Πάνω από ένας στους δύο εργαζόμενους (58,5%) στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, σε σύγκριση με το 44,6% του συνόλου των εργαζομένων, αναφέρει έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την ψυχική ευεξία, καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε όλους τους τομείς (Eurostat, 2021). Αυτό επισημαίνει σε επιστημονικό έγγραφό του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (OSHA) αξιοποιώντας σχετικά στοιχεία της Eurostat.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τρίτης Ευρωπαϊκής Ερευνας Επιχειρήσεων (ESENER 2019), όλοι οι παράγοντες ψυχοκοινωνικού κινδύνου που ερευνήθηκαν ήταν πιο συχνoί στους φροντιστές απ’ ό,τι σε όλους τους τομείς μαζί. Ο τομέας της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης είναι ένας από τους μεγαλύτερους, απασχολώντας περίπου το 11% του συνόλου των εργαζομένων στην Ε.Ε. Ο κλάδος αναπτύσσεται σταθερά την τελευταία δεκαετία και είναι πιθανό να συνεχίσει την αυξητική πορεία δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού της Ε.Ε.
Ο τομέας της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης αναγνωρίζεται ως τομέας υψηλού κινδύνου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2011), με τους εργαζόμενους να εκτίθενται σε ευρύτατο φάσμα κινδύνων για την υγεία και την ευημερία τους. Οι κύριοι επαγγελματικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν: βιολογικούς κινδύνους, με την οποιαδήποτε μορφή έκθεσης σε βιολογικούς παράγοντες όπως π.χ. παθογόνα που μεταδίδονται με το αίμα και μολυσματικοί βιολογικοί παράγοντες (π.χ. Covid-19), χημικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε επικίνδυνα φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. θεραπεία καρκίνου) και σε απολυμαντικά.
Αλλά δεν λείπουν και οι σωματικοί κίνδυνοι, όπως οι πτώσεις, η έκθεση σε θόρυβο, η ιονίζουσα ακτινοβολία, καθώς και οι εργονομικοί κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα η ανύψωση ή οι στατικές θέσεις κατά τον χειρισμό του ασθενούς. Η έκθεση σε σωματικούς κινδύνους είναι από μόνη της ένας παράγοντας κινδύνου για στρες. Για παράδειγμα, οι μυοσκελετικές διαταραχές μπορούν να συμβάλουν σε στρες και ψυχική υπερφόρτωση και αντίστροφα.
Σύμφωνα με την έρευνα OSH Pulse του EU-OSHA, το 30% των ερωτηθέντων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης ανέφεραν ότι είχαν βιώσει εργασιακό στρες, κατάθλιψη ή άγχος τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι απαιτήσεις έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καταθλιπτικών διαταραχών και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι εργαζόμενοι βιώνουν άγχος όταν οι απαιτήσεις από τη δουλειά τους είναι υπερβολικές και μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα, οι νοσηλευτές μπορεί να βιώσουν την αίσθηση ότι δεν μπορούν να παρέχουν καλή φροντίδα λόγω έλλειψης χρόνου («άγχος συνείδησης»). Το άγχος στον χώρο εργασίας που δεν αντιμετωπίζεται με επιτυχία οδηγεί στην ανάπτυξη εξουθένωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο επιπολασμός της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι πράγματι υψηλός μεταξύ των νοσηλευτών και των γιατρών.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι παράγοντες ψυχοκοινωνικού κινδύνου όπως υψηλές απαιτήσεις εργασίας (σε συνδυασμό με χαμηλό έλεγχο), απαιτητικά προγράμματα εργασίας και εναλλασσόμενες και ακανόνιστες βάρδιες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυοσκελετικών διαταραχών.
Επιπλέον, αυξάνονται οι έρευνες που υποδεικνύουν πιθανή σύνδεση μεταξύ της εργασίας με βάρδιες και του καρκίνου (του μαστού). Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνας για τον Καρκίνο έχει ταξινομήσει την εργασία με βάρδιες ως πιθανό καρκινογόνο (IARC, 2020) και μια πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίμονη εργασία σε νυχτερινή βάρδια έχει ως αποτέλεσμα την κιρκαδική διαταραχή η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο (NTP, 2021).
Τέλος, εκτός από τον αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων, το εργασιακό άγχος συμβάλλει επίσης στην πρόθεση των εργαζομένων να εγκαταλείψουν τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Η ατζέντα της εβδομάδας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ελευθερία των ΜΜΕ: Το κοινοβούλιο θα καθορίσει τη θέση του σχετικά με το σχέδιο ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ανεξαρτησία και διαφάνεια των ΜΜΕ και την προστασία τους από παρεμβάσεις. Συζήτηση και ψηφοφορία: Τρίτη 3 Οκτωβρίου.
Διεθνές εμπόριο: Νέοι κανόνες θα αποτρέπουν ξένες δυνάμεις από προσπάθειες επηρεασμού ευρωπαϊκών πολιτικών μέσω οικονομικού εξαναγκασμού, θεσπίζοντας και πιθανά αντίμετρα. Συζήτηση: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Ψηφοφορία: Τρίτη 3 Οκτωβρίου.
Ασυλο και μετανάστευση: Το Ε.Κ. θα συζητήσει την ανάγκη ταχείας υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση. Συζήτηση: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.
Εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. - Κίνας: Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα σε συνέχεια της ανακοίνωσης της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για διερεύνηση των κρατικών επιδοτήσεων. Συζήτηση: Τρίτη 3 Οκτωβρίου.
Greenwashing: Το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέο, εθελοντικό πρότυπο για τη χρήση του σήματος «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο», το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Συζήτηση: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου. Ψηφοφορία: Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.
Αντιμετώπιση κρίσεων: Ενίσχυση του επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση κρίσεων. Το κοινοβούλιο θα τονίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της θωράκισης των οικονομικών της Ε.Ε. με το βλέμμα στο μέλλον. Συζήτηση και ψηφοφορία: Τρίτη 3 Οκτωβρίου.
Διορισμός επιτρόπων: Η επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) θα πραγματοποιήσει ακροάσεις με τους Wopke Hoekstra (Ολλανδία) και Maroš Šefčovič (Σλοβακία). Ακροάσεις: Δευτέρα 2 και Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Ψηφοφορία: Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.
Φυτοφάρμακα: Θα παραταθεί η χρήση της γλυφοσάτης; Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή την πρόταση για παράταση της άδειας διάθεσης της γλυφοσάτης στην Ε.Ε. για ακόμη δέκα χρόνια. Συζήτηση: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.
Κόσοβο: Συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Μετά τις πρόσφατες θανατηφόρες συγκρούσεις στο βόρειο Κόσοβο οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Συζήτηση: Τρίτη 3 Οκτωβρίου.
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Καταδίκη της αδικαιολόγητης επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν. Το κοινοβούλιο θα συζητήσει τη δεινή κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την πρόσφατη στρατιωτική κατάληψη του ορεινού θύλακα του Νότιου Καυκάσου. Συζήτηση: Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Ψηφοφορία: Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.
Χημικά: Καλύτερη κατηγοριοποίηση και σήμανση. Το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη θέση του για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία ουσιών και μιγμάτων βάσει της έκθεσης της εισηγήτριας Μαρίας Σπυράκη (ΕΛΚ, Ελλάδα). Συζήτηση: Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Ψηφοφορία: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.
Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας