά περιορισμένη», όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της «εξασθενημένης και αδύναμης» αμυντικής βιομηχανίας της.
Το... ανήθικο δίδαγμα των παραπάνω διατυπώνεται ξερά από το γερμανικό Spiegel, που καταλήγει πως «η Ουκρανία έχει πέσει αρκετές θέσεις στη λίστα με τις προτεραιότητες της Ουάσινγκτον» και γι’ αυτό «θα πρέπει σύντομα να σκεφτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για νίκη επί της Ρωσίας»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας